zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:280/1190)

Keto empanady z kurczakiem (Paleo, LowCarb) 126

plusem tego przepisu jest także fakt, że zostaje spora ilość nadzienia. Na 24 sztuki zużyłam mniej więcej połowę. Druga połowa posłużyła za pyszny keto obiad . Dodałam do niego sosu pomidorowego i podałam z makaronem shirataki . Wyszło z tego świetne spaghetti ! Takie szybkie keto dania obiadowe to ja lubię! Keto empanady z kurczakiem natomiast posłużą lepiej jako przystawka lub finger food(...)imprezie niż danie główne. Można podać do nich jakieś dipy (np. czosnkowy lub pomidorowy) i będzie z tego rewelacyjna keto przekąska ! Empanady z kurczakiem Keto empanady z kurczakiem to smaczna i pożywna przekąska, która nada się zarówno na imprezę lub wieczór filmowy, jak również na wynos do szkoły lub pracy. Smakują i na zimno i na ciepło. Polecam wypróbować

Modern Cave Girl
Domowy paprykarz 133

łyżki oleju  ( u mnie olej pestek winogron) 200 g jaśminowego ryżu 300 – 400 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki lub gęstej passaty 200 g koncentratu pomidorowego 300 g marchewki 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego(...)dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy  i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy dalej na wolnym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos rybny, octem balsamiczny, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i harrisę do smaku. Kiedy sos warzywny doprawimy, dodajemy ugotowany ryż

Tajemnice Smaku
Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek) 179

minut. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Całość zblendować na głądką masę. Na talerzy wyłożyć pastę pomidorową. Na niej układać upieczone kalmary. Całość można posypać tymiankiem lub przyozdobić gałązką świeżego. Smacznego

Zielona Kuchnia
Pomidory ze śmietaną i cebulą 248

moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego pieczywa. Oczywiście pomidory ze śmietaną najlepiej smakują w pomidorowym sezonie, szczególnie te malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast śmietany możecie użyć jogurtu naturalnego lub greckiego

Kuchnia Bazylii
Mięsne naleśniki 164

100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa 200g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1.  Ciasto Składniki(...)cebulę i czosnek drobno posiekać,  a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem,   dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu. 3.  Naleśniki posmarować farszem, posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulon

Szalona Kuchnia Eweliny
4 wegetariańskie lunche z makaronem 163

kosztuje maksymalnie 7 zł od osoby. Spaghetti z pieczonym kalafiorem Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Spaghetti z domowym sosem pomidorowym Czas : 50 minut (w tym 45 minut powolnego duszenia sosu) Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł Poziom trudności : łatwe Penne z pesto z jarmużu (tylko 4 składniki) Czas

Niedzielny kucharz
Sprawdzony przepis na gniocchi 221

się mętna, a kluseczki nie są gładkie a porowate to niechybny znak, że jesteś krok od rozgrywania klusek. Gnocchi podaj podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym (np. według tego przepisu). Artykuł Sprawdzony przepis na gniocchi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diavola, czyli diabelnie smaczna pizza 233

pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj(...)przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia i wstaw

Niedzielny kucharz
Bigos z kapusty pekińskiej 175

boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku papryka ostra 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oleju sól, pieprz Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek drobno pokroić. Do garnka wlać niewielką ilość oleju i dodać cebulę, czosnek(...)średnim ogniu), aż do miękkości mięsa. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Do miękkiego mięsa przełożyć kapustę. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kapusty. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować.  Podsmażanie warzyw oraz mięsa Uwaga: kapusta wyraźnie się skurczy :) Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Mocno pomidorowa zapiekanka z kurczakiem 363

ryżu,  dużej ilości świeżych pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki kurkumy 120g(...)Kurczaka pokroić w dowolne paski i podsmażyć z cebulą i czosnkiem  na niewielkiej ilości oliwy. 3.  Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki, kurkumę, świeże pomidory, przecier pomidorowy, kukurydzę, bulion drobiowy oraz surowy ryż. Całość doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać  i zagotować. 4.  Po zagotowaniu wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec  w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Dania jednogarnkowe – najlepsze pomysły na szybkie i pyszne obiady! 1539

gołąbki PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie PRZEPIS TUTAJ *** *** Chili z indykiem PRZEPIS TUTAJ *** *** Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejski kociołek PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po meksykańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ *** *** Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ *** *** Leczo z mięsem mielonym PRZEPIS

Blog z Apetytem
Szakszuka z kiełbasą podwawelską 230

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra Szakszuka to znane danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza „wielki bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski. Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto

Marta Gotuje
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym… 255

mapie zaznaczając miejsca, które odwiedzimy, dopytuje o to, co tam zobaczymy i zaciera ręce na myśl o tych wszystkich bagietkach oraz pizzy,… Czytaj dalej Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

brunetkawkuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 159

mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona  papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera(...)chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi.  Połączyć z rozdrobnionymi brokułami. Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną  masła  wyłożyć połową warzyw

Wanilia i Kardamon