zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:282/1187)

Pomidory ze śmietaną i cebulą 225

moim domu często przygotowuje do obiadów, a także jem, jako oddzielne danie (na śniadanie, kolację) , po prostu z kromką świeżego pieczywa. Oczywiście pomidory ze śmietaną najlepiej smakują w pomidorowym sezonie, szczególnie te malinowe, które są delikatne i słodkie. Wtedy to połączenie smakuje obłędnie. Jeżeli dbacie o sylwetkę i unikacie nadmiernych kalorii, zamiast śmietany możecie użyć jogurtu naturalnego lub greckiego

Kuchnia Bazylii
Mięsne naleśniki 141

100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa 200g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1.  Ciasto Składniki(...)cebulę i czosnek drobno posiekać,  a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem,   dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu. 3.  Naleśniki posmarować farszem, posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulon

Szalona Kuchnia Eweliny
4 wegetariańskie lunche z makaronem 137

kosztuje maksymalnie 7 zł od osoby. Spaghetti z pieczonym kalafiorem Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Spaghetti z domowym sosem pomidorowym Czas : 50 minut (w tym 45 minut powolnego duszenia sosu) Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł Poziom trudności : łatwe Penne z pesto z jarmużu (tylko 4 składniki) Czas

Niedzielny kucharz
Sprawdzony przepis na gniocchi 196

się mętna, a kluseczki nie są gładkie a porowate to niechybny znak, że jesteś krok od rozgrywania klusek. Gnocchi podaj podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym (np. według tego przepisu). Artykuł Sprawdzony przepis na gniocchi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diavola, czyli diabelnie smaczna pizza 202

pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj(...)przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia i wstaw

Niedzielny kucharz
Bigos z kapusty pekińskiej 148

boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku papryka ostra 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oleju sól, pieprz Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno pokroić. Boczek drobno pokroić. Do garnka wlać niewielką ilość oleju i dodać cebulę, czosnek(...)średnim ogniu), aż do miękkości mięsa. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Do miękkiego mięsa przełożyć kapustę. Gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kapusty. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować.  Podsmażanie warzyw oraz mięsa Uwaga: kapusta wyraźnie się skurczy :) Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Mocno pomidorowa zapiekanka z kurczakiem 339

ryżu,  dużej ilości świeżych pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki kurkumy 120g(...)Kurczaka pokroić w dowolne paski i podsmażyć z cebulą i czosnkiem  na niewielkiej ilości oliwy. 3.  Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki, kurkumę, świeże pomidory, przecier pomidorowy, kukurydzę, bulion drobiowy oraz surowy ryż. Całość doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać  i zagotować. 4.  Po zagotowaniu wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec  w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Dania jednogarnkowe – najlepsze pomysły na szybkie i pyszne obiady! 1489

gołąbki PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie PRZEPIS TUTAJ *** *** Chili z indykiem PRZEPIS TUTAJ *** *** Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejski kociołek PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po meksykańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ *** *** Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ *** *** Leczo z mięsem mielonym PRZEPIS

Blog z Apetytem
Szakszuka z kiełbasą podwawelską 207

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra Szakszuka to znane danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza „wielki bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski. Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto

Marta Gotuje
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym… 229

mapie zaznaczając miejsca, które odwiedzimy, dopytuje o to, co tam zobaczymy i zaciera ręce na myśl o tych wszystkich bagietkach oraz pizzy,… Czytaj dalej Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

brunetkawkuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 135

mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona  papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera(...)chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi.  Połączyć z rozdrobnionymi brokułami. Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną  masła  wyłożyć połową warzyw

Wanilia i Kardamon
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 265

chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej

karmelowy
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 153

łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku  woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać(...)pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Bazyliowe ślimaczki 139

Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 300g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Pesto: 50g liści świeżej bazylii 60g ziemnych orzeszków

Szalona Kuchnia Eweliny
Indyjska potrawka z kurczakiem 129

czerwona cebula 4 ząbki czosnku 30g świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżki octu winnego 1 puszka pomidorów bez skórki 125g przecieru pomidorowego 1 drobiowa kostka rosołowa 100ml śmietany 30% 250ml wody 100g orzechów nerkowca 75g masła ekstra 82% 1/2 doniczki świeżej kolendry sól pieprz 150g dzikiego ryżu Wykonanie: 1.  Fileta umyć(...)cebulę, czosnek  oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory  z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić  do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania