zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:286/1190)

Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 170

obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić warzywa(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki takie na jeden kęs i wrzucić do sosu. Danie podawać z dużą ilością natki kolendry. 1/2018 Okładka książki "Na ścieżkach złudzeń" Joanny

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 158

mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu pół pęczka koperku 1 jajko 300 ml wody 400 ml passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie

Kardamonovy
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 192

cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka meksykańska. 459

przepis. Sałatka ta to istny król imprezy - nawet koronę ma! Uwielbiają ją dorośli i dzieci - głównie dzięki zawartości chipsów. Sałatka meksykańska składniki: mięso mielone 500g pieczarki 500 g przecier pomidorowy 4 łyżki puszka kukurydzy puszka fasolki czerwonej jogurt naturalny 500 ml 6 łyżek majonezu pół główki sałaty lodowej 4 pomidowy 2 czerwone cebule 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka(...)czosnku opakowanie nachos Sałatka meksykańska sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski. Pomidory kroimy w kostkę i układamy

Pani domowa
Gulasz/sos myśliwski 265

wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy olej do smażenia     *** Mięso myjemy(...)grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły *** *** Podajemy

Blog z Apetytem
Bavette w sosie pomidorowym 154

płaskich i wąskich nitek makaronowych. Do jego przyrządzenia potrzeba pomidorów, jak nie macie świeżych można użyć tych z puszki. Zapraszam do kuchni i odkrywania pysznych smaków. Bavette w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 188

Warzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam! Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego

Zasmakuj Kuchni
Kapusta pekińska zasmażana 134

dodajemy ją do kapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy Można dodać koperek lub natkę pietruszki. Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak niż gotowana na occie, koncentracie pomidorowym czy soku cytrynowym. Mnie smakowała

Proste Potrawy
Krążki cukinii faszerowane twarogiem, oliwkami i suszonymi pomidorami 141

następnie krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 167

mintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe ziele angielskie koncentrat pomidorowy - 200 ml woda - 2 szkl Panierka: mąka do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju(...)Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty. Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut. Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Układać ryby w salaterce warstwami, ryby

Kuchnia Danusi
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 120

GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę(...)godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi

JejKuchnia
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 293

Panierka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku   Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem(...)podsmażyć na oleju, posolić, dusić na słabym ogniu do zeszklenia. – Dodać drobno pokrojony ananas, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. – Dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. – Na koniec wymieszać z natką pietruszki. – Usmażoną rybę położyć na dnie salaterki, na to połowę farszu, ponownie ryba i farsz

To co kocham
Korzenna karkówka 164

połączenie jak najbardziej trafione! Kto się jeszcze nie przekonał, zachęcam do wypróbowania:) Tym bardziej zimową porą;):) około 800g – 1kg karkówki 3-4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu kilka listków świeżej bazylii 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Kroimy go na około 1,5 cm porcje. Lekko rozbijamy pięścią. Do miski przekładamy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę, olej i miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy plasterek karkówki. Przekładamy do zamykanego pojemniczka

Smaki Na Talerzu
Śledzie orientalne ze skórką cytrynową i kuminem 167

ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – sok z 1/2 cytryny Przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny

To co kocham
Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową 145

klasycznych potraw z mięsa mielonego. Składniki (4 porcje) -2 duże bakłażany -100 g komosy ryżowej (quinoa) -500 g mielonego mięsa -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -150 ml passaty pomidorowej -200 g startego sera żółtego -3 łyżki oleju rzepakowego -zioła prowansalskie -soł, pieprz Przygotowanie Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania