się mętna, a kluseczki nie są gładkie a porowate to niechybny znak, że jesteśmy krok od rozgrywania klusek. Gnocchi podajemy podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym (np. według tego przepisu). Artykuł Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbrukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć
Niedzielny kucharzziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach(...)międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wino przelewamy do garnka z cebulą i mięsem. 5 Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki. 6 Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno
Kuchnia BazyliiWkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut. Gotową roladę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na plastry wraz z ulubionym sosem (serowym, pomidorowym, pieczarkowym, tatarskim). Zobacz także: Dynia na ostro wg Nigela Slatera Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl o... Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem Tydzień temu zostało
Poezja smakuPulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI 400 g makaronu typu tagliatelle 250 g soczewicy 500 g pulpy pomidorowej 400 ml wody 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili bazylia tymianek natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di tagliatelle 250 g di lenticchie 500 g di polpa di pomodoro 400 ml di acqua 1 cipolla
La grande e la piccola cuocawłasnego doświadczenia. Tymczasem proponuję przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem niezawodna alternatywa to chili con carne . Podstawą tego dania jest oczywiście fasola w pysznym pomidorowym sosie, dużo warzyw i dlatego warto wybrać te ekologiczne. Przepis na chili sin carne Składniki: na 4 porcje 200 g ugotowanej fasoli pimento 150 g ugotowanej fasoli mung, czerwonej
codojedzeniamąka ( u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka woda - 3/4 szklanki olej rzepakowy ok. 50 ml jajo - 1 szt. koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel ( dostępny w sklepie ekologicznym) oregano - 1 łyżeczka czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki papryka w proszku - 1 łyżeczka szpinak świeży - 1 opakowanie czosnek - 1 ząbek sól - 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek - 1 łyżka parmezan(...)łyżki ( Ferrari Bio) Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym. Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą
AZgotuj!cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 100-150 g mozzarelli, startej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami
karmelowyrównież penne w wersji dla lubiących coś bardziej treściwego tzn. makaron z dodatkiem boczku Smacznie, pysznie i sycąco. Penne con pancetta e pomodoro (Makaron rurki z boczkiem w sosie pomidorowym z czoskiem, papryczką chili i serem Grana Padano Poniżej pełny wykaz dostępnych past w Trattori Mamma mia! Pyszności !! Makaroniarze wpadajcie, próbujcie i dzielcie się opiniami w komentarzach pod recenzją
I LOVE LIFEKolejny hit wśród blogerów kulinarnych - ciasto pomidorowe. Ja też postanowiłam je upiec! Jest rewelacyjne i absolutnie nie czuć smaku pomidorów. Przygotowuje się je w niecałe 10 minut bez czasu pieczenia. Polecam wypróbować kolejne warzywne ciasto! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 łyżka karobu lub kakao 1/2 szklanki pomidorów krojonych z puszki
Truskawkowa Fiestadietetyczne. Jak zawsze zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 100 g kiełbasy ( ja dodałam morlińską z piersi kurczaka ) 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra papryka Łyżeczka oleju woda Wykonanie: Pieczarki, ogórki i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy(...)kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo aż odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około 10-15 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce
Domowy Smak Jedzeniaparmezanem, grana padano; najważniejsze, aby był to ser twardy. Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru gałka muszkata ł owa cynamon kumin s ó l i pieprz oliwa z oliwek Dodatki 4 karczochy natka pietruszki **** INGREDIENTI Polpettine (ca. 15 pezzi(...)łyżkę cukru , szczyptę cynamonu, kuminu oraz gałki muszkatałowej. Sos doprawiamy sol ą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 3 min. Na koniec wlewamy czerwone wino, ciepły bulion i koncentrat pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki W misce mieszamy mielone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek sera pecorino, 4 łyżki bułki tartej
La grande e la piccola cuoca