wiedzą, co najlepsze! Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania cebulki będziecie potrzebować: 1 kg cebuli 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g) 3-4 łyżki oleju około 1 szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę cukru (ja, jak zawsze, dodaję cukier trzcinowy) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól(...)oraz pieprz i mieszamy. Całość podlewamy gorącą wodą, tak aby nie przykryła całkowicie cebuli, ale aby była ona zanurzona i dusimy. Na koniec, kiedy cebula będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy – według uznania. Ja dodaję ok. 2/3 słoiczka. Jeszcze przez chwilkę wszystko dusimy, aby całość się przegryzła. I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła
Okiem Blondynki by McBlondiSpaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób(...)samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku, - do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz
MintTastePOTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym(...)jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę
JejKuchniacebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki(...)mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego ananasa oraz pędy bambusa, doprawić solą oraz białym pieprzem i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, ale warzywa pozostały
Fitsweet.meużyłam udźca z indyka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona kilka pieczarek 800 g ziemniaków 2 cebule (około 150 g) 1 cukinia 3 ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki papryki ostrej sól 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem(...)kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam. Tak przygotowany koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotujesię to doskonale sprawdziło nieraz. Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości. Składniki 2 cukinie baby puszka pomidorów krojonych bez skóry 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu sól i pieprz do smaku tarty parmezan makaron u mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula
Z Kuchni Do Kuchniboczku wędzonego 1 cebula 2 marchewki 1/4 selera 2 papryki czerwone 1 garść grzybów suszonych leśnych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 papryczki chili 1 litr przecieru pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę(...)boczek i dalej smażę, na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojonego batata, fasolę odcedzoną z wody, grzyby, kiełbasę z boczkiem dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką. #OlejKonwenanse
wesoła kuchniajagnięcej wątróbki -200 g makaronu -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cebula -1 średnia cukinia -1 mała czerwona lub żółta papryka -puszka krojonych pomidorów -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego -100 g parmezanu lub żółtego sera -1 łyżeczki bazylii lub oregano -pieprz, sól Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić(...)drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykryć i na małym ogniu gotować około 10 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetką i zrumienią. Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron
Zielona Kuchnia400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić wodę(...)dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości
Dziś Ja gotujejedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre) 1 płaska łyżeczka
kruche babeczkisól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem ( kliknij tutaj po instrukcję ). Jedną część smarujemy pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy jak roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki aby się nie rozwinęła. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, czas zapiekania ok. 60-70 minut
Apetyczna babeczkawybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka
Zasmakuj Kuchnitygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Podawaj z oliwami smakowymi lub z sosem pomidorowym. SMACZNEGO! Artykuł Pizza na tortilli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pltanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka daj pokrojone liście kapusty, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka, dodaj też soczewicę(...)Gotuj przez 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z solą i chilli. Gotową dodaj do gotujących się warzyw. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć
Via Gustowspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei smażyć warzywa: kiełbasę, cebulę i czosnek ( lekko posolić ), pieczarki, paprykę. Każde warzywo po obsmażeniu przełożyć(...)dużego garnka, podlać odrobiną wody i dodać obraną, pokrojoną cukinię. Doprawić wedle uznania i poddusić do miękkości. Na końcu dodać podsmażone i zblendowane pomidory oraz opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe. Artykuł Leczo z cukinią i kiełbasą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia