zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:293/1190)

Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 154

wiedzą, co najlepsze!   Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania cebulki będziecie potrzebować: 1 kg cebuli 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g) 3-4 łyżki oleju około 1 szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę cukru (ja, jak zawsze, dodaję cukier trzcinowy) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól(...)oraz pieprz i mieszamy. Całość podlewamy gorącą wodą, tak aby nie przykryła całkowicie cebuli, ale aby była ona zanurzona i dusimy. Na koniec, kiedy cebula będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy – według uznania. Ja dodaję ok. 2/3 słoiczka. Jeszcze przez chwilkę wszystko dusimy, aby całość się przegryzła. I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła

Okiem Blondynki by McBlondi
Spaghetti bolognese z kaparami 204

Spaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób(...)samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych składników w garnku, - do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,  - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz

MintTaste
CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ 173

POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym(...)jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam plastry cukinii, wylewam pozostały sos i układam kolejną warstwę

JejKuchnia
Sos słodko-kwaśny z ryżem 164

cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki(...)mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego ananasa oraz pędy bambusa, doprawić solą oraz białym pieprzem i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, ale warzywa pozostały

Fitsweet.me
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 221

użyłam udźca z indyka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona kilka pieczarek 800 g ziemniaków 2 cebule (około 150 g) 1 cukinia 3 ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki papryki ostrej sól 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem(...)kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam. Tak przygotowany koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Penne zapiekane z cukinią 168

się to doskonale sprawdziło nieraz. Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości. Składniki 2 cukinie baby puszka pomidorów krojonych bez skóry 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu sól i pieprz do smaku tarty parmezan makaron u mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem 149

boczku wędzonego 1 cebula 2 marchewki 1/4 selera 2 papryki czerwone 1 garść grzybów suszonych leśnych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 papryczki chili 1 litr przecieru pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę(...)boczek i dalej smażę, na końcu dodaję kiełbasę,  paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojonego batata, fasolę odcedzoną z wody, grzyby, kiełbasę z boczkiem dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką. #OlejKonwenanse

wesoła kuchnia
Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem 183

jagnięcej wątróbki -200 g makaronu -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cebula -1 średnia cukinia -1 mała czerwona lub żółta papryka -puszka krojonych pomidorów -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego -100 g parmezanu lub żółtego sera -1 łyżeczki bazylii lub oregano -pieprz, sól Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić(...)drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykryć i na małym ogniu gotować około 10 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Smażyć paski wątróbki aż się zetką i zrumienią. Do ciepłego sosu dodać ugotowany makaron

Zielona Kuchnia
Fasolka Po Bretońsku 116

400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić wodę(...)dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć do garnka z grochem i gotować około 10min. 6. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, majeranek sól i pieprz. Gotować do miękkości

Dziś Ja gotuje
Musaka 145

jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre) 1 płaska łyżeczka

kruche babeczki
Karczek, rolada z serem i pomidorami 165

sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem (  kliknij tutaj po instrukcję  ). Jedną część smarujemy pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy jak roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki aby się nie rozwinęła. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, czas zapiekania ok. 60-70 minut

Apetyczna babeczka
Bigos bezmięsny z białą fasolą 153

wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka

Zasmakuj Kuchni
Pizza na tortilli 329

tygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Podawaj z oliwami smakowymi lub z sosem pomidorowym. SMACZNEGO! Artykuł Pizza na tortilli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani i zdrowy obiad 170

tanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka daj pokrojone liście kapusty, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka, dodaj też soczewicę(...)Gotuj przez 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z solą i chilli. Gotową dodaj do gotujących się warzyw. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć

Via Gusto
Leczo z cukinią i kiełbasą 133

wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei smażyć warzywa: kiełbasę, cebulę i czosnek ( lekko posolić ), pieczarki, paprykę. Każde warzywo po obsmażeniu przełożyć(...)dużego garnka, podlać odrobiną wody i dodać obraną, pokrojoną cukinię. Doprawić wedle uznania i poddusić do miękkości. Na końcu dodać podsmażone i zblendowane pomidory oraz opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe. Artykuł Leczo z cukinią i kiełbasą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia