zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:292/1190)

Spaghetti chili con carne 119

dodać. ;) Potrzebujemy: 500 g mięsa z karkówki wieprzowej 1 burak 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy  sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy(...)podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty

MamaOskarka
Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie 130

lepszego sposobu na to, aby zacząć dzień pełen wyzwań. Oryginalne full English breakfast musi się składać z jajek sadzonych (lub jajecznicy), plastrów bekonu, parówek lub kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów, pieczarek, black pudding (kaszanki) i niekiedy hash browns (placków ziemniaczanych). Dwie ostanie pozycje mnie niespecjalnie kuszą, więc celowo je pominąłem. Często podaje się do niego również chleb tostowy

Food Square
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 143

czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego  150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną(...)batata, pół plastry obranej ze skórki cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Spaghetti gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie.  Mieszamy z przygotowanym sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie

VioletoweKucharzenie
Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami 152

Jednym słowem... pyyychotka! Koniecznie spróbujcie! (około 3 porcje) 500g mięsa mielonego 150-200g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu/wody 50 ml śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej papryka słodka pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Dodatkowo: makaron (u mnie 5 gniazd nitek) Ponadto: olej do smażenia     Cebule z czosnkiem(...)kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion. Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z doprawioną zawartością patelni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ 166

liści laurowych * 6-7 kulek ziela angielskiego * 2 marchewki większe * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżeczki majeranku * 1 puszka krojonych pomidorów * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * woda * 1 nieduża kość wieprzowa Wykonanie: Fasolę zalać wodą około 15 cm ponad poziom fasoli, odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz(...)ogniu ( fasola musi być prawie miękka). Następnie wyjąć kość, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, gotować kolejne 10 minut. Na końcu pokrojona w kostkę kiełbasa, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku sól, pieprz, wsypać majeranek. Wszystko gotować jeszcze około 15 minut. Jeśli fasola ma być przechowywana w słoikach, należy ją gorącą do nich przełożyć, mocno zakręcić wieczko. Pasteryzować

Zrób to smacznie
Śledzie po kociewsku 425

tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony 50 g wędzonej makreli ( obranej ) ¼ cebuli Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy ( lekko solimy wodę). Śledzie również namaczamy(...)minut, zależnie od tego jak bardzo są słone. Po ugotowaniu grzyby odsączamy i drobno kroimy. Podobnie kroimy ogórka i cebulę. Makrelę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem łączymy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy śledzie, zwijamy jak rolmopsy i spinamy wykałaczką ( śledzie można przeciąć aby uzyskać wielkość na raz, ja tak zrobiłam ). Odstawiamy do lodówki

Smaki Ewy
z płatkami owsianymi kotlety mielone... 173

sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego mięso mielone włożyć(...)rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Ratatouille / Ratatuj 175

różnokolorowe papryki 3 ząbki czosnku olej 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek - odrobinę zioła prowansalskie tymianek papryka słodka mielona papryka ostra mielona chilli peperoncini pieprz i sól przecier pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min. Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych) i paprykę(...)samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem. Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę. Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków. Smacznego!!! Lubisz takie dania?  Podoba

Ukojenie Podniebienia
Jesienne curry 167

Pachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie(...)głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą

Kucharzyca
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 273

czerwonej kapusty farsz   (waga warzyw przed obraniem!) 1 kg marchewki 1 bardzo duży korzeń pietruszki połowa dużego selera 0,5 kg cebuli (4 duże sztuki) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oleju do podsmażenia warzyw sól, pieprz do smaku pieprz cayenne do smaku sos koperkowy 2 szklanki wody 2 łyżeczki posiekanych, suszonych warzyw 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki(...)garnka wlać odrobinę oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać starte warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Całość dusić, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, farsz wymieszać i ostudzić. Kapustę umyć, odciąć głąb i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Chwilę gotować, aż do lekkiej miękkości liści. Z warzywnego farszu formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść

Ugotować
Schab w sosie serowo-pomidorowym 201

Propozycja na obiad? To z pewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła

Gotuj z Mąką
Sałatka śledziowa z fasolą 278

rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin(...)samej patelni obsmażyć tak samo marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli. Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wystudzone warzywa wymieszać ze śledziem i odstawić, aby sałatka się przegryzła. Smacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji

https:KKuchniaMniam
Łazanki z pieczarkami (wegetariańskie) 191

zbędne i dodatek pieczarek równie dobrze urozmaici jej smak. Składniki: pół opakowania kwadratowego makaronu do łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek Przygotowanie [the_ad id="6999"] Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. Kapustę płuczemy(...)garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania kapusty, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Oba składniki smażymy na patelni do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną wcześniej odcedzoną. Wsypujemy przyprawy i całość przysmażamy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy i podajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta z soczewicą w sosie pomidorowym 239

Biała kapusta z czerwoną soczewicą, marchewką i sosem pomidorowym. Kapustę poszatkować (niezbyt drobno) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu i pół

Bullio
Wegańska soczewica w pomidorach 167

półce w kuchni stoi passata pomidorowa ?  Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia? Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :) Składniki : ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy  puszka pomidorów w kawałkach bez skórki 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny mielony

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania