zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:358/1190)

Zapiekanka z szynką à la pizza 335

pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g przecieru pomidorowego 150g mozzarelli  10 pomido rków kok tajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.  3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła

Szefowa kuchni
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 246

mielonego mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera cheddar(...)wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
Najłatwiejsza sałatka pomidorowa 199

plastry lub kawałki. Wrzucić do miseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów. Wymieszać. Tuż przed podaniem posypać sałatkę solą morską ----- Podobne: Sałata z makrelą i pomidorkami Pomidorowe sposoby na czerstwy chleb Caprese

Weekendy w domu i ogrodzie
Shakshuka 633

Tradycyjna izraelska SHAKSHUKA, czyli smażone jajka w gęstym, pomidorowym sosem... Artykuł Shakshuka pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Syrop z owoców czarnego bzu 201

Gdyby nie zakatarzone nosy chłopców pewnie bym nawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca. Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już przy okazji syropu z kwiatów. Teraz czas

Wiem co jem
Lasagne z cukinii 186

tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g  mięsa mielonego – średnia cebula  - czosnek - pomidory z puszki  - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella  - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano  bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz(...)czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Beszamel: Składniki: masło – 2-3 łyżki  mąka pszenna – 2 łyżki mleko

Aromatyczne Podróże
Karaś z patelni i "Jeździec miedziany" 184

lodówki na kilka godzin.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Nie wiem dlaczego, ale do tej pory nie przeczytałam ani jednej książki Paulliny Simons .  Znajome od kilku

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne leczo 114

porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo

Mango Papaja
Pasta z wędzonej makreli, serka i pomidorów 202

serek śmietankowy. Możecie dowolnie modyfikować pastę. Na pewno zawsze wyjdzie pyszna;D Składniki: 1 makrela obrana z ości i skóry 2 łyżki serka śmietankowego 4 łyżki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 suszony pomidor + łyżka oleju z jego zalewy sól, pieprz, papryka ostra, suszona natka pietruszki szczypiorek / koperek / natka pietruszki do smacznej dekoracji

Zasmakuj Kuchni
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 247

indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3  łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona

kruche babeczki
Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą 259

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili 1 szklanka fasoli Jaś 40 dag dyni 1 marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego 3 -4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 3-4  liście laurowe 4 ziarenka  pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego sól himalajska(...)bulion i gotować  około 1 godziny.  Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować  około 30 minut. Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną  chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko  posypać gulasz natką i podawać

Wanilia i Kardamon
"Sosik mega" 157

papryczki chili 125g cukru (w sezonie, kiedy papryka jest dojrzała i słodka, można zmniejszyć ilość cukru do 100g) 3 łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce(...)magiczno-zdrowotnych właściwości należy go zgnieść 10 minut przed użyciem. Podobno wtedy wszystkie zdrowe związki chemiczne mają czas się połączyć. Warto spróbować, prawda? Do gotującego się sosu wrzucamy przecier pomidorowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i dolewamy ocet. Gotujemy jeszcze 30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos trochę się zredukuje, nabierze kremowej konsystencji i będzie pachniał

les mirabelles
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 200

Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie? :) Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli(...)młodziutkiej więc jej nie obieram i nie pozbawiam ziarenek) przykrywamy i dusimy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy (jeśli używacie sklepowego trzeba dodać odrobinę wody) przyprawiamy do smaku i danie gotowe

Cynamonowe szczęście
Soczewica w sosie masala 170

kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy świeży(...)kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj oliwę i pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj paprykę, garam masala i wymieszaj. Opłucz soczewicę pod zimną wodą. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj pastę, masala

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania