gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków 700 g marchewki 700 g cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (u mnie po 200 g) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli Ogórki(...)godziny co jakiś czas mieszając. Powstałą wodę odcedzamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do dużego garnka dodajemy ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy ogórki
My simple kitchenjaki sposób go jeść? Teraz, kiedy mam to cudo zamknięte w słoiczkach, powinienem być już nieco mądrzejszy. Czy jestem? Wiem na pewno, że trzeba się pozbyć oczekiwania, że pomidorowy specyfik w słoiku będzie smakował jak rodzaj ketchupu. Zdecydowanie nie (przecież to dżem)! Wiem na pewno, że należy stosować go jak cenną przyprawę, eliksir - w małych ilościach. Wiem na pewno(...)każdym dniem smakuje mi bardziej i przychodzą mi do głowy kolejne zastosowania i zestawienia. Tak - lubię ten pomidorowy dżem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że lubię nieoczywistości! PS Dżem należy stosować w małych ilościach, choć doskonale wiadomo, że everything counts in large amounts ! (nie mogłem się powstrzymać) ;) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny
zadanie-gotowaniesobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię przegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako(...)szklanki wody 3 łyżki soli kamiennej 2 liście laurowe płaska łyżka pieprzu ziołowego płaska łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka
Poezja Smaków - blog kulinarnyblendera) orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję. Masło przekładamy do słoiczka. Ja do swojego masła użyłam 170 gram orzeszków i wyszedł mi pełen mały słoiczek po koncentracie pomidorowym
Wołowina od rekinakabaczki (np. mały i duży lub dwa średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę(...)Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i pozostawić do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować do lodówki
Ugotowaćkabaczek 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 dymki olej do smażenia szczypta soli czosnkowej szczypta majeranku 11/2-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku około 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego około 1/4 szklanki wody do podlania ! Uwaga ilości orientacyjne, zależą od wielkości kabaczka. Podczas gotowania należy dodawać je stopniowo i próbować potrawę. Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta(...)dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość
Słodkie okruszkiKukurydziany makaron w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ziaren bobu to smaczna propozycja na obiad, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. 250 g kukurydzianego makaronu spaghetti 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pierś z kurczaka 4 pomidory 200 g bobu sól pieprz czarny bazylia tymianek oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Makaron ugotować
https:KKuchniaMniamsosu słodkie chili, idealne na szybki letni obiad, najlepiej smakują z surówką oraz opiekanymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do kababu 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex sól,pierz 1 ząbek(...)czosnku 1 jajko Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku . Formujemy małe okrągłe kotleciki, smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej
Bajeczna KuchniaLubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej(...)posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać mięso, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory (najlepiej bez skórki) pokrojone w kostkę i sok pomidorowy. Uzupełnić przyprawy: pieprz, sól, oregano, majeranek, paprykę - zapiekanka powinna być lekko pikantna. Całość podsmażać około 30 minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z patelni liść laurowy i wyłożyć masę
Poezja Smaków - blog kulinarnyzamiar posłać mnie do lasu z podobną misją ;) Pewnie w myśl zasady "kobieta ma pierwszeństwo, gdy jest niebezpieczeństwo" ;);) Nic z tego! Temat leśny minął bezpowrotnie, przed nami nowe wyzwanie. Pomidorowe hasło tygodnia bardzo mnie ucieszyło. Jakie jest moje ulubione danie z tym warzywem (owocem)? Kanapki z masłem, pomidorem i cebulką. To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jednak pierwszą moją
zadanie-gotowanieśniadanie. I wśród wielu propozycji jajka w kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa
zadanie-gotowaniewrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kostki i dodajemy do awokado. Całość mieszamy z siekną kolendrą. Przekładamy do miseczki. OGNISTA SALSA POMIDOROWA Fot. Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo
Menmagazinepatelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor. Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podałam z sosem pomidorowym . Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych pomidorów. Placki można podać również z mizerią z ogórków, z jogurtem... Nie ważne z czym podacie, smakują zawsze. Nawet na zimno. Spróbujcie
Kuchnia u Krysiróżne, dlatego zamieszczam ten przepis dla amatorów takiej sałatki Składniki: 3 kg ogórków 400 g cebuli 1,5 łyżki soli ¾ małego keczupu ¾ małego przecieru pomidorowego 100 ml octu 10% ¾ szklanki cukru Wykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko(...)posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę. Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około
Kuchnia u Krysi