Składniki: - 200g kaszy jaglanej - 4 małe cukinie - podwójna pierś z kurczaka - cebula - 2 pomidory - 350g przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano - oliwa - żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min(...)kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. 5. Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora w kostkę. Wszystko podsmażamy. 6. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kaszę jaglaną i przyprawiamy do smaku. 7 .Faszerujemy cukinie, układamy na górę małe plasterki pomidora i pieczemy przez 25min, pod koniec pieczenia posypujemy startym serem
Coś z niczegopieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) kupicie w sieci sklepów KLIK sól zioła prowansalskie 1-2 ryzki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 2 łyżki kuskusa olej Umytą i osuszoną pierś, kroję na kawałkami, obsmażam razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem na oleju, doprawiam. Duszę jakieś 10 minut(...)czym dodaję warzywa. Chwilkę mieszam i podlewam gorącą wodą. Danie gotuję około 15 minut, warzywa mają się nie rozpadać. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam jeszcze wodą ( tylko tyle aby pokryła danie) dodaję śmietanę i mieszam. Ściągam z palnika. Teraz wsypuję kuskus, mieszam i odstawiam aby kasza napęczniała
Takie tam pichceniekiełbaską np. domową i chlebkiem. Składniki na 1 porcję 2 duże cebule 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej 2-3 łyżki wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać sól, pieprz do smaku kiełbaska taka jaką lubimy 1. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, najlepiej jeśli użyjemy grillowej wtedy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu(...)piórka cebulkę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do jej zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podduszamy aż do lekkiego zgęstnienia. (Dusimy z kiełbaską pokrojona w kostkę lub osobno jako dodatek, tak jak u mnie z domowa białą kiełbaską oraz kawałkiem sklepowej
Gotowanie...to proste !zieloną. Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to polecam. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża zielona papryka 3 żółte papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra Pierś z kurczaka pokroić w paseczki. Oprószyć(...)mięso zrobi się białe. Papryki pokroić w paski i wrzucić do mięsa. Podlać wodą, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem około 12 minut. Na koniec dołożyć przecier pomidorowy i doprawić całość solą, pieprzem i paprykami. Zagotować. kurczak z papryką
O kuchni z uczuciemłyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowe Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem(...)gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy pomidorami i dolewamy tyle wody by nasze gołąbki zostały całe przykryte. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu
magiczna kuchnia Kasiwody 3 listki laurowe 2 kalarepki (ok 500 g) 2 marchewki 2 czerwone papryki (ok 500 g) 2 młode cukinie żółta i zielona (ok 600g) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka czubrycy zielonej 1 łyżka wędzonej papryki sól Kalarepki obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę(...)dodać pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dodać też przyprawy-czubrycę, wędzoną paprykę i sól do smaku. Całość gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nierozgotowane. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i dosolić jeszcze do smaku jeśli potrzeba
Monia miesza i gotujeświeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól(...)papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiszklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soli Moje dodatki: szynka pokrojona w paski garść tartego sera żółtego kilka pieczarek cebula mozzarella sól, pieprz, oregano Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Przygotowanie pizzy: W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży
NiePieprz.plCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki koperek sól, pieprz, cukier, veget Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju(...)plasterki czosnek i również przesmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do cebuli. Pomidora pokroić w kostkę i również dodać do garnka. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i całość smażyć aż pomidory się lekko rozpadną a marchewka zmięknie. Wówczas dodać ugotowaną fasolkę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą i dokładnie ze sobą wymieszać. Przed
My simple kitchenmożna pominąć, lub zastąpić go ciecierzycą, jak kto lubi. Leczo to dla mnie kwintesencja lata... także jedzmy na zdrowie:-) Składniki: 1 duża cukinia 1 kg bobu ok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka(...)wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo
IMPRESJA SMAKUładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Kotlety układamy na desce(...)patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry
Miód i pieprzSmażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut(...)rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania. Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną
Smaki NataliiProponuje bardzo smaczne sosy, które idealnie pasują zarówno do pizzy jak i grila. Są urozmaiceniem wielu dań. Polecam! :) Sos pomidorowy Składniki: mały słoiczek koncentratu pomidorowego 5 czubatych łyżek pikantnego ketchupu 2-3 łyżki przegotowanej wody sól, pieprz duża ilość oregano szczypta cukru pudru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Sos odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się dokładnie
Smaki Nataliihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Leczo Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory 4 pieczarki Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Około 500 g kiełbasy Przyprawy Kilka listków laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Idealnie się komponuję z kromką świeżego chleba
Smaki NataliiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ryba po grecku Składniki: 1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 3cebule duży słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego ketchupu sól , pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia mąka do panierowania ryby 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Filety rybne obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju(...)garnku z grubym dnem i smażyć przez kilka chwil, po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Podlać wodą i dusić około 10 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę ketchupu. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Rybę ułożyć na półmisku, na to podsmażone warzywa. Można podawać zarówno na ciepło jak i na ziemno
Smaki Natalii