zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:374/1190)

Pizza z patelni 2047

szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soli Moje dodatki: szynka pokrojona w paski garść tartego sera żółtego kilka pieczarek cebula mozzarella sól, pieprz, oregano Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Przygotowanie pizzy: W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży

NiePieprz.pl
Fasolka szparagowa w pomidorach 139

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki  koperek  sól, pieprz, cukier, veget   Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju(...)plasterki czosnek i również przesmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do cebuli. Pomidora pokroić w kostkę i również dodać do garnka. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i całość smażyć aż pomidory się lekko rozpadną a marchewka zmięknie. Wówczas dodać ugotowaną fasolkę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą i dokładnie ze sobą wymieszać. Przed

My simple kitchen
Leczo z cukinią i bobem II 176

można pominąć, lub zastąpić go ciecierzycą, jak kto lubi. Leczo to dla mnie kwintesencja lata... także jedzmy na zdrowie:-) Składniki: 1 duża cukinia 1 kg bobu ok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka(...)wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo

IMPRESJA SMAKU
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 157

ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Kotlety układamy na desce(...)patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry

Miód i pieprz
Placek po węgiersku/ zbójnicku 153

Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut(...)rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania. Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać z kwaśną

Smaki Natalii
Sosy do pizzy/grila 103

Proponuje bardzo smaczne sosy, które idealnie pasują zarówno do pizzy jak i grila. Są urozmaiceniem wielu dań. Polecam! :) Sos pomidorowy Składniki: mały słoiczek koncentratu pomidorowego 5 czubatych łyżek pikantnego ketchupu 2-3 łyżki przegotowanej wody sól, pieprz duża ilość oregano szczypta cukru pudru  Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Sos odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się dokładnie

Smaki Natalii
Leczo 99

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Leczo Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory 4 pieczarki Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Około 500 g kiełbasy Przyprawy Kilka listków laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą   oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Idealnie się komponuję z kromką świeżego chleba

Smaki Natalii
Ryba po grecku 144

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ryba po grecku  Składniki: 1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 3cebule duży słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego ketchupu sól , pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia mąka do panierowania ryby 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Filety rybne obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju(...)garnku z grubym dnem i smażyć przez kilka chwil, po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Podlać wodą i dusić około 10 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę ketchupu. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Rybę ułożyć na półmisku, na to podsmażone warzywa. Można podawać zarówno na ciepło jak i na ziemno

Smaki Natalii
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 124

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem Składniki: 2 cukinie 1 woreczek ugotowanego ryżu 30 dag mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano żółty ser Sposób wykonania: Cukinie myjemy i przekrawamy na pół, następnie wydrążamy miąższ. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, bulion(dzięki niemu farsz nie będzie suchy

Smaki Natalii
Kotlety z kaszy gryczanej 168

tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku sól pieprz olej bułka tarta

Mama Gotuje
Krążki cukinii faszerowane twarogiem, oliwkami i suszonymi pomidorami 166

krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym

Zasmakuj Kuchni
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 187

smakuje wręcz wyśmienicie.  składniki dla czterech osób 12  dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 5-6 łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił(...)oddzielnego naczynia. Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy  na niewielkim ogniu przez pięć  minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Teraz do każdej pieczarki  nakładamy odłożony wcześniej farsz

Miód i pieprz
Ciecierzyca z Cukinią w Sosie Pomidorowym z Kaszą Bulgur 144

nieduże cukinie 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy (u mnie jakaś śląska) 1 szklanka kaszy bulgur pszenny przecier pomidorowy sól pieprz papryka mielona ostra  lub łagodna koperek świeży cukier kurkuma liść laurowy ziele angielskie ciecierzyca konserwowana Sposób przygotowania: No to lecimy. Zaczęłam od krojenia. Cukinię w półksiężyce, kiełbaskę trochę(...)poszła kiełbasa, smażyłam chwilkę, potem czosnek i po chwili cukinia, podlałam odrobiną wody i przykryłam garnek. Dusiłam do momentu, w którym cukinia była lekko miękka, wtedy wlałam przecier pomidorowy, wrzuciłam odcedzoną na sicie ciecierzycę z puszki, przykryłam garnek  i dusiłam na wolnym ogniu.  W tym czasie kaszę bulgur przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, zalałam dwoma szklankami wody

Blondynka Gotuje
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 247

mielonego wieprzowego  * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze(...)bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 177

warzywami.  Czemu jestem z tego taka dumna???  Powód jest jeden, ostatnio nie mam siły na nic, gotowanie to czynność ostateczna... ale jest! Zapiekanka z cukinii, sosu pomidorowego i makaronu a wszystko zwieńcza oscypek :)  Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą

Dzieje kuchennej Wiewióry