zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:390/1190)

Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 186

pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni). Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem

zadanie-gotowanie
Pizza z jajkami. 136

Pizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik

zadanie-gotowanie
Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! 203

dużej )  2 cebule  2 ząbki czosnku  3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz )  3 łyżki koncentratu pomidorowego  pieprz, sól do smaku  2 łyżki oleju rzepakowego  Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam.  Cebulę i czosnek obrałam(...)boczku – podsmażyłam razem.  Kapustę wypłukałam pod  zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe.  Smacznego !    Kapusta pekińska duszona. Pyszna

Kuchnia na wzgórzu
Kruche ciasto - przepis podstawowy 196

śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Kruche ciasto nr 10 - (z przepisu Prowansalska tarta pomidorowa ) Składniki: 2235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem Wykonanie

Mama Gotuje
Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 177

aromatyzowane z dodatkami smakowymi Poniżej 2 g/kg: Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane z naturalnymi dodatkami smakowymi. Musztarda. Poniżej 3 g/kg: Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe Poniżej 5 g/kg: Sosy pomidorowe. Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie

ClauditteMissCooking
Ryba po grecku 193

dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki(...)seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być mdłe

Smak mojego domu
Tagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami 169

szczypta cynamonu - kilka pasków czerwonej papryki             - sól himalajska - 1 łyżka rodzynek - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki mleka kokosowego - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili          - natka pietruszki - awokado - miks sałat - oliwa z oliwek *Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie gotowana jest znacznie(...)grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut - Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Do warzyw

Wegańska kuchnia orientalna
śledzie po kaszubsku 148

potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z  jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)minut.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie

Miód i pieprz
Przepis na… – Montone al forno, Wielkanoc po włosku 256

różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów. 600 g baraniny (najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek

Bon Ton Italia
Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! 205

Pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że byłam super-prze-głodna. Tak czy siak, pasta jajeczna, którą pamiętam z lat młodzieńczych jest z żółtym serem, majonezem i koncentratem pomidorowym. Nie za bardzo pamiętam jej smak, ale ser to coś co niewątpliwie z pastą jajeczną mi się kojarzy. Dlatego dziś, pasta jajeczna tradycyjna – bo z majonezem i z jajkami

Fill The Bowl
Fasolka po bretońsku 485

białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy (około 150 g) 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawa do dań z fasoli (czyli mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chilli), nieco pieprzu WYKONANIE Dzień(...)garnka wrzucić gotową fasolę, boczek i kiełbasę z cebulą. Nalać przez sitko wody z gotowania fasoli. Jeżeli jest jej za mało, to dodać wody z gotowania boczku. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawić i wymieszać. Gotować do momentu, aż fasola będzie już miękka. W małym garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą, tak żeby nie było grudek

Passions hobbies life
Pulpety jaglane z grzybami 164

szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula  2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków  lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku.  Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia.  Grzyby posiekać

AZgotuj!
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 212

duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego  Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili

Apetyt na Zielone
Gulasz wołowy z papryką 160

stracić kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podlać mięso wodą, tyle żeby mięsko było prawie przykryte. Dodać suszone grzybki, listki laurowe, paprykę chilli, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Doprawić do smaku solą. Papryki umyć, wyciąć gniazdka nasienne i pociąć w paski. Dodać paprykę do mięsa i gotować , aż wszystko

Kuchnia Pokoleń
Ciasto na pizzę - Pizza 168

spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować z nich spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone kiełbaski, pieczarki, starty ser. Pokropić kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności

zielonacukinka