jakie ostatnio jadłam. Ba! Kwalifikuje się do pierwszej piątki najcudowniejszych pyszności, jakich dane mi było spróbować. Gdyby nie resztki zdrowego rozsądku, zjadłabym wszystko. Sama. Na raz ! Przepis podpatrzyłam u Pomidorowej Ani i od razu przepadłam. Wszelkie wariacje na temat tiramisu są u nas bardzo mile widziane; gdy zobaczyłam połączenie tego pysznego, włoskiego deseru z moimi ukochanymi, krwawymi pomarańczami wiedziałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie
karmelowyszklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * oliwa – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę(...)przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną
Ostra na Słodkomyślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie(...)plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową
zadanie-gotowanieoraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusić około 15 minut. Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem. Można jeść na zimno
zadanie-gotowanieJeśli coś przychodzi mi do głowy na hasło tanie gotowanie, to właśnie takie penne z prostym pomidorowym sosem. Mógłbym nawet powiedzieć, że to gotowanie szybkie i awaryjne. W końcu półprzytomny i pozostający w domowym areszcie kucharz, też jakoś musi sobie radzić. Czy to oznacza, że takiemu daniu czegoś brakuje? Zdecydowanie nie! Jest proste, smaczne i niedrogie
zadanie-gotowaniepomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni). Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem
zadanie-gotowaniePizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik
zadanie-gotowaniedużej ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam. Cebulę i czosnek obrałam(...)boczku – podsmażyłam razem. Kapustę wypłukałam pod zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe. Smacznego ! Kapusta pekińska duszona. Pyszna
Kuchnia na wzgórzuśmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Kruche ciasto nr 10 - (z przepisu Prowansalska tarta pomidorowa ) Składniki: 2235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła 3 łyżki wody z lodem Wykonanie
Mama Gotujearomatyzowane z dodatkami smakowymi Poniżej 2 g/kg: Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane z naturalnymi dodatkami smakowymi. Musztarda. Poniżej 3 g/kg: Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe Poniżej 5 g/kg: Sosy pomidorowe. Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej. Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie
ClauditteMissCookingdorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki(...)seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być mdłe
Smak mojego domuszczypta cynamonu - kilka pasków czerwonej papryki - sól himalajska - 1 łyżka rodzynek - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki mleka kokosowego - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - awokado - miks sałat - oliwa z oliwek *Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie gotowana jest znacznie(...)grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut - Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Do warzyw
Wegańska kuchnia orientalnapotraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie
Miód i pieprz