melona 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 plasterków pora 2 plasterki imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego pół puszki kukurydzy 1 łyżeczka kaparów 500 ml sosu pomidorowego sól pieprz Cebulę, czosnek, por i imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Kurczaka i melona pokroiłam w kostkę. Imbir pokroiłam na drobno, można przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni(...)dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę, czosnek, por i kurczaka. Następnie dolałam sos pomidorowy, dodałam imbir, kukurydzę, ocet, kapary, melona, sól i pieprz. Całość dusiłam ok 30 min. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie
nietadietaLeczo z cukinii po ukraińsku Składniki: 5 małych cukinii 2 duże cebule 3 marchewki 2 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanym woku z dodatkiem oliwy podsmażyłam(...)cebulę i czosnek. Następnie dołożyłam pozostałe warzywa, dodałam przyprawy, majeranek i ok 3/4 szklanki wody. Całość dusiłam pod przykryciem ok 50 min. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, wymieszałam i dusiłam jeszcze 5 minut. Zależało mi na czasie i dlatego wrzuciłam wszystkie warzywa w tym samym czasie. Jeśli lubicie aby cukinia nie rozgotowała się za bardzo, należy ją oczywiście dodać
nietadietazioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam do sosu. Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa
nietadietałyżeczka soli 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki. Ciasto powinno(...)średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie aż ciasto będzie chrupiące
nietadietaPasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku kawałek selera sól pieprz majeranek oregano bazylia oliwa z oliwek 4 łyżki sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam do miękkości. Powinna wchłonąć wodę, jeśli tak się nie stanie, należy ją przecedzić przez sitko. Cebulę, czosnek i seler obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a seler starłam(...)dużych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek i seler. Do miski przełożyłam soczewicę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i selerem. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera
nietadietazielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej oliwie(...)podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera
nietadietaZapiekanka z łososiem, brokułami i ryżem Składniki: 1 puszka łososia w sosie własnym 1 duży brokuł 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól ryż (ok pół szklanki) oliwa z oliwek Ryż ugotowałam do miękkości. Brokuły gotowałam ok 10-ciu minut. Cebulkę obrałam, pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Łososia odcedziłam. W misce wymieszałam brokuł, łososia, cebulkę(...)pomidorowy i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam ryż, a następnie odpowiednio przygotowanego łososia z brokułami. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp
nietadietaoleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera(...)drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie
karmelowyczerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 pomidora, 4 ząbków czosnku, 1 szalotki, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 250 gram jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki czarnuszki, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta. Do miski przesiałem 500 gram(...)pęczek natki kolendry i obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kminku, podgrzewając, aż zaczęły wydzielać intensywny zapach. Następnie roztarłem uprażone przyprawy w moździerzu z dodatkiem łyżeczki tymianku, szczyptą soli i świeżo
Wyprawy kulinarnekapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - ½ główki kapusty włoskiej - 300 g makaronu świderki - 1 krajanka warzywna Winiary - 200 ml sosu pomidorowego - 150 g żółtej mozzarelli - olej - pieprz - papryka pikantna - oregano - sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka i razem dusimy. Kapustę(...)piersi z kurczaka. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną i sos pomidorowy, po 3 minutach dodajemy makaron, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Część mozzarelli wsypujemy do zapiekanki i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy pozostałym serem i pieczemy około
Kulinarne życieśrednia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 100 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw
Fabryka pomysłówcukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy z oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta
AZgotuj!gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę(...)Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ). Na każdy talerz wyłożyłem ziemniaki
R'n'G Kitchenpomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno(...)posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze przez parę minut. Pod koniec gotowania przyprawić na ostro i podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchniatrzeba dzielić nimi jeden dzień ;) Dziś rano mogliście zobaczyć przepis na pyszne placuszki owsiane , a teraz zapraszam Was na wspaniałą włoską pizzę. Pizza bianca to pizza bez sosu pomidorowego, a jedynie z mozzarellą i ulubionymi dodatkami, moja propozycja to szynka parmeńska, rukola i parmezanem. Ostatnio opowiadali mi o takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie(...)spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory ;) Jednocześnie bardzo ucieszyło mnie
Codzienne Gotowanie