dziś trochę inaczej i na wytrawnie. Składniki szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej Premium Skworcu solidna garść roszponki pomidorki koktajlowe rybka- u mnie filety z łososia w salsie pomidorowej oliwki czarny sezam suszone pomidory z zalewy olej z ostropestu Na półmisek, w moim przypadku Porcelana Bogucice położyłam umytą roszponkę. Na to rybę, pomidorka i resztę składników
Z Kuchni Do Kuchnijedna z tych prostszych, która nie wymaga wielu składników i nie pochłania wiele czasu. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka duża czerwona cebula papryka czerwona papryka żółta 300ml passaty pomidorowej 70dag makaronu ( u mnie kokardki) 20dag mozzarelli w wiórkach przyprawa do kurczaka sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju
ChilliJemywielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu. Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka cukru szczypta soli mąka łyżka
ChilliJemySkładniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego 25 ml whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz Przygotowanie Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie wymieszałem. Awokado przekroiłem na połówki
R'n'G Kitchenroztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie krokiety świetnie smakują z sosem grzybowym, pikantnym pomidorowym lub najzwyklejszym keczupem. Żółty ser świetnie zespala ziarenka kaszy, więc po przekrojeniu krokieta nie rozsypują się. Po przestudzeniu jest to bardzo smaczna przekąska, wystarczy tylko końcówkę krokieta owinąć serwetką papierową
Codzienna kuchnia niecodziennakolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. Piersi natrzeć powstałą mieszanką(...)Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. Wymieszać i podzielić na pół. Do I części dodajemy szpinak i mieszamy a do II części koncentrat pomidorowy i również dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąszczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy potrzebujemy – ma wyjść dość gęsta papka. Naszą marynatą nacieramy(...)jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto by poleżał chociaż godzinkę J Kurczaka nabijamy na butelkę lub słoik wypełniony wodą, do którego wrzucamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia
Jak gotować i nie zwariowaćprawie pewni jakim obiadem zostaniecie podjęci. Pyzy świetnie pasują też do różnych sosów – jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, kuchnia wielkopolska jest uboga, dlatego często zjadamy je z sosem pomidorowym, myśliwskim. O dziwo nigdy nie jadłam ich na słodko. Ten sposób podpatrzyłam u Niemców, którzy podają je z owocami i sosem waniliowym. Do przygotowania kluch na łachu (czyli wielkopolskich
Szybko Tanio Smaczniekostki rosołowe 2 ząbki czosnku woda do zalania kotletów 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 / 2 papryczki chili sól i pieprz suszona kolendra 1 łyżeczka kozieradki koncentrat pomidorowy ****************************************** Kotlety sojowe namoczyć na 7 minut w wywarze z kostek bulionowych i czosnku.Mielimy kotlety, dodajemy jajko,mąkę kukurydzianą,przyprawy i papryczkę drobno posiekaną ( nie musowo) oraz kolendrę.Wymieszać.Liście sałaty lekko(...)sparzyć ,odcinamy twarde końce, nadziewamy farszem i zwijamy w gołąbka.Przecier pomidorowy rozprowadzić w 200 ml.wody, gołąbki ułożyć w brytfance, zalać sosem i piec ok.30-40 minut w 180 stopniach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwłasnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu(...)nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę. 5. Gdy jest potrzeba podlewamy wody i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. 7. Na koniec dodajemy majeranek. 8. Podajemy z bułką lub chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachwlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewododajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę
e-PrzepisyKulinarnemakaronu świderki, 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr, 2 szt. fileta z kurczaka, 1,5 szt. cebuli, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 20 dag tartego sera żółtego, olej do smażenia. Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły(...)dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego
Świat Domowej Kuchniszynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetążółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry(...)cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy zmiksowaną fasolę czerwoną, wymieszany z łyżką ciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Łączymy delikatnie, lekko studzimy, dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy
kgwjanczewo