zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:412/1190)

Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką 187

Przepis na smaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz nie musi być nudny! 160

brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili,  Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż się zeszkli. Mięso przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy(...)wodzie, krócej niż zalecane. Obieramy cukinię i kroimy w duża kostkę. Do gotowego mięsa dodajemy papryki, kukurydzę i ryż. Mieszamy. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy cukinię i przecier pomidorowy oraz resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Gdy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Smacznego

Tagebuch po polsku
Tortillowe miseczki 170

niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille

Gotuj z Rumcajsem
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 150

zawsze takie pyszne - pełne smaku i wilgotności. Można je przygotować na tak wiele sposobów, a dobrze skomponowane składniki i delikatny sos gwarantują sukces w kuchni :) Dzisiejsza propozycja jest mocno pomidorowa, paprykowa i czosnkowa, a całości delikatności dodaje sos beszamelowy. Takie połączenie z mięsem mielonym i makaronem smakuje wyśmienicie!  Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem    Składniki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Egipska shoarma drobiowa 256

mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów(...)nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki. Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym

Wyprawy kulinarne
Makaron z sosem z boczniaka 171

makaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól pieprz tłuszcz do smażenia natka pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić. Boczniaka posiekać w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać w naczyniu(...)duszenia, podlać oliwą i smażyć aż odparuje cały płyn. Dodać przyprawy i sos sojowy, podlać szklanką wody i dusić aż grzyby i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Sos wymieszać z makaronem i podgrzać przed podaniem. Posypać posiekaną natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 163

przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Gołąbki bez zawijania 169

przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany 18% Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy(...)oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jaszcze przez 10-15 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą

Bajeczna Kuchnia
Canneloni w sosie pomidorowym 178

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml

Smakołyki Asi
Zapiekanka ala meksikana 147

Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.   Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Masa ziemniaczana: 5 ziemniaków 50g startego sera żółtego 1/4 szkl śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo(...)oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec

Smakołyki Asi
Młoda kapusta z pulpecikami 154

pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki(...)liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie

Smakołyki Asi
Wołowina po burgundzku 158

dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek(...)patelni aromat. Na tej samej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej 12 obranych ząbków czosnku w całości, 5 przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną

Wyprawy kulinarne
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 194

innego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą) . Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się(...)okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około

Słodkie okruszki
Bitki wołowe w sosie 352

praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki(...)czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje mięso było dobrej jakości i bitki

Poezja smaku
Fasolka po bretońsku + film 139

większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe czarny pieprz sól przepis Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą(...)dodajemy cebulę i całość chwilę   rumienimy od czasu do czasu mieszamy. Do miękkiej fasoli przekładamy boczek z kiełbasą i cebulą ( w razie potrzeby uzupełniamy wodą) dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, całość doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem,mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut

Smakowite Dania