zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:421/1190)

MAKARON Z BOCZNIAKAMI 153

kilka dni,  zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych. Składniki: 0,5kg boczniaków 1 cebula szklanka śmietany 18% koperek łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam.  Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam(...)dodałam starte ząbki czosnku.   Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała. Doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam sos sojowy.  Wlałam śmietanę.  Wsypałam pokrojony koperek. Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Chwilę wszystko podsmażyłam. Podawałam z makaronem typu pappardelle. Posypałam wszystko parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 146

Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam(...)podsmażonego wcześniej kurczaka.  Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki. Pod koniec dodałam przecier pomidorowy. Można również wsypać groszek. Smacznego

potrawyregionalne
MŁODA KAPUSTA 155

mnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy  spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam ją do garnka i podlałam niewielką ilością wody(...)minut. Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty  ( przepis na surówkę znajdziecie

potrawyregionalne
KOKOSOWY KURCZAK CURRY W SOSIE Z MLEKA KOKOSOWEGO Z ANANASEM 195

puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem przypraw. W głębokim(...)jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową. Na tym etapie można wyłączyć już gaz i  wymieszać go z kurczakiem. Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie gotowe. Ugotowałam ryż i podawałam mojego kokosowego kurczaka. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 181

Składniki: pierś z kurczaka 2-3 garście zielonej fasolki 1 sztuka cebuli 3-4 ząbki czosnku 2-3  łyżki żółtej ostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz   opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru   olej do smażenia ryż W głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. Posoliłam(...)Dodałam do niej żółtą pastę curry i starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę. . Podawałam

potrawyregionalne
LECZO WEGETARIAŃSKIE 160

średniej wielkości bakłażan 1  nieduża cukinia 250 g świeżej dyni 2 pomidory 1-2 papryki ( mogą być różne kolory) 1 cebula 1-2 ząbki czosnki 200g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano papryka ostra  1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia  Przygotowałam składniki. Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory(...)dodałam dynię. Kolej na cukinię i bakłażana. Dusiłam wszystko około 10-15 minut. Wsypałam zioła i przyprawy. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy . Gotowałam jeszcze wszystko przez około 5 minut. Smacznego

potrawyregionalne
FASOLKA PO BRETOŃSKU 164

razu w większej ilości i zamrozić.   Składniki: 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela(...)mniejsze kawałki. Dodałam je do smażonej kiełbasy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką. Dusiłam aż smaki się połączyły. Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8582

natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 239

sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam. Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe(...)ogniu przez około 60 minut. Mięso powinno być mięciutkie. W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę. W międzyczasie sprawdzić doprawienie. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu, wymieszajcie go z mąką  i wlejcie do gulaszu.  Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną

potrawyregionalne
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 228

smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml  czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od naszej głównej bohaterki. Umytą kaczuszkę natarłam(...)Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki. Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony. Dodałam pokrojone kawałki kaczki. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut. Wlałam wino. A następnie przecier pomidorowy. Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę. Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,  pomidory,zioła

potrawyregionalne
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 265

Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki. Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut. lub dodać domowy  przecier pomidorowy .   Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 200

cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron

Plate of Joy
Tarta z kalafiorem i oscypkiem 145

szkl mąki 1 jajko 125 g masła sól szczypta proszku do pieczenia sos pomidorowy; pół puszki pomidorów w zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych(...)dodać jajko, starty na tarce oscypek ok 100g przyprawić do smaku i zblendować. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć kalafior i zalać serowym sosem , Posypać resztą oscypka i na wierzch odrobiną żółtego sera, zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z żurawiną i rodzynkami 164

Przepis dla lubiących śledzie na słodko. Składniki 500 g płatów śledziowych matiasów 3 duże czerwone cebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie   Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny

R'n'G Kitchen
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 198

pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone

Karo in the Kitchen