minut aż wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach. Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać je z sosem pomidorowym, bazyliowym,pesto,śmietanowym. Można również posypać je parmezanem bądź podawać z mięsem. ...wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków;-) Smacznego
potrawyregionalneśredniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki przyprawy wegeta 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mielony pieprz Ogórki umyłam. Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plastry. Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce(...)solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu na małym gazie, podczas przekładania sałatki do słoików. Ustawiałam
potrawyregionalnemorskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz(...)Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam sałatkę z wędzonym rekinem pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem
potrawyregionalneplasterki. Można w kostkę jak wolicie. Przyprawiłam przyprawami. Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę, dorzucając do niej pod koniec smażenia starty czosnek. Wymieszałam ją z żołądkami. Wlałam pastę pomidorową,trochę oleju i podlałam wszystko wodą. Podsmażyłam słodką i ostrą czerwoną paprykę. Wymieszałam wszystkie składniki. Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1-1,5 godziny.Co jakiś czas
potrawyregionalnerodzynek. Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić. Składniki: 5 szt. filetów śledziowych 2 szt.cebuli 1-2 łyżki majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 6 szt. suszonych śliwek garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy(...)duszenia. Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej
potrawyregionalneok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony(...)przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru. Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy. Smacznego
potrawyregionalneząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir i czosnek. Polałam oliwą i posypałam przyprawami I wymieszałam. Odstawiłam(...)niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki. Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Smacznego
potrawyregionalneAromatyczne, pachnące oregano i bazylia. Kocham takie jedzenie i zachęcam do gotowania. Składniki: kiełbasa peperoni czosnek czarne i zielone oliwki kapary cebula papryczka chili kawałek parmezanu pomidory i/lub pasta pomidorowa bazylia,oregano,sól,pieprz olej makaron spaghetti nr.4 Lubelli Na patelni podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną papryczkę chili. Pokroiłam oliwki,kapary i peperoni
potrawyregionalnekilka dni, zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych. Składniki: 0,5kg boczniaków 1 cebula szklanka śmietany 18% koperek łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam. Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam(...)dodałam starte ząbki czosnku. Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała. Doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam sos sojowy. Wlałam śmietanę. Wsypałam pokrojony koperek. Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Chwilę wszystko podsmażyłam. Podawałam z makaronem typu pappardelle. Posypałam wszystko parmezanem. Smacznego
potrawyregionalneWarzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam(...)podsmażonego wcześniej kurczaka. Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki. Pod koniec dodałam przecier pomidorowy. Można również wsypać groszek. Smacznego
potrawyregionalnemnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam ją do garnka i podlałam niewielką ilością wody(...)minut. Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty ( przepis na surówkę znajdziecie
potrawyregionalnepuszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem przypraw. W głębokim(...)jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową. Na tym etapie można wyłączyć już gaz i wymieszać go z kurczakiem. Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie gotowe. Ugotowałam ryż i podawałam mojego kokosowego kurczaka. Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: pierś z kurczaka 2-3 garście zielonej fasolki 1 sztuka cebuli 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki żółtej ostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru olej do smażenia ryż W głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. Posoliłam(...)Dodałam do niej żółtą pastę curry i starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę. . Podawałam
potrawyregionalneśredniej wielkości bakłażan 1 nieduża cukinia 250 g świeżej dyni 2 pomidory 1-2 papryki ( mogą być różne kolory) 1 cebula 1-2 ząbki czosnki 200g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano papryka ostra 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia Przygotowałam składniki. Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory(...)dodałam dynię. Kolej na cukinię i bakłażana. Dusiłam wszystko około 10-15 minut. Wsypałam zioła i przyprawy. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę pomidory. Wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy . Gotowałam jeszcze wszystko przez około 5 minut. Smacznego
potrawyregionalnerazu w większej ilości i zamrozić. Składniki: 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela(...)mniejsze kawałki. Dodałam je do smażonej kiełbasy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką. Dusiłam aż smaki się połączyły. Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy. Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Smacznego
potrawyregionalne