Może dlatego mamy w Polsce złych studentów-bo chodzą głodni i źli po odkryciu,że na wydziale rozgotowują makaron a na dodatek zmienili ulubione świderki na nitki w pomidorowej?) A co jeżeli student zachoruje (nie, nie,nie - to wcale nie wina tego rzucania się śnieżkami po nocy i nocnych powrotów po rozpoczynającym semeestr poniedziałkowym melanżu
Fiolka w kuchnipieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchnismacznego Przez kilka tygodni gościnnie nadaję z Warszawy stąd cisza. Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem. #trudnesprawy A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao! Składniki: pomidory/passata pomidorowa szklanka czerwonej soczewicy parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe papryczka chili cebulka 2ząbki czosnku pół szklanki bulionu/wody papryka wędzona sól pieprz papryka słodka /ostra makaron natka pietruszki Wykonanie
Fiolka w kuchnimięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany(...)potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem
psgotujemywersjach wegańskich, dziś coś dla miłośników mięsiwa. Dziś też postanowiłam nafaszerować moje ulubione chili - jalapeno. Wybrałam bardziej pękate okazy do dzisiejszych testów. Składniki (na 10 papryk wielkości papryk pomidorowych + 2 jalapeno): 200 g mięsa mielonego z indyka 8 śliwek pół pęczka natki pietruszki 2 jalapeno sól pieprz olej Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka
Weekendy w domu i ogrodziepowstanie jednolita masa. Jajka rozbijamy w oddzielnym naczyniu z łyżką jogurtu naturalnego, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeśli będzie niewystarczająco można doprawić już na talerzu. Wlewamy do masy pomidorowej i smażymy ciągłe mieszając. Konsystencję regulujemy sami, czy ma być bardzo rzadka , czy bardziej ścięta. Podajemy zgodnie z upodobaniami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyPodstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto eksperymentować. My czasami dodajemy jeszcze keczup, albo przecier pomidorowy, czasami dodajemy śmietanę, itp. Kombinacji jest na prawdę wiele. Przygotowanie: Mięso kroimy w małe kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Jeżeli mamy dużą patelnię to dodajemy do mięsa warzywa, jeżeli(...)dość długo piekły. Jeżeli używamy mrożonek to warto odparować z nich trochę wody. Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem i doprawiamy. Jak już pisaliśmy, można w tym miejscu dodać przecieru pomidorowego, troszkę musztardy, czy śmietany, jak kto lubi. Nie żałujemy również ziół. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Duże naczynie, lub brytfannę smarujemy margaryną i na dnie układamy warstwę ziemniaków
KasiaiKrzysiu.plskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem
Domowy Smak Jedzeniasól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone jedna papryczka chili cebula ząbek czosnku 30dag pieczarek puszka fasoli czerwonej 700ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i porządnie rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron(...)rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaCześć. Dziś mam dla Was klasyczną pizzę na cienkim cieście z żółtymi pomidorkami cherry, bazylią i mozzarellą z sosem pomidorowym. Połączenie pomidorów i bazylii kojarzy mi się z latem. Słoneczne kolory na pizzy poprawiają humor w szare deszczowe dni Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga
Moja pasja smakuczerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć z obu stron(...)również pokroić ją w kostkę) i wrzucić do mięsa. Do misy blendera wlać jedną puszkę pomidorów, dodać obrane ząbki czosnku, garść liści bazylii, kilka liści oregano, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, zioła prowansalskie i nieco chilli. Zblendować wszystko na jednolitą masę i przelać do mięsa. Dodać jeszcze puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na około
Passions hobbies lifeZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki(...)mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami. Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Podałem gorące
R'n'G KitchenZapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej 0,5 obranych ziemniaków 100 ml śmietany 30% (1/2 małego opakowania) 2 duże jajka starty żółty ser kawałek sera pleśniowego pieprz
UgotowaćPostanowiłyśmy wraz z Lulu ususzyć pomidory. Pierwsza partia pomidorowych smakołyków pojechała właśnie do naszych Koleżanek, a ponieważ dla nas nie uchował się ani jeden słoiczek, więc zaczęłam wczoraj suszyć następną porcję. Tym razem jedna część będzie z dodatkiem chili, a druga z moją ulubioną mieszanką przyprawową nazywaną "zioła zamiast soli" (link do przepisu tutaj) :) Składniki pomidory – praktycznie suszyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób
Kulinarne Inspiracje