zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:432/1196)

Sałatka pomidorowa z mozzarellą 260

plasterki. Cebulkę i szczypiorek posiekać. Serek mozzarellę pokroić w małe kawałki. Wszystko ułożyć na półmisku lub wymieszać w misce. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę Gotowe. Sałatka pomidorowa z mozzarellą

O kuchni z uczuciem
Szybkie spaghetti drobiowe 289

macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody(...)Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron

Bullio
Ryba po grecku 157

Składniki: 500 g filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia  6 marchewek 1 seler  1 duża pietruszka 1 cebula 1 przecier pomidorowy sól,pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody(...)dusimy do miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie z pieczarkami 230

Składniki: 0.5 kg śledzi matiasów 3 cebule 400 g pieczarek 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka,  pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pod koniec wrzucić pieczarki i chwilę(...)podsmażyć. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy ze śledziem. Wkładamy do lodówki na całą noc by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z ryżem i mięsem 645

razem mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy w rulonik. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać wodą którą sparzyliśmy kapustę. Dusić do miękkości pod przykryciem.  Podawać z sosem pomidorowym

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym dorszem 224

ziemniaczki (jeśli są większe przekrawamy na pół). Na ziemniaczkach układamy kilka kawałków suszonych pomidorów oraz kawałki ryby bez ości. Dymkę drobno siekamy i posypujemy nią rybę. Całość skrapiamy oliwa pomidorową i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czarnuszką

Pyry na Gaz
Leczo z makaronem penne 224

słoneczne dni. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 pomidor 1/4 czerwonej lub żółtej papryki  1 średnia marchewka  2 średnie pieczarki  1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek   50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy(...)się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
FASZEROWANE KALAREPKI 203

Już od dłuższego czasu "chodziły" za mną faszerowane mięsem mielonym kalarepki. Tym razem wzbogaciłam je o pikantny sos pomidorowy, i z dodatkiem młodych ziemniaków stanowiły pyszny i pożywny obiad. Składniki: 5 średnich kalarepek 200g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry) 1 łyżka śmietany tymianek sól pieprz ostra papryka 1 cebula(...)ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.  Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy

Walijskie Pichcenie
11 przepisów z oliwkami 211

oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki bez zawijania 235

mała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża, kwaśna śmietana 18% kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone) do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe(...)podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy:  Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, śmietanę, dodać czosnek

Passions hobbies life
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 549

kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć) 1/2 szklanki bambusa z puszki 5-6 plastrów ananasa z puszki 3/4 szklanki syropu z puszki po ananasach 3/4 przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej dodatkowo(...)kostkę, a następnie solimy. Plastry ananasa kroimy w podobne kawałki jak papryki. Przygotowujemy sos: Łączymy 3/4 szklanki syropu odsączonego z puszki ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość w trzech

Poezja smaku
Bulgur z boczkiem i fasolką szparagową 148

Moja ulubiona kasza po polsku. Składniki 250 g kaszy bulgur 250 g wędzonego boczku 250 g fasolki szparagowej cebula łyżka masła łyżka przecieru pomidorowego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Bulgur zalewamy wrzątkiem. Cebulę siekamy i szklimy na maśle z dodatkiem przecieru pomidorowego. Fasolkę gotujemy ,kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy

R'n'G Kitchen
Strogonow 164

dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie   Wołowinę(...)pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 158

polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie(...)fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze

R'n'G Kitchen
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 179

cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie   Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą(...)obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka

R'n'G Kitchen