zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:437/1190)

Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym 148

ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy na średniej grubości plastry i podsmażamy

Życie zamknięte w smaku
Pulpety w pomidorach 127

inne  miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy

Smaki Ewy
Lekka surówka pomidorowa 187

jadąc samochodem zobaczyliśmy temperaturę na zewnątrz, 37 o C, potwornie gorąco. Pewnie większość osób jest zmęczona upałem, gotować też się nie chce. Tak więc dzisiaj „na lenia” lekka surówka pomidorowa. Składniki: 3 pomidory ½ cebuli sałatkowej 2 łyżki śmietany 12 % ( kwaśnej ) kilka gałązek natki pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory kroimy w dowolną kostkę, dodajemy pokrojona w pół talarki cebulę oraz

Smaki Ewy
Sos paprykowy – do słoików 172

wiele sposobów, podobnie  jak ketchup, do mięs, sałatek itd. Składniki: 3 kg czerwonej papryki 400 gram cukru 80 gram soli ½ l oliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka pieprzu czarnego Kilka listków laurowych Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej(...)papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pasta twarogowo – rybna 114

robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 162

Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na oleju(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pół plasterki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące

Smaki Ewy
Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach 146

zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę około 30 minut ).Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy(...)koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Bigos – czyli porządki po świętach 184

rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby(...)śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Halibut zapiekany z papryką i selerem naciowym 189

paprykę z selerem, na to rybę i ponownie paprykę z selerem. Zapiekamy około 15 -20 minut w temp. 180 o C. Podajemy gorące. Można spróbować zastąpić sos paprykowy, sosem pomidorowym, nie robiłam tego, ale jest duże szansa, że będzie dobre. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 158

mięsa mielonego  ( z łopatki ) 250 gram pieczarek ( najlepsze są oczywiście suszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie: Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku z wodą i parzymy ( nie gotujemy ). Tak długo(...)twardą część lub ją rozbijamy ). Formujemy gołąbki. Umieszczamy je w bulionie grzybowym i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki, odlewamy część płynu. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę. Porządnie mieszamy. Wlewamy do garnka. Doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba solą i pieprzem. Ponownie umieszczamy gołąbki i dalej gotujemy, do miękkości kapusty. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tarta z jarmużem 133

następnie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Ogórki w pomidorowym sosie 111

Składniki: 3 kg ogórków ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 ½ łyżki soli Dodatkowo: 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka octu 200 ml. Oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry ( jak większe to można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem(...)mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Leczo wegetariańskie. PYCHA 152

ząbki czosnku  2 łyżki oleju papryczka chili  2 małe cukinie  2 papryki czerwona i żółta 250g groszku cukrowego 400g pomidorów z puszki w kawałkach 250g passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 3 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku  Wykonanie: Rozgrzewamy głęboką patelnię lub garnek z grubym

Apetyt na Zielone
Grillowana wołowina z mozzarellą 147

Sezon grillowy jeszcze trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym. Składniki 300 g polędwicy wołowej 2 kulki mozzarelli 1 jajko bułka tarta sól,pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g świeżych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek  garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
pilaw z bulguru z suszonymi pomidorami 203

się w nim rozsmakować :) Składniki : 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur 10-12 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól i pieprz Sposób przyrządzenia : 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy(...)roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku wlewamy

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania