zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:445/1190)

Makaron w pomidorowo-sardynkowym sosie 161

bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień. Składniki (dla 3 osób): - 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego - 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika) - 125 g sardynek w sosie pomidorowym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - czarne oliwki - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek

Corner With Recipes
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 142

Uwielbiam domowe pizze, po tych kupnych jakoś średnio się czuję... Zrobiłam jeszcze na tym cieście też pizzę 'wiejską' (tak ją roboczo nazwałam, niestety nie znalazłam zrozumienia...;) z przecierem pomidorowym, kiełbasą krakowską suchą, kukurydzą, cebulą oraz pieczarkami. Wyszła równie pyszna, co pizza z pesto :) Przepraszam za te zdjęcia, ale nie zdążyłam zrobić ich przy dziennym świetle... Składniki na ciasto

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 163

oliwek pokrojonych w paseczki - 1 sprasowany ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonej bazylia - 2 szczypty suszonego oregano - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 2 łyżki oleju/oliwy - 80 g fety - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne Wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki letniej wody, pozostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować (czyli pojawią się bąbelki). Wymieszaj mąkę(...)środku, wlej drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj olej i resztę wody, wymieszaj, a potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując mąką). Dodaj fetę, przecier pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Corner With Recipes
Pieczona ciecierzyca z pomidorowym sosem i jajkiem, czyli zestaw śniadaniowy 154

małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności od tego jakie jajka lubicie

Corner With Recipes
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 173

przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa

Corner With Recipes
Mini pizze z pesto i pomidorami 132

Pizza każdemu kojarzy się z sosem pomidorowym i dodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze

KasiaiKrzysiu.pl
Placki z bobu i cukinii 186

Myślałam jakby  zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 96

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 230 g 1 cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę(...)pół. Jedną połówkę pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Drugą część cukinii pokroić na kosteczkę. Usmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać. Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier

Moja Galeria Smaku
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 201

czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone(...)warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Kurczak duszony z papryką 343

papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić na szerokie paski. Cebulę pokroić(...)patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne

Moja Galeria Smaku
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 155

Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka

Moja Galeria Smaku
Paella 2212

arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki 1. Chorizo, filet z kurczaka, paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować bulion. 2. Na patelni(...)połowie obsmażania dodać czosnek. 3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty. 4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty. 5. Zalać gorącym bulionem i gotować bez mieszania przez 12 minut. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować

Moja Galeria Smaku
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 168

Wegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka

Moja Galeria Smaku
Papryka faszerowana i zapiekana 191

targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g  mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego

O kuchni z uczuciem
Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie 185

temu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie płata figle. Teraz zapraszam na pyszny obiad wszystkich którzy tak jak my owoce morza uwielbiają. Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie