Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty(...)rozgrzać lekko olej, wrzucić kilka łyżek mąki i wymieszać ją z ciepłym olejem, podlewać wodą od parzenia kapusty, kiedy całość ma idealną już konsystencję sosu do gołąbków, dodawać koncentrat pomidorowy, aż smak będzie idealny, doprawiać solą i pieprzem, na koniec przelać sos przez gęste sitko (żeby usunąć grudki z mąki) i dodać 2-3 łyżki śmietany - wymieszać. Sos gotowy
Tradycyjna kuchnia inaczejPołączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie. Składniki 400 g makaronu penne 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego pół szklanki białego wytrawnego wina 100 g chudego boczku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 1 łyżka łagodnego ketchupu Przygotowanie Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni(...)dodałem oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem
R'n'G Kitchenwyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam na blogu Drink eat live niemal rok temu i bardzo żałuję, że za jego wykonanie zabrałam się dopiero teraz... Pomidorowa tarta tatin Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 500 g pomidorków koktajlowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzezebrowej (zielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może
Weekendy w domu i ogrodzierazu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku albo 2, dodać łyżkę suszonej bazylii
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEobowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku, 4 liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu 10%- JAMAR 300 ml oleju Wykonanie: Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle(...)Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby
Wanilia i KardamonPomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali - 100g ciecierzycy
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka garam masali - garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)parze (ok 3 minuty) - Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący - Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok
Wegańska kuchnia orientalnadworze upał, długie gotowanie nie wchodzi w grę. Dlatego kombinuję z makaronem i włoskimi sosami. Dziś na tapecie … Przeczytaj cały artykuł Post Makaron z tuńczykiem w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem. Składniki: 400 g mięsa mielonego 400 g pieczarek kajzerka mleko cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżka oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, oregano (najlepiej świeże) 1/4 szklanki wody sól, pieprz 250 g sera żółtego Przygotowanie Czerstwą kajzerkę maczamy kilka
e-PrzepisyKulinarneopiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą. Zarumienione, gorące grzanki natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku. Nakładać pomidorową salsę, doprawiać z wierzchu pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie solą, jeśli ktoś lubi bardziej słone. Takie grzanki są idealne na lato. Najlepiej przygotować je z dobrych pomidorów, zerwanych
Codzienna kuchnia niecodziennatartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając, żeby mięso było z każdej strony dosmażone. Dekorować ziołami, szczypiorkiem. Można podawać z majonezem, sosem pomidorowym, sosem tatarskim lub same. Podobne przepisy Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Makaron z klopsikami w sosie włoskim .yuzo_related_post img{width:180px
Pociąg Do Kuchniczasu do czasu. Można ewentualnie dorzucić bardzo drobny makaron, który w czasie duszenia ugotuje się – osobiście wolę bez. Podawać ze świeżym pieczywem. Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym... Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnipodstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju!) – papryczka chili – ser mozzarella – ok. 150 g – ok. 8-10 zielonych oliwek – świeża bazylia(...)opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około
Pociąg Do KuchniPosypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchni