Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie dużo pizzy, na której główne dodatki położono już po upieczeniu. Taka wersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra w smaku rukola, świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały
Kulinarne Inspiracjecukinie 1 duża cebula 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1/2 dużej żółtej papryki 2 duże pomidory (malinowe) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g tartej mozzarelli słodka papryka w proszku zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą(...)podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą
Moje Kuchenne RewelacjePomidorowych szaleństw ciąg dalszy :) Składniki : pomidory oliwa ekstra virgin sól Przygotowanie : Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając, pomidory mają się rozgotować Jeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko.( używam tzw.przecieraka ) i przecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam
Proste Potrawymiłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone(...)pokrojony drobno czosnek w preferowanej przez domowników ilości. Dodać mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć około 5-10 minut na małym ogniu. Dorzucić pomidory w puszcze lub koncentrat pomidorowy i trzymać na ogniu kilka minut aż całość odparuje. Sól i pieprz do smaku i wykładamy na talerze! Uwagi Świetny efekt i smak daje oprószenie całości parmezanem po podaniu
Mr. TastePróbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy. Do całości dodajemy niecały 90g słoiczek dobrego przecieru pomidorowego- ja lubię ten, który robią Pudliszki- dostępny w takich właśnie malutkich, jednorazowych słoiczkach. Doprawiamy całość majerankiem i ostrą papryką – wędzoną i słodką- po około ½ łyżeczki każdej. Jeśli wolicie(...)kawałki dobrej kiełbasy- może być zwyczajna i śląska wędzona kość (u mnie wędzona kość żebrowa) 100g kawałek wędzonego boczku 2-3 ząbki czosnku 3-4 średnie cebule słoiczek koncentratu pomidorowego, około 70-90g olej rzepakowy lub słonecznikowy wędzona papryka słodka i ostra liście laurowe ziele angielskie cząber majeranek sól
Karo in the Kitchenzaletę – naprawdę zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie! Nastawcie(...)ostatnie 2-3 minuty wkładamy pizzę bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki
Karo in the Kitchensobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie. U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi
Karo in the Kitchensię leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory malinowe. Jeden ogromny został. Makaron? Makaron jest
Karo in the Kitchenpółplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachoczkach, odłożyć do posypania na wierzch. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, dodać sól, wymieszać. Szprotki razem z sosem pomidorowym rozgnieść widelcem, dodać pieprz i paprykę w proszku, wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Wykonanie: Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną
Na Ciasteczkowych PapierachTypowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią! Składniki: 1 młoda cukinia, ½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne
Tradycyjna Kuchniawersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa się plan na kolejne(...)chleba namoczone w mleku i odciśnięte (lub kajzerka) ok 3/4 szklanki bułki tartej (w zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku
Kolorowy Przepisownikcalasparr a lub arborio 750 ml bulionu warzywnego 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól do smaku szczypta szafranu oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna pokrojona w ósemki * Dałam większą ilość pomidorów, bo nie potrafię(...)minuty. Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy mocniej. Nie zmniejszając ognia (zależy od mocy kuchenki, ja robiłam na średnim ogniu) pozostawiamy paellę bez mieszania
Zawsze głodna!Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy
Qchnia po prostuFasolka, fasolka, mogę ją jeść latem na okrągło. Do znudzenia. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na fasolkę na ostro w sosie pomidorowym, tylko zastanawiam się czemu do tej pory się on tutaj nie pojawiła, skoro tak bardzo go lubimy? Ale co tam, nie ważne że późno, ważne ze jest i że zdążycie jeszcze ją zrobić nim zniknie ze sklepów. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnik