zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:452/1190)

Pomidorowa salsa do nachosów- prosta, szybka i pyszna 176

Jeśli lubice nachosy to koniecznie wypróbujcie przepis na pomidorową salsę. Robi się ją w 5 minut, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Czuć w niej lekką nutę świeżych ziół i odrobinę ostrości dzięki czosnkowi. Salsa w połączeniu z nachosami stanowi duet doskonały. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs z grilla.  SKŁADNIKI 10 pomidorków koktajlowych 10 listków świeżej

DefinicjaSmaku
Pieczone stripsy w jogurtowej marynacie a'la KFC. 398

płatkach i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni. 6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 166

niej będzie mąka typu 550 1,5 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka

DefinicjaSmaku
Fishburger z pieczonym halibutem. 190

nudne :) Jeśli z obiadu zostanie Wam trochę smażonej lub pieczonej ryby, wykorzystajcie ją do zrobienia fantastycznej kanapki. Mnie zostało trochę pieczonego halibuta, który w połączeniu z majonezem- wasabi, salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda

DefinicjaSmaku
Domowe nachosy z papryką i kurkumą 175

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam nachosy! Najlepiej z dobra salsą pomidorową albo dipem fasolowym , czy guacamole . Mają tylko jedną wadę... są barczo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego nie sięgam po nie zbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję

DefinicjaSmaku
Chilli con carne 208

niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka  kilka gałązek świeżego(...)dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone.  Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut. Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę, dusimy

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 201

marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :)  SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków) 400g filetu z łososia marynata 2 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku pieprz sól

DefinicjaSmaku
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 189

posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną do duszenia różnego rodzaju mięs, gulaszy i potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku z tym, że patelnia posiada nieprzywierającą powłokę

My Culinary Art
Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów 128

Bardzo smaczne i proste do przygotowania skrzydełka w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem chilli, ze słodko kwaśnym posmakiem. Skrzydełka przygotowałam z sosem Madziarów, który otrzymałam do przetestowania od  FIRMY FOLWARK . 1 kg skrzydełek 50 ml oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka (pikantna) 3 łyżki liścia lubczyku 0,5 szklanki sosu Madziarów  (link do firmy) Skrzydełka dokładnie

VioletoweKucharzenie
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 179

gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na  gulasz z wątróbki drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode

Walijskie Pichcenie
Ryba z pomidorowym pesto 169

stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny

Szefowa kuchni
Szybkie spaghetti bolognese 201

rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku

Kolejny blog o gotowaniu
Bigos z młodej kapusty na ostro 181

pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia(...)wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać wody

Kulinarny Pamiętnik
Ziemniaczane gołąbki 178

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
CurryWurst, czyli smaki zza zachodniej granicy 182

jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;) Zapraszam :) Składniki: 4-6 kiełbasek 2 łyzki octu balsamicznego łyżka miodu 3/4 szklanki ketchupu duża cebula łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki curry pieprz ok 100ml wody  1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej Przygotowanie: Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości i zarumieniłam na smażąc(...)patelni, tak aby były chrupiące. Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka  cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy ok 50 ml wody. Wszystko łączymy i wlewamy ketchup wraz z miodem i octem balsamicznym oraz reszta wody. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku 2-3 łyżkami curry

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania