zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:452/1190)

DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 187

gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na  gulasz z wątróbki drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode

Walijskie Pichcenie
Ryba z pomidorowym pesto 173

stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny

Szefowa kuchni
Szybkie spaghetti bolognese 206

rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku

Kolejny blog o gotowaniu
Bigos z młodej kapusty na ostro 185

pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia(...)wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać wody

Kulinarny Pamiętnik
Ziemniaczane gołąbki 181

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
CurryWurst, czyli smaki zza zachodniej granicy 185

jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;) Zapraszam :) Składniki: 4-6 kiełbasek 2 łyzki octu balsamicznego łyżka miodu 3/4 szklanki ketchupu duża cebula łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki curry pieprz ok 100ml wody  1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej Przygotowanie: Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości i zarumieniłam na smażąc(...)patelni, tak aby były chrupiące. Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka  cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy ok 50 ml wody. Wszystko łączymy i wlewamy ketchup wraz z miodem i octem balsamicznym oraz reszta wody. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku 2-3 łyżkami curry

ChilliJemy
Bigos z młodej kapusty 439

ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ewentualnie domowa wegeta  do smaku Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości.    Po ugotowaniu, mięso(...)wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i  kroję na małe kawałeczki. W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku

Takie tam pichcenie
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 256

Uformowałam kulę, którę podzieliłam na 2 części. Jedną odłożyłam i przykryłam czystą ściereczką, drugą rozwałkowałam i wycinałam kółka średnicy około 4-5 cm ( użyłam do tego słoika po koncentracie pomidorowym). *Jeśli ciasto będzie się kleiło można posypać blat i ręce niedużą ilością mąki. Przed lepieniem pierogów zagotowuję wodę z olejem, doprawioną solą. Brzegi wyciętych kółek należy rozpłasczyć w palcach

apetytnapieczenie
pizza szpinakowo-jajeczna... 172

NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem(...)wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko

W Mojej Kuchni Lubię
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 139

każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pianka szparagowa z pomidorami 121

momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej. Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Dekorować świeżym rozmarynem Smacznego :) Zobacz także:                    Kosteczka pomidorowa alla babeczki         Pianka z zielonego groszku

KreatywnePiny
Wegetariańskie cheeseburgery 190

zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam

Jemy Pijemy
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 265

Dobre rady. Do garnka można również dodać ok 1/2 kostki masła lub margaryny i/ lub pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub po prostu podlać gołąbki wodą z koncentratem pomidorowym. Pychota ! ! ! Co sądzicie o takich gołąbkach? Wszelkie komentarze mile widziane

Jemy Pijemy
Wytrawne tosty francuskie 140

Dzisiaj rewelacyjny pomysł na śniadanie. Kolejna wersja  tostów francuskich  - tym razem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano

Wyprawy kulinarne