Tradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniapół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa(...)czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćporobić? ;) (wszyscy mnie opuścili i mi nudno ;p) Składniki (około 2 porcje): paczka mrożonej mieszanki włoskiej (dostępniej w Lidlu, Tesco, Biedronce, Netto, Kauflandzie) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo z Netto) 1 serek wiejski 1 jajko Sposób przygotowania: Mieszankę wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy, aż warzywa zmiękną dodajemy przyprawy (które były dołączone do mieszanki(...)oraz koncentrat pomidorowy smażymy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając miksujemy serek wiejski z jajkiem włoską mieszankę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy mix jajka z serkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż do góry stworzy się skorupka ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserce! po weekendzie moja mama ma dość mojego powtarzania JAKIE TE POMIDORY SĄ PYSZNE! ;) idealnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do słonych wypieków, sałatek... ja stworzyłam sobie z nich pomidorowy twarożek...mniammm ;) zapraszam na przysmaki.pl Składniki: omlet/gofr (2 jajka + szczypta soli) 200g chudego sera 5 łyżek koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo jest koncentrat z marketu NETTO) 5 sztuk pomidorów suszonych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWafle ryżowe źle, pieczywo chrupkie też niedobrze, więc nie ma co, stworzyłam kolejny otrębowy wypiek, bardziej zbity i twardszy niż poprzednie bułeczki pomidorowe, bardziej pikantne, ale wszystko zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćteż mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki wg. dowolnego przepisu (moja wersja): -jajko(...)woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika (ja tak go obkroiłam, żeby wpasował się do prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoniec dodajemy posiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki 2 pomidory śliwkowe pół papryki czerwonej 100g koncentratu pomidorowego 250g mrożonej fasolki szparagowej świeża bazylia, oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta. ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml wody 12 g drożdży 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru szczypta soli passata pomidorowa kilka ząbków czosnku starta mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek inne dodatki wg uznania Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i drożdżami rozpuszczonymi w letniej wodzie z cukrem, dodajemy
Bon Ton Italiainto cubes) 2 ząbki czosnku (kroimy go w kostkę) / 2 cloves garlic ( cut it into cubes ) kilka zielonych oliwek (kroimy je) / a few green olives ( cut it ) sos pomidorowy / tomato sauce starty żółty ser / grated cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji:2 Naleśniki układamy na blacie tak aby końcówkami nachodziły na siebie tworząc jeden duży(...)warp, we cut the pancake into several parts (small rolls). To taste, we sprinkle grated cheese, pour the sauce and sprinkle with olives. Enjoy your meal! Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce
Projekty ze smakiemprzechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy(...)Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut
VioletoweKucharzenieskładniki: 400 g filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 200 g pieczarek 25 g papryki czerwonej 190 g przecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniaurozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą
e-PrzepisyKulinarnePesto to doskonały dodatek nie tylko do dań makaronowych, ale także do pieczywa czy pizzy. Pewnie znacie już pesto bazyliowe, pietruszkowe czy pomidorowe, to z oregano jest równie pyszne. Składniki : dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g) 60 g mielonych migdałów ok 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz do smaku Przygotowanie: Oregano dokładnie umyj i osusz
Ze smakiem i z pasjąmało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren kozieradki 3 łyżki(...)garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez kolejne pół godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek na kawałki jakie nam odpowiadają. U mnie kiełbasę pokroiłam w talarki, a boczek w kostkę. Następnie dodajemy naszą kiełbasę
MamaOskarkaSkładniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową kroimy w drobne paski(...)się nie przypaliła. Zalewa: Potrzebujemy: – 2 szklanki gorącej wody (przegotowanej) – 0,5 szklanki oleju – 6 łyżek octu – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 2 łyżki cukru – przyprawy(ziele angielskie pieprz, liść laurowy) Wszystko razem mieszamy i zostawiamy aby ostygło. Układanie: W szklanym naczyniu układamy warstwy: – warstwa usmażonej ryby – trochę pokrojonych
Kulinarna Patilogia