dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też(...)oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakarkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego(...)kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatowarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek , czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy(...)paski i smażymy na patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy. Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy
Zofianapszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody szczypta soli, cukru, pieprzu 1 łyżka masła przyprawa do pizzy lub własne ulubione przyprawy Na nadzienie: pieczarki cebula kiełbasa podwawelska kukurydza mozzarella sól ostra papryka Wykonanie: Drożdże(...)wędlinę. Smażymy, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę. Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki
Walijskie Pichcenieewentualnie świeża ryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso(...)kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku dodałam
Proste Potrawycebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól, pieprz 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Umyte kurki drobno pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, przecier pomidorowy, posiekany
Trzeci talerzFarsze mogą być przeróżne ;) U mnie ten rodzaj kanapki serwuję, gdy oczyszczam lodówkę z różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieoliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki (wg. smaku - ja dodałam 15 szt) - 8 łyżek koncentratu pomidorowego - olej - 1,5 łyżki miodu (wg. smaku) - suszone oregano (ok. 1-2 łyżeczek) - S&P Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać oregano, pieprz i sól. Przesmażyć. Dodać(...)oliwki i kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód. Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Konwalie w kuchni
CookYourselfśrednicy 20cm. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą. Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik ) i ułożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta). Smacznego! * przepis znaleziony
CookYourselfdrożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek lub 4 normalnej wielkości - mozzarella lub ser żółty - przecier pomidorowy - oregano - S&P Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Dodać do mąki, 1 łyżki oregano, 0,5 łyżeczki (płaskiej) soli, jajka i oleju. Wyrobić(...)wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości długości parówki. Na 3/4 długości prostokąta naciąć ciasto w paski. Na nienaciętym kawałku ciasta rozsmarować przecier pomidorowy, posypać oregano, solą i pieprzem. Położyć ser, następnie parówkę i zrolować. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem. Można tez obsypać wierzch oregano. Piec w 200C
CookYourselfpapryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę
CookYourselfdobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista. Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal. Wszystko
CookYourselfNastępnie rozwałkować nie mniej niż 1 cm. Ja piekłam na prostokątnej formie. Dodatki można modyfikować wedle upodobania. Moja pizza na brzegach ma zawiniętą mozzarelle. Następnie polewam ją sosem pomidorowym, nakładam pomidory, kukurydzę i wszystkie sery. Wkładam do nagrzanego piekarnika 200 stopni(z termoobiegiem) na 25-30 min. Smacznego
Panda i jej światżółtym serem i pomidorami , z pastą krabową i z pastą łososiową . W tym roku pojawi się jeszcze farsz przygotowany na bazie śmietankowego serka i koncentratu pomidorowego. Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżki serka śmietankowego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki majonezu
Kulinarne przygody Gatity