zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:456/1190)

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią z sosem beszamelowym 14800

ulubionych :) Składniki na zapiekankę: 1 nieduża cukinia pierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka) Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Makaron(...)będzie już miękki, dodajemy cukinię i cebulkę (dusimy do miękkości). Kurczaka z warzywami posypujemy ostrą papryką, bazylią, oregano, majerankiem oraz pieprzem i solą do smaku. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Kolejnym krokiem, kiedy już wszystkie pozostałe składniki są gotowe, a naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną masła, czas na przygotowanie sosu. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy

ChilliJemy
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 154

Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :) Co jest nam potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie lub plastrujemy. Dzielimy brokuła i z reszta warzyw gotujemy na parze(...)ugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię. Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego

ChilliJemy
Lasagne 129

boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać(...)posiekany w kosteczkę seler  oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, oregano). Przykryć i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Sos beszamelowy:  W małym

ChilliJemy
Domowy kebab z duszonymi warzywami 96

ósemki i dorzucamy do kurczaka.  Cukinię kroimy w nieduże kwadraciki, cebulę i paprykę również kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu.  Przy podaniu posypujemy startym serem. Smacznego

ChilliJemy
Grillowany kurczak z cukinią 158

minut, sycące i aromatyczne. Najlepiej podawać z ryżem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: Duża podwójna pierś z kurczaka cukinia 2 czerwone papryki średnie 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano) Przygotowanie: Ryż ugotować. W międzyczasie umyć i pokroić drobno kurczaka, paprykę i cukinię. Cebulę posiekać w piórka. Rozgrzać patelnię(...)grillowania z odrobiną oliwy i wrzucić kurczaka z cukinią. Podgrillować ok 5 minut i dodać paprykę z cebulką.  Po kolejnych 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i wodę (grillować do częściowej redukcji sosu). Doprawić. Pychota

ChilliJemy
"Leczo" z kapusty 128

minut. Pyszne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia :)   Składniki: główka kapusty (u mnie młoda) kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna) 2 cebule duże 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek i bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem

ChilliJemy
Placek po węgiersku 149

łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu(...)angielskie i liść laurowy. Gotuję po przykryciem. Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz majeranek.  Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy

ChilliJemy
Fasolka po bretońsku 118

oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka mąki pszennej liść laurowy+ ziele angielskie   Przygotowanie: Fasolę(...)dokładamy do mięsa również cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy puszkę pomidorów wraz z sosem własnym i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec na patelnię wykładamy masło i kiedy się roztopi wsypujemy delikatnie mąkę cały

ChilliJemy
Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków 168

ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)ponownie mieszamy. Mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego pokrojona w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy

ChilliJemy
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 133

Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Węgierskie leczo z cukinią 99

najlepiej. 1 mała cukinia (pół/ćwierć dużej) 2, 3 średnie pętka dobrej, twardej kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 5 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Kiełbasę kroimy w równą, dość sporą kostkę i podsmażamy(...)czym przekładamy ją do garnka. Cebule siekamy, bądź kroimy w malutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i również zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i całość przez kilka chwil przesmażamy, cały czas dokładnie mieszając. Na patelnię z przesmażoną cebulą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je sparzyć i obrać, ja jednak tego nie robię

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybka papryka faszerowana 167

mięsa mielonego  4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały(...)czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając. Gdy papryki są miękkie, wykładamy je delikatnie na durszlak i dajemy odcieknąć. Łyżką nakładamy w nie farsz

Kuchenna Kontrrewolucya
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 147

letniej wody 20g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i cukru łyżeczka czystej wódki FARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem(...)Można również zalać je wrzątkiem, jednak wtedy stracą głębię aromatu. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy! Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kilka chwil w średniej temperaturze. Grzyby kroimy według uznania. Dobrze jednak posiekać je niezbyt grubo, by farsz dobrze się nakładał, a pierogi wygodnie jadło. Pokrojone wrzucamy na patelnię

Kuchenna Kontrrewolucya
Węgierski gulasz wołowy 211

strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa  sól(...)Smażymy kilka chwil, po czym wrzucamy grubo pokrojone razem ze skórką pomidory oraz pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe

Kuchenna Kontrrewolucya