łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu(...)angielskie i liść laurowy. Gotuję po przykryciem. Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz majeranek. Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy
ChilliJemyoknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka mąki pszennej liść laurowy+ ziele angielskie Przygotowanie: Fasolę(...)dokładamy do mięsa również cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy puszkę pomidorów wraz z sosem własnym i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec na patelnię wykładamy masło i kiedy się roztopi wsypujemy delikatnie mąkę cały
ChilliJemyugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)ponownie mieszamy. Mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego pokrojona w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy
ChilliJemyDokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym
Kuchenna Kontrrewolucyanajlepiej. 1 mała cukinia (pół/ćwierć dużej) 2, 3 średnie pętka dobrej, twardej kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 5 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Kiełbasę kroimy w równą, dość sporą kostkę i podsmażamy(...)czym przekładamy ją do garnka. Cebule siekamy, bądź kroimy w malutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i również zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i całość przez kilka chwil przesmażamy, cały czas dokładnie mieszając. Na patelnię z przesmażoną cebulą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je sparzyć i obrać, ja jednak tego nie robię
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa mielonego 4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały(...)czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając. Gdy papryki są miękkie, wykładamy je delikatnie na durszlak i dajemy odcieknąć. Łyżką nakładamy w nie farsz
Kuchenna Kontrrewolucyamielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz
Kuchenna Kontrrewolucyaletniej wody 20g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i cukru łyżeczka czystej wódki FARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem(...)Można również zalać je wrzątkiem, jednak wtedy stracą głębię aromatu. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy! Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kilka chwil w średniej temperaturze. Grzyby kroimy według uznania. Dobrze jednak posiekać je niezbyt grubo, by farsz dobrze się nakładał, a pierogi wygodnie jadło. Pokrojone wrzucamy na patelnię
Kuchenna Kontrrewolucyastrąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa sól(...)Smażymy kilka chwil, po czym wrzucamy grubo pokrojone razem ze skórką pomidory oraz pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe
Kuchenna Kontrrewolucyawieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce(...)niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut. Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy. Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki(...)czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej
VioletoweKucharzenieZałożyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym. 125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem i ułożyć
Weekendy w domu i ogrodziePapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej – z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 10 porcji (połówek papryk) potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniemało czasu. O Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje. Strawberry jam If you use gelling sugar, all the vitamins and taste will have been preserved and the preparation time will
Qlinarnie i Qlinarnie