zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:470/1190)

Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 83

Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)posypać solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut

MarciochaKucharzy
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 129

Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona papryka pół cebuli sól, pieprz, kolendra, świeża mięta(...)robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki.  Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Podawać na kaszy. Ukusno

MarciochaKucharzy
Risotto z krewetkami i chilli 129

kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki   Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki(...)całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać  łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko

MarciochaKucharzy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 114

Rzadko jadam mięso z indyka, dlatego tym razem spróbowałam nim nafaszerować. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka SKŁADNIKI: 2 bakłażany 500g mięsa mielonego z indykiem 1 cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska tarty ser żółty Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym(...)oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy. Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni. Smacznego

MarciochaKucharzy
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 124

pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę(...)rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso.  Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut

MarciochaKucharzy
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 111

roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki  pokroić w kostkę, czosnek drobno

MarciochaKucharzy
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 141

SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli(...)ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym majerankiem

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 207

wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone(...)kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego

MarciochaKucharzy
Wegetariańskie sajgonki 172

trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły. Podawać z sosem pomidorowym przyprawionym sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem. Pyszniutkie i chrupiące

MarciochaKucharzy
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 200

mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę(...)zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać

MarciochaKucharzy
Paprykarz z tuńczyka 160

resztę ugotowanego ryżu z obiadu.   Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Marchewkę obrać i zetrzeć(...)dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę gotować. Następnie przełożyć

Ugotować
Antica Pasta i sos Bolognese 179

gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk

ladykitchen
Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem 128

Kuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać

KreatywnePiny
Faszerowane muszelki 176

szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego sól pieprz chilli  Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy(...)mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.  W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wierzch muszelek posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni do momentu

Salonik smaków
pizza florencka 166

wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju 120 g sera żółtego bazylia, tymianek sól, pieprz opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy wykonanie : Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem(...)pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez

Domowy Smak Jedzenia