zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:482/1196)

RYBA PO JAPOŃSKU 398

słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również(...)koncentrat pomidorowy, mieszam. Gotuję 2-3 minuty, studzę.Ogórki i paprykę kroję w paski. W naczyniu układam na przemian cebulę z zalewy,paprykę, ogórki i rybę, zalewając płynem. Odstawiam na noc w chłodne miejsce.SMACZNEGO!  Pozdrawiam noworocznie,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 708

dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią(...)sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego.Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C,  przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się.  Smacznego

Niezły Młynek
Bogracz domowy 206

średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić(...)dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy).Pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy.Do garnka z mięsem dodać pieczarki, ogórki, paprykę, groszek, ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody.Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min.Podawać z pieczywem

Mix smaku
Klopsiki ryżowe 207

składniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się(...)soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać płatki ryżowe i dalej dusić ok. 10 min, dodać koncentrat pomidorowy lub przecier w ilości zależnej od własnych upodobać, doprawić do smaku i dusić jeszcze chwilkę. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody tak oby nie było grudek, a następnie dodawać

Mix smaku
Gulasz po węgiersku 227

łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie cebule* 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* papryka słodka i ostra mielona* sól, pieprz* 2 kostki bulionowe* olej do smażeniana kluseczki* 1 jajko* ok. 10 dag mąki pszennejSposób wykonaniaPokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę i paprykę.Mięso podsmażyć(...)delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.Dodać  obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min.Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę podusić, a w tym czasie z jajka, mąki, wody i odrobiny soli przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto rozsmarować

Mix smaku
Prosta zapiekanka ziemniaczana 370

składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków* 3 średnie marchewki* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej)* przecier pomidorowy lub koncentrat* świeża lub suszona natka pietruszki* czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany* sól, pieprz* olejSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć i również(...)Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego

Mix smaku
Bigos z młodej kapustki 194

składniki* 2 główki młodej kapusty* 4 młode marchewki* 2 młode cebulki* 1 pęczek koperku* 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 25 dag wędzonych żeberek* 20 dag chudej łopatki wieprzowej* przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory* sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy* pieprz cayenne* kminek mielony* cząber* tymianek* rozmaryn* ziele angielskie* owoce jałowca* vegetaSposób wykonaniaKapustę poszatkować, obgotować, odcedzić(...)jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą.Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą,  pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić jeszcze

Mix smaku
Włoska kapusta i bigosik 186

łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić w kostkę(...)pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia

Mix smaku
Śledzie w pikantnej salsie 206

składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać pokroić(...)gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość

Mix smaku
Bibimbap 244

pierwszej dziesiątce. Składniki:Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastryJajkoPołowa dużego kabaczkaPieczarkiCebulaPapryka (w zasadzie każdy kolor)MarchewPorOgórekSzpinakFasola Mung Ziarna sezamuOlej sezamowy (taki do woka)Sos sojowySos pomidorowy ChiliCzosnek Japońskie ryżowe winegreRyżMoże coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką(...)już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone.  Smażymy jajko Teraz sos. Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek.  Bierzemy głęboką miskę i układamy

Kulinarna rozmowa
Pizza margharita 194

przykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika.Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii

Kulinarna rozmowa
Czerwone śledzie 286

wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik
Fasolka w sosie pomidorowym 148

zbliża się wielkimi krokami). Dodatkowo, wraz z moimi siostrami postanowiłyśmy wrócić do regularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne?Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :)~ Fasolka w sosie pomidorowym ~Składniki:puszka fasolkipomidorprzyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostraPomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy

Kuchenny Skrawek Nieba
Eksperymenty Brasileiro 274

ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa

Smaki Brazylii
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 203

przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również dodać kilka łyżek wody (koniecznie zagotowanej gorącej). Całość mieszamy aby nie przywierała(...)kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania