lody - 12901 przepisów (strona:481/861)

Zielone ciasteczka 173

dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką. Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką, pomagając sobie drugą łyżką przy ściąganiu masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie. Blachę wsunąć do piekarnika nisko

Ukojenie Podniebienia
Duszki jogurtowo waniliowe 248

składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Foremki silikonowe „duszki” wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy i buzie wypełniamy rozpuszczoną czekoladą

mojewypiekiinietylko
Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 260

uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Foremki silikonowe (lub papilotki) wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami to wspaniałe

mojewypiekiinietylko
Domowy sos karmelowy - dodatek do ciasta, naleśników, kawy 167

Dzisiaj przepis na dodatek do kawy, ciasta, lodów lub naleśników - domowy sos karmelowy. Przygotowany tylko z 3 składników: cukru, masła i śmietany 30%. Wbrew pozorom nie jest trudny w przyrządzeniu. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać o dwóch rzeczach: cukier karmelizujemy w szerokim garnku, na małym lub średnim ogniu (aby nie "spalić" cukru), a po dodaniu masła - sos należy cały

Ugotować
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 298

trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie mi w ręce ryba mrożona. Jeśli kupujecie mrożone filety rybne koniecznie zwróćcie uwagę na to ile mają lodu – nierzadko okazuje się, że ryba to zaledwie 1/3 wagi tego co kupiliście. Ja najczęściej wybieram filety z firmy Abramczyk – zabrzmiało to jak reklama, niestety nikt mi za to nie płaci(...)delikatnie elastyczna i nie odpada od ryby .   UWAGA Żeby panierka od ryby na pewno nie odpadła ważne są dwa czynniki – ryba ma być dokładnie pozbawiona wody z rozpuszczonego lodu żeby nie niszczyć wiążących/klejących właściwości jajek i musi być w temperaturze otoczenia . Wszystkie sypkie składniki panierki dokładnie ze sobą mieszamy. W miseczce dokładnie rozkłócamy jajka z dwoma łyżkami

Karo in the Kitchen
Syrop dyniowo-cynamonowy 220

Uwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów. Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. Polecam nie tylko miłośnikom kawy :) 1,3 szkl wody 1 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl puree

Smakołyki Asi
Smoothie anansowo-bananowe 180

Egzotyczne smaki ananasa i banana połączone w zimnym, orzeźwiającym smoothie przełamanym kwaśnością limonki. Pycha! Składniki: dojrzały ananas 2 banany sok z 1/2 limonki 6-8 kostek lodu Sposób przygotowania: Ananasa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Banana kroimy w plastry. Limonkę wyciskamy. Składniki miksujemy na gładka masę. Dodajemy lód i miksujemy jeszcze chwilkę. Pijemy od razu po przygotowaniu

Pyry na Gaz
Sex on the beach 185

Beach znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Składniki: 40 ml wódka 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy 20 ml schnapps brzoskwiniowy Kostki lodu Opis przygotowania: Wódkę, schnapps, sok brzoskwiniowy wlewamy zgodnie z proporcjami do shakera. Całość energicznie mieszamy. Wysoką szklankę koktajlową do połowy wypełniamy kostkami lodu. Następnie przelewamy zawartość shakera. Całego drinka dopełniamy sokiem żurawinowym

CookMag
Szarlotka babci 210

piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można podać z gałką lodów lub bitą śmietaną. Powodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Korniszonki
FRUŻELINA MALINOWA 214

Pyszne, proste owoce w żelu, wspaniałe do ciast, lodów, naleśników, babeczek :) SKŁADNIKI: 0,5 kg malin 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Maliny zasypujemy cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się

Pani na deser
Racuchy drożdżowe z morelami 308

wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pokrojone morele, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący). Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło

mojewypiekiinietylko
Śliwki z migdałami pod kruszonką 160

momentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego ! Artykuł Śliwki z migdałami pod kruszonką pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Negimaki z shiitake 250

łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą(...)wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy 30 sek. Dorzucamy zieloną cebulkę i blanszujemy dalej przez kolejne 30 sek. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, aby warzywa zahartować. Ponownie odcedzmy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ostrym nożem kroimy wołowinę na równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości

mojewypiekiinietylko
Masło kakaowe z awokado 132

Osładzam je naturalnym miodem. Takie masło, to świetny sposób na zdrowy i słodki dodatek do naleśników np. ryżowych bez mleka , naleśników owsianych na słodko , naleśników budyniowych , czekoladowych .. placków, deserów, lodów, płatków, budyniów, pieczywa.. możesz je jeść w formie dipu, lub samo prosto z miseczki :-) Pomyśl chwilę.. być może ten właśnie krem zastąpi Nutellę, którą kupujesz swoim

AniaGotuje.pl
Ciasto anielskie Kleopatry 638

Piankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych :-) Autorski debiut, który dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę.. Fantastyczne na każdą okazję.. cudowne jako deser Walentynkowy ❤ Czas przygotowywania:  do 20 minut + oczekiwanie na wystudzenie galaretki Czas chłodzenia:  do 4 godzin Ilość:  tortownica

AniaGotuje.pl