Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą do lodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone
Farmażonyzupa ma być wegańska, to nie dodawać. Na talerz nałożyć komosę ryżową (ja używam obręczy, bo mam – ale równie dobrze można ją nałożyć zwykłą łyżką albo łyżką do lodów). Następnie wlać na talerz z komosą chochlę zupy z pokrzywy. Udekorować ulubionymi ziołami i podawać. 1 porcja to ok. 190 kcal , węglowodany: 28g, białko: 6g, tłuszcz: 6g Informacje
Dietologdużej ilości i do tego, co jest wielką niesprawiedliwością natury- bez szkody dla ich figury! Tak czy siak, bardzo polecam jako alternatywę dla królującymi już ponad wszystkimi słodkościami lodów. Poznaj recepturę
Pichceniomaniawszystkich odżywczych elementów. Koktajl z mango i pomarańczy Składniki: na 2 porcje 1 duże mango 2 pomarańcze 2 łyżki nasion chia, opcjonalnie 3 łyżki soku z aloesu kilka kostek lodu, opcjonalnie owoce jagodowe do dekoracji Obierz mango i pomarańcze ze skórki. Pokrój mango w kostkę. Pomarańcze podziel na cząstki, usuń pestki. Umieść owoce i lód w blenderze, wlej
codojedzeniaZapowiada się na prawdę bardzo upalny dzień. Pamiętajmy o dużej ilości nawodnienia oraz o ochłodzeniu również. Lubie mango i dlatego też wykorzystałam je do zrobienia orzeźwiających lodów. Składniki: 1 kg dojrzałego mango 1 puszki mleka skondensowanego słodzonego Wykonanie: Mango obrać, zblendować, dodać mleko, zmiksować. Przełożyć do pudełka, włożyc do zamrażarki. Co godzinę przemiksować, powtórzyć 3 razy, zapobiegnie
Z Majeczką w kuchnilodówki, wylej masę z migdałów, na wierzch połóż pokrojony rabarbar, posyp cukrem pudrem. Pieczemy godzinę w temp. 170 -180 stopni C. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z gałką lodów waniliowych. Pycha
SMYKWKUCHNIPogoda idealna. Majówka zapowiada się wspaniale. Pogoda dopisuje, słonko praży, można spędzać dnie na łonie natury i korzystać z pogody i wolnych dni do woli. Dla ochłody oprócz lodów proponuje przygotować pyszny serniczek na zimno, wspaniale orzeźwia, a robi się go w kilka chwil. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 3 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń w syropie
Z Majeczką w kuchnidodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być
KorniszonkiUwielbiam puddingi chia! Szczególnie teraz, kiedy za oknem jest tak gorąco - pudding chia jest moim zbawieniem, oczywiście oprócz lodów ;) Dzisiaj mam dla Was przepis na pudding chia z mango i z musem z truskawek. Składniki na 3 porcje: - 80g nasion chia - 400 ml mleczka kokosowego - 1 łyżka płynnego miodu - 1 laska wanilii - truskawki (można użyć mrożonych) - dojrzałe mango Sposób
CookYourselfkilku dniach okaże się że owoce „wypiły” część alkoholu. Trzeba wówczas dolać go nieco. Po wypiciu/zlaniu nalewki nie wyrzucajcie owoców- są cudownym dodatkiem do wszelkich deserów- np. lodów. Wspaniale nadają się też do grzańców. Ja nastawiłam swoją 3 tygodnie temu, ale wrzucić muszę jeszcze tu plastry pomarańczy i cytryny ( bo zwyczajnie o nich zapomniałam), choć już teraz
Arbuziakiczyli warstwa jabłek z cynamonem i rodzynkami, a na niej słodka i chrupiąca kruszonka. Jest to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Składniki: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1/2 szkl. rodzynek łyżeczka cynamonu na kruszonkę: 200 g mąki 110 g masła 1/2 szkl. cukru
wyzwania kuchennesuche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Można użyć łyżki do lodów. Ciastka podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Piecz ciastka przez około 12 minut. Powinny być wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika. Dopiero jak ostygną stają się kruche. !function
codojedzeniatani kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej 1 ½ litra wody Dodatki kostki lodu listki świeżej mięty (opcjonalnie) plasterki cytryny (opcjonalnie) Jak przygotować kompot z rabarbaru? Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy(...)zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia. Polecam spróbować kompot, jeśli będzie za kwaśny dodajemy więcej cukru. Odstawiamy kompot do wystudzenia. Studzimy, ja dodatkowo schładzam kompot w lodówce albo wrzucam kostki lodu, dodaję listki świeżej mięty i podaję! Ps. Jeśli nie lubicie rabarbaru pływającego w kompocie to można kompot przecedzić przez sitko i rozlać do szklaneczek. The post Kompot
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypujemy płatkami migdałowymi. * Dulce de Leche Chimbote to oryginalny, karmelowy krem prosto z Argentyny. Ten przypominający smakiem karmel lub krówkę egzotyczny specjał może być doskonałym dodatkiem do lodów i deserów, kanapek oraz ciastek. Można go również używać jako słodzika do Yerba Mate. Produkt nie zawiera glutenu. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jadam, a do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku. Moje dzieci oczywiście najczęściej wybierają bogatszą wersję z bitą śmietaną lub owocami. Mąż uwielbia gofry z cukrem pudrem i gałką lodów. Gofry… chyba nie znam osoby, która by ich nie kochała Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu A jak przygotować dobre ciasto na gofry? Najważniejsze
Słodkie okruszki