lody - 12901 przepisów (strona:469/861)

Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką 200

udziwnienie, a więc zarówno dżem jak i karmel można śmiało pominąć.  Ciasto jest orzeźwiające, doskonale sprawdzi się na deser w ciepłą pogodę. Na pewno fajnie smakowałoby z dodatkiem lodów np.bananowych ! :) Spód i kruszonka wykonane są z pomieszania mąki pełnoziarnistej z owsianą, przez co ciasto za bardzo nie wyrasta i jest dość zbite. Do rabarbaru dodałam kopiatą łyżkę miodu

Healthy food explorer
Pizza Margherita z salami i rukolą + filmik 224

Dziś czas na pizzę , bo jak są takie straszne upały , to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na tradycyjnym grubym cieście , która jest pyszna i bardzo sycąca . Jest to słynna pizza Margherita , którą tylko nieco zmodyfikowałam przez dodanie do niej salami i rukoli , ponieważ pyszna pizza nie obejdzie się

Kawa z mlekiem
Galette ze śliwkami 174

zawinąć na owoce, posypać cukrem. Galette wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC (grzanie góra-dół lub dół+wentylator) Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub sosem waniliowym. Smacznego

Obiad gotowy
PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę 227

ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy. Oto składniki na pikle z ogórków. SKŁADNIKI: Dzień 1. 2 kg ogórków gruntowych 1 litr kostek lodu 3 łyżki soli do przetworów Dzień 2. 3 szklanki brązowego cukru 3 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka nasion gorczycy 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka nasion(...)każdego końca odciąć po 3 mm, następnie pokroić ogórki wzdłuż na 4 części, a potem w poprzek na około 2 cm kawałki. W dużej misce ułożyć ogórki warstwami, przekładając lodem i przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, aby schowały się około 2,5 cm pod jej powierzchnią, nakryć talerzem. Miskę przykryć i przenieść w chłodne miejsce

Moja Książka Kucharska
Chłodnik brzoskwiniowy 211

Zjadam właśnie resztkę mojego brzoskwiniowego chłodnika. Właściwie wylizuję już miskę i wciąż nie do końca wiem, czy mam w ustach smak słonej zupy, czy może jednak słodkich lodów owocowych. Bardzo mi się ta niepewność podoba. Naprawdę bardzo. Mówiąc ciut bardziej serio, to jednak słodycz przeważa, ale dodatek bulionu sprawia, że nie jest ona tak oczywista. Coś lekko perwersyjnego kryje

zadanie-gotowanie
miod arbuzowy 200

pyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście  okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić.        Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza   Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion

w mojej kuchni
Lemoniada malinowa 155

klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy sok (ja użyłam sokowirówki). Maliny można również rozdrobnić za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Soki mieszamy(...)Dodajemy do lemoniady (jeśli będzie ona dla Was za kwaśna dodajcie więcej cukru). Do lemoniady dodajemy kilka malin, świeżą miętę, plasterki cytryny do dekoracji. Podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu.   Artykuł Lemoniada malinowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Brownie z owocami leśnymi 228

słoneczne progi. Nie daj się prosić! Usiądź wygodnie, odetchnij głęboko, wpatrując się w uspokajającą zieleń i zatop zęby z bezkresnej czekoladowości ciasta i owocowości dodatków...najlepiej z gałką waniliowych lodów ^^ Niech będzie pysznie i wakacyjnie w poniedziałek! :) Brownie z owocami leśnymi Potrzebujesz: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru garść truskawek garść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SŁONY KARMEL - SOS DAKTYLOWY 217

ciut więcej "mleka". Podobnie z dodawaniem soli - sprawdzajcie jaka ilość Wam pasuje. Uwielbiam ten sos, bo w każdej chwili mogę szybko  dorobić   porcyjkę. Idealnie nadaje się do lodów, owsianki, kanapek lub jako dip do owoców (cudownie smakuje w połączeniu z kwaśnymi jabłkami). Przygotowany sos należy przechowywać w lodówce

Emcia Pichci
Lemoniada z miodem 163

kilka chwil:). Miód nadaje jej niepowtarzalny smak i kolor.  1/2 cytryny 1/2 limonki  kilka gałązek mięty 3 łyżki miodu lipowego około 1 litra wody niegazowanej 10 kostek lodu  1. W 1,5-litrowym dzbanku umieszczamy pokrojone w plastry cytrynę i limonkę, gałązki mięty oraz lód.  2. Miód umieszczamy w szklance, dodajemy trochę ciepłej wody, mieszamy

Szefowa kuchni
nalewka z wiśni 480

wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
nalewka z wiśni 162

wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 167

miski czyli ciecierzycę ( wcześniej opłukaną) ,masło orzechowe, syrop z agawy, sodę, sól oraz ekstrakt  z wanilii i blędujemy do uzyskania gładkiej masy za pomocą np. łyżki do lodów nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy tak aby uzyskać ciasteczka około 0,7-05mm ( mi lepiej smakują ciasteczka spłaszczone) , na wierzch każdego dodajemy posiekaną gorzka czekoladę

Słodkie zapomnienie
KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 188

lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.  Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu wieków

Kuchnia MagdaLeny
Orzeźwiający zielony koktajl i smoothie bowl na bazie szpinaku 251

granolę figa z kokosem BIO. Podajemy od razu. Smacznego Orzeźwiający koktajl szpinakowo-migdałowy Składniki: 1 banan 1 łyżeczka miodu około 1/3 szklanki zielonych listków szpinaku 5-6 kostek lodu około 1/2 szklanki napoju migdałowego Przygotowanie: Do misy blendera z ostrymi nożami wrzucamy liście szpinaku, dodajemy miód, kostki lodu, obranego banana i napój migdałowy. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu. Podajemy

Słodkie okruszki