świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Może być przechowywana przez kilka tygodni w lodówce. Mniejsze porcje można również rozdzielić w foremce na lód i zamrozić. Z podanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki(...)samo jak samą skórkę, do aromatyzowania wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce do kilku tygodniu. Można też rozłożyć ją do pojemnika na lód i zamrozić. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Domowa skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyzapiekania posmaruj miękkim masłem. Wlej bazę puddingu do naczynia do zapiekania. Zapiekaj przez 35-40 minut na środkowej półce. Pudding cudownie smakuje z kulką lodów lub polewą malinową. Przepis na idealne naleśniki Przygotowałem także przepis na naleśniki idealne. Elastyczne, złociste i chrupiące takie właśnie będą wasze naleśniki, jeżeli skorzystacie
kuron.com.plsól, cynamon, gałkę oraz goździki do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość, aż wszystko się ze sobą połączy, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najlepiej łyżka do lodów (bo ciasto się klei) kulki które delikatnie spłaszczamy ( warto zachować odstępy bo pierniczki mocno rosną na boki) pierniki pieczemy około 15 minut na złoty kolor,( jeżeli są większe
Słodkie zapomnieniecharakteru. Możecie śmiało użyć owoców mrożonych - należy je jednak wcześniej nieco rozmrozić. Taka konfitura idealnie sprawdzi się jako prezent lub po prostu jako dodatek do deserów, gofrów czy lodów :) Przepis jest moją własną inwencją. Jednak przy jej tworzeniu inspirowałam się niemieckimi przepisami, gdyż u naszych zachodnich sąsiadów tego typu konfitury są bardzo popularne. Możecie wino zamienić na inny
My simple kitchenpiwa pszenicznego 40-60 ml mixu słodko- kwaśnego (sweet & sour mix) 40-60 ml syropu brzoskwiniowego (zalewy z brzoskwiń z puszki) plastry pomarańczy ćwiartki brzoskwini z puszki kostki lodu W niewielkim rondelku podgrzać dżem, aby nabrał bardziej płynnej konsystencji. Półpłynny dżem przełożyć do słoika, w którym będziemy podawać drinka. Dodać bourbon, piwo, mix słodko- kwaśny, syrop brzoskwiniowy. Zamieszać(...)połączyły. Sprawdzić balans smaków i ewentualnie dodać więcej słodkiego syropu z brzoskwiń lub mixu słodko- kwaśnego. Dodać plastry pomarańczy (jeden zachować de dekoracji słoika), oraz ćwiartki brzoskwini. Dołożyć kostki lodu. Wszystko przemieszać. Podawać od razu z grubą słomką. Na zdrowie!! S łodko- kwaśny mix (sweet & sour mix) to popularny dodatek do wielu koktajli. Można kupić gotową mieszankę
olalacookingpudrem wygląda jak delikatna koronka. Kruszonka nie tylko wzbogaca smak szarlotki, ale stanowi również jej ozdobę. Wystudzone ciasto serwuje się pokrojone w ozdobne romby. Jeśli podamy je w towarzystwie lodów waniliowych albo z bitą śmietaną, uzyskamy dodatkowy efekt i nasza zwykła szarlotka zamieni się w wykwintny deser. A więc do dzieła – imprezową listę przebojów czas zacząć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJakiś czas temu byłam na wyjeździe dla blogerów winiarskich. Jego elementem było wyjątkowe spotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni
Ugotowane pozamiatanePrzykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na głębokim tłuszczu. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się
mojewypiekiinietylkobananowe z orzechami i czekoladą jest wyśmienite. Jeszcze ugotowałam sos karmelowy. Lubicie karmel? Ja uwielbiam! Od kiedy nauczyłam się go gotować często go podaję jako sos do ciasta lub lodów. Ciasto adwentowe to ciasto ucierane i oczywiście na maśle. Często mieszam trzcinowy z białym zwłaszcza, kiedy je dodaję do ciasta z bananami . Wiadomo banany są bardzo słodkie, dlatego mniej
codojedzeniakawy dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy syrop amaretto, mieszamy. Kolejno dodajemy naszą żelatynę i dokładnie mieszamy przez chwilę. Przelewamy do małych szklaneczek / kieliszków. Studzimy i wstawiamy do lodów do zastygnięcia. Jeśli chcemy podać galaretki na talerzykach, wówczas zamiast do szklaneczek /kieliszków, „kawę” należy przelać do silikonowej formy na muffinki (powstanie 4-5 porcji). Zostawiamy
Słodkie okruszkipyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil. Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła
Cynamonowe szczęście