lody - 12901 przepisów (strona:465/861)

Naleśniki francuskie z serem i cynamonem 195

słonym farszem (wystarczy dodać mniej cukru do ciasta). Moje dzieci zwłaszcza starczy niejadek je uwielbiają. Za każdym razem trochę zmieniam farsz co wynika głównie z aktualnej zawartości lodówki:) Dla dzieci zwijam w rulonik dla nas składam :) Składniki (na 6 naleśników na patelni 29 cm) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka(...)masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia. W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto

cucinare
Lekkie ciasteczka kokosowe 136

delikatnie wmieszać łyżką/łopatką kuchenną mąkę kokosową, starając się, aby masa nie upadła. 5) Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 min., aż ciasteczka wyraźnie się zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i piekarnika. 7) Wyjąć

Fitsweet.me
DELIKATNA SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 244

jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA

cool and minty
Gofry czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami 173

się rozpuści wsyp jabłka i cynamon. Smaż jabłka w średniej temperaturze do czasu aż się ładnie zrumienią. Jabłka powinny zachować kształt. Podaj gofry z karmelizowanymi jabłkami i gałką waniliowych lodów. Smacznego!     The post Gofry czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Domowe kostki rosołowe 322

warzywa będą miękkie i wywar się trochę zredukuje. Pozostawiamy do ostygnięcia i blendujemy na gładki krem. Powinna wyjść bardzo gęsta pasta. Następnie mrozimy w plastikowych pojemnikach na kostki do lodu. Z tego przepisu wychodzi dość spora ilość kostek, ale lepiej zrobić raz na jakiś czas większą ilość. W zależności od tego jakie wielkie mamy pojemniczki na lód to jedna kostka

Delusional Trine
Sos karmelowy 181

Wspaniały dodatek do ciast,deserów,lodów. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 h w lodówce. Kiedy zastygnie robi się bardzo gęsty jak masa kajmakowa. Można używać również do smarowania tostów. Składniki 200 g dobrego masła 3/4 szklanki brązowego drobnego cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2-3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego W rondelku rozpuszczamy masło … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Ciastka staromodne z cukrem 174

puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Studzić na kratce

O kuchni z uczuciem
Jabłka pod kokosową kruszonką 183

mąki kokosowej, ryżowej, cukru masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji zrobić kruszonkę. Posypać na wierzch jabłek. Zapiec w 200 stopniach C przez 20 minut. Podawać z gałką lodów opcjonalnie

AZgotuj!
Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką 197

pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo! Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną! Skladniki na 4 porcje: 4 duże gruszki i więcej 1 czubata łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2 laski wanilii kruszonka: 150 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owoce zapiekane pod orzechową kruszonką 171

kruszonka z płatków owsianych i orzechów włoskich. Całość podana na ciepło smakuje przepysznie, lekko kwaskowate owoce doskonale połączyły się ze słodką i chrupiącą kruszonką. Brakowało jedynie jakiś topiących się lodów do podania na wierzch ;) Moja wersja jest jednoporcjowa, zrobiona w małej kokilce, ale śmiało można powiększyć ilość składników i przygotować większą porcję :) Składniki: dowolne owoce: u mnie maliny, borówki

Healthy food explorer
Śliwkowe crumble II wg Aleex 159

wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 185 stopni C w opcji dół+termoobieg przez 30 minut, do zrumienienia się kruszonki. 7. Podawać gorące, można podać z gałką lodów. Smacznego

W mojej kuchni
MALINOWE COULIES 199

Coulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone

cool and minty
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 162

luźne to dodać więcej mąki i znów odstawić na chwilę. Kiedy masa już będzie gęsta to połowę wymieszać z częścią porzeczki. Na dno pudełka/foremki (my użyłyśmy pudełka od lodów ) wysypać można trochę wiórków kokosowych lub innych posiekanych orzechów. Następnie poukładać owoce. Dalej wyłożyć gładką masę a na końcu masę z wymieszanymi owocami. Górę obsypać kakao. Można odstawić

Candy Pandas
Cobbler pomidorowy 186

Dodaj masło, pietruszkę, miód i przyprawy - wymieszaj dokładnie i gotuj przez 15min. często mieszając. 4. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na biszkopty. 5. Łyżką lub gałkownicą do lodów układaj porcje ciasta na pomidorach, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 15-20 min. 6. Gorący cobbler posyp tartym serem i natką pietruszki. Smacznego! Tomato cobbler Ingredients: 2 onions

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Muffinki z daktylami nadziewane masą toffi 157

dodać 1/2 łyżeczki masy toffi. Taka dość spora. Nałożyć na środku. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30-35 minut. Naprawdę pyszne. Można podać z gałką lodów, cudowne doznanie Obsypać muffinki cukrem pudrem. Wykonanie w thermomix daktyle pozbawione pestek dodać do naczynia miksującego, wlać wodę, zmiksować obroty 6, czas 5 sekund. Gotować 100 C , czas

Kuchnia Pokoleń