jest dobrze schłodzona domowa lemoniada, która również znakomicie orzeźwia. Domowa lemoniada cytrynowa to właśnie jedna z rzeczy która ostatnimi czasy ratuje nas w te egzotyczne upały. Podana z kostkami lodu jest świetnym sposobem na ochłodzenie się. Dodatkowo chłopców zachęca picie jej ze słoja z kranikiem. To taki mój patent, który w połączeniu z kolorowymi słomkami do picia jest świetnym rozwiązaniem(...)plastry. Z reszty dokładnie wyciskam sok. Listki mięty kroję na mniejsze kawałki lub ucieram w moździerzu. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Podaję ją z dość dużą ilością kostek lodu. Taka domowa lemoniada to także wspaniały pomysł na letnie przyjęcia. Kiedy trzymamy ją w chłodzie może stać nawet kilka dni dlatego od razu można zrobić większą jej ilość. Jej wykonanie zajmuje
ArbuziakiInstagramie . Koktajl truskawkowy z domieszką procentów SKŁADNIKI NA 1 DRINKA: - ok 150 g truskawek - 1 łyżeczka soku z limonki - 1 łyżeczka cukru - 50 ml białego rumu - 3 kostki lodu - listek mięty Truskawki, cukier i sok z limonki dokładnie blendujemy, po czym dolewamy 50 ml białego rumu i wszystko mieszamy, najlepiej w shakerze. Całość przelewamy do szklanki, dorzucamy lód
Związek na patelnispód lekko zastygnie dolewamy powoli cieniutki strumieniem resztę masy (wcześniej warto ją przemieszać, aby nasza żurawina rozłożyła się po całości deseru). Na koniec układamy truskawki i wkładamy całość do lodów do stężenia. Smacznego
Słodkie okruszkisoku) 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub kilka listków mięty ogrodowej 4 szklanki zimnej wody niegazowanej (1 litr) kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę malinową: Maliny opłukać na sitku. Około 260 gramów malin zmiksować blenderem na mus. Kolejno przetrzeć mus przez sito (by pozbawić(...)syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej aromatu). Przemieszać lemoniadę i wstawić ją do lodówki, by się schłodziła. Przed podaniem dodać kostki lodu – do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek. Do szklanek z lemoniadą dodać również kilka świeżych malin, świeżą miętę oraz plasterki cytryny do dekoracji. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post
Kulinarne Przebojewraz z powstałym sokiem. Przykrywamy grubą warstwą kruszonki. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż crumble będzie złociste. Serwujemy tuż po upieczeniu z gałką lodów, lub po prostu jako deser. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszaciągu których weszliśmy do zamku, zrobiliśmy zdjęcia i przeszliśmy się szybko uliczkami starego miasta tego pięknego miasteczka. Z perspektywy żałuję, że nie spędziliśmy tu więcej czasu, nie zjedliśmy pysznych lodów, nie usiedliśmy na obiad w jednej z restauracji. Tu na pewno warto spędzić kilka godzin. Malcesine Malcesine przywitało nas deszczowo, dlatego musieliśmy ograniczyć tu zwiedzanie do minimum, a szkoda
nietylkopasta.plMój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne
Kucharzycaniego żadnych ziół i cytryn. Czysty sok z owoców z wodą i niezdrowym cukrem :). Składniki: 2 l wody 4 jabłka 500 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej kostki lodu Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, z umytych truskawek odrywamy szypułki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyte i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem(...)dorzucamy do niego kostki lodu
Kardamonovyzałapał się do zdjęcia 😉 Składniki: 2, 5 litra wody cukier lub inny słodzik według uznania - ja dodałam 5 łyżek cukru 1 mocno dojrzały świeży ananas 5 cytryn kostki lodu opcjonalnie listki świeżej mięty Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera i zmiksować. Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć ze zmiksowanym ananasem. Wszystko przecedzić przez sitko(...)napoju. Pozostałą cytrynę dobrze wyszorować i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do naczynia z lemoniadą. Opcjonalnie można także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty. Podawać z kostkami lodu. Świeży ananas - jak go sprawnie obrać? Z ananasa odciąć "czapeczki" z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne
Codzienna kuchnia niecodziennaNivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać, na powierzchni można położyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. Frappe z pastą sezamową: Gorące podwójne espresso 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini Szklanka lodu w kostkach 100 ml Mleka migdałowego Opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać
Kraina Miodem Płynącapakujcie w siebie tyle dobra ile możecie. Na zdrowie. Składniki: 1,5 l wody 2 łodygi rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej 1 cytryna kostki lodu Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar i umyte i pozbawione szypułek truskawki. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Przed(...)podaniem dorzucamy do niego kostki lodu
Kardamonovyiiiii mamy to! Letni numer Aromatu pełen jest... aromatów letnich owoców, kusi zapachem grillowanych mięs, uwodzi smakiem nietypowych i zdrowych lodów. Nie zabrakło w nim także kolejnej odsłony kuchni Lubelszczyzny oraz wielu innych ciekawych przepisów i artykułów, w tym także moich przepisów:) Zachęcam do poczytania! https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-2019
Obiad gotowywięc nie uderza do głowy i mogą go pić też dzieci. PI ñA COLADA Składniki: 200 g świeżego ananasa 200 ml mleka kokosowego sok z 1 cytryny 1/2 kruszonego lodu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl, dodajemy kruszony lód. Przelewamy do szklanki
Bon appetit mon amiebudyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno . Szarlotka z budyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka)) 200 g masła 2 jajka 1,5 łyżeczki
Przepisy na widelcuwierzchu. Ale to tylko moje odczucie. Drugim deserem, który tylko spróbowałam był pistacjowy sernik mascarpone. Rozpływał się w ustach, a pistacje było czuć dość wyraźnie. Dodatek w postaci gałki lodów i sosu malinowego jeszcze podkreślił smak orzechów. Desery dostają ode mnie najwyższą notę i sama nie wiem, który zamówiłabym następnym razem Tiramisu Sernik mascarpone z pistacjami Podsumowując Gdzie zjeść
Relaxtime