lody - 12901 przepisów (strona:456/861)

Domowa lemoniada cytrynowa (przepis) 186

jest dobrze schłodzona domowa lemoniada, która również znakomicie orzeźwia. Domowa lemoniada cytrynowa to właśnie jedna z rzeczy która ostatnimi czasy ratuje nas w te egzotyczne upały. Podana z kostkami lodu jest świetnym sposobem na ochłodzenie się. Dodatkowo chłopców zachęca picie jej ze słoja z kranikiem. To taki mój patent, który w połączeniu z kolorowymi słomkami do picia jest świetnym rozwiązaniem(...)plastry. Z reszty dokładnie wyciskam sok. Listki mięty kroję na mniejsze kawałki lub ucieram w moździerzu. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Podaję ją z dość dużą ilością kostek lodu. Taka domowa lemoniada to także wspaniały pomysł na letnie przyjęcia. Kiedy trzymamy ją w chłodzie może stać nawet kilka dni dlatego od razu można zrobić większą jej ilość. Jej wykonanie zajmuje

Arbuziaki
Koktajl truskawkowy z domieszką procentów 132

Instagramie . Koktajl truskawkowy z domieszką procentów SKŁADNIKI NA 1 DRINKA: - ok 150 g truskawek - 1 łyżeczka soku z limonki - 1 łyżeczka cukru - 50 ml białego rumu - 3 kostki lodu - listek mięty Truskawki, cukier i sok z limonki dokładnie blendujemy, po czym dolewamy 50 ml białego rumu i wszystko mieszamy, najlepiej w shakerze. Całość przelewamy do szklanki, dorzucamy lód

Związek na patelni
Orzeźwiająca pianka z truskawkami (bez pieczenia) 204

spód lekko zastygnie dolewamy powoli cieniutki strumieniem resztę masy (wcześniej warto ją przemieszać, aby nasza żurawina rozłożyła się po całości deseru). Na koniec układamy truskawki i wkładamy całość do lodów do stężenia. Smacznego

Słodkie okruszki
Lemoniada malinowa 361

soku) 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g 1 gałązka mięty jeśli używacie sklepowej lub kilka listków mięty ogrodowej 4 szklanki zimnej wody niegazowanej (1 litr) kilka kostek lodu (u mnie 6-8 kostek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę malinową: Maliny opłukać na sitku. Około 260 gramów malin zmiksować blenderem na mus. Kolejno przetrzeć mus przez sito (by pozbawić(...)syrop. Włożyć gałązkę mięty (najlepiej zrolować ją w dłoniach, by wydobyć z niej więcej aromatu). Przemieszać lemoniadę i wstawić ją do lodówki, by się schłodziła. Przed podaniem dodać kostki lodu – do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek. Do szklanek z lemoniadą dodać również kilka świeżych malin, świeżą miętę oraz plasterki cytryny do dekoracji. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   The post

Kulinarne Przeboje
Owsiane crumble z rabarbarem 133

wraz z powstałym sokiem. Przykrywamy grubą warstwą kruszonki.  Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż crumble będzie złociste.  Serwujemy tuż po upieczeniu z gałką lodów, lub po prostu jako deser. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @lukarzkuchasz

Kuchnia Łukasza
Jezioro Garda – zwiedzamy 6 miast 136

ciągu których weszliśmy do zamku, zrobiliśmy zdjęcia i przeszliśmy się szybko uliczkami starego miasta tego pięknego miasteczka. Z perspektywy żałuję, że nie spędziliśmy tu więcej czasu, nie zjedliśmy pysznych lodów, nie usiedliśmy na obiad w jednej z restauracji. Tu na pewno warto spędzić kilka godzin. Malcesine Malcesine przywitało nas deszczowo, dlatego musieliśmy ograniczyć tu zwiedzanie do minimum, a szkoda

nietylkopasta.pl
Restauracja Eliksir 149

Mój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne

Kucharzyca
Kompot z truskawek i jabłek 174

niego żadnych ziół i cytryn. Czysty sok z owoców z wodą i niezdrowym cukrem :). Składniki: 2 l wody 4 jabłka 500 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej kostki lodu Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, z umytych truskawek odrywamy szypułki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyte i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem(...)dorzucamy do niego kostki lodu

Kardamonovy
Orzeźwiająca lemoniada ananasowa - doskonała na upały 197

załapał się do zdjęcia 😉 Składniki: 2, 5 litra wody cukier lub inny słodzik według uznania - ja dodałam 5 łyżek cukru 1 mocno dojrzały świeży ananas 5 cytryn kostki lodu opcjonalnie listki świeżej mięty Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera i zmiksować. Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć ze zmiksowanym ananasem. Wszystko przecedzić przez sitko(...)napoju. Pozostałą cytrynę dobrze wyszorować i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do naczynia z lemoniadą. Opcjonalnie można także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty. Podawać z kostkami lodu. Świeży ananas - jak go sprawnie obrać? Z ananasa odciąć "czapeczki" z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne

Codzienna kuchnia niecodzienna
2 pomysły na kawę- mrożona, sezamowa Frappe oraz łagodna, kasztanowa Latte 131

Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać, na powierzchni można położyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.  Frappe z pastą sezamową: Gorące podwójne espresso 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini Szklanka lodu w kostkach 100 ml Mleka migdałowego Opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać

Kraina Miodem Płynąca
Kompot z truskawek i rabarbaru 135

pakujcie w siebie tyle dobra ile możecie. Na zdrowie. Składniki: 1,5 l wody 2 łodygi rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej 1 cytryna kostki lodu Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar i umyte i pozbawione szypułek truskawki. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Przed(...)podaniem dorzucamy do niego kostki lodu

Kardamonovy
Letni numer magazynu Aromat 131

iiiii mamy to! Letni numer Aromatu pełen jest... aromatów letnich owoców, kusi zapachem grillowanych mięs, uwodzi smakiem nietypowych i zdrowych lodów. Nie zabrakło w nim także kolejnej odsłony kuchni Lubelszczyzny oraz wielu innych ciekawych przepisów i artykułów, w tym także moich przepisów:) Zachęcam do poczytania! https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-2019

Obiad gotowy
Piña colada bezalkoholowa 152

więc nie uderza do głowy i mogą go pić też dzieci. PI ñA COLADA Składniki: 200 g świeżego ananasa 200 ml mleka kokosowego sok z 1 cytryny 1/2 kruszonego lodu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl, dodajemy kruszony lód. Przelewamy do szklanki

Bon appetit mon amie
Szarlotka z budyniem 159

budyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno . Szarlotka z budyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka)) 200 g masła 2 jajka 1,5 łyżeczki

Przepisy na widelcu
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? – Szary Piec 164

wierzchu. Ale to tylko moje odczucie. Drugim deserem, który tylko spróbowałam był pistacjowy sernik mascarpone. Rozpływał się w ustach, a pistacje było czuć dość wyraźnie. Dodatek w postaci gałki lodów i sosu malinowego jeszcze podkreślił smak orzechów. Desery dostają ode mnie najwyższą notę i sama nie wiem, który zamówiłabym następnym razem Tiramisu Sernik mascarpone z pistacjami Podsumowując Gdzie zjeść

Relaxtime