Moje skromne propozycje na Tłusty Czwartek Twarogowe Oponki Serowe mini pączki Placuszki z bananami
W Moim Magicznym Domuwychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną porcję. Żeby zrobić ten krem potrzebujemy albo mocnego blendera kielichowego, albo malaksera (wydaje mi się że do malaksera potrzebujemy podwójnej paczki wiórków bo inaczej będzie za mało, żeby dobrze mielił) i trochę czasu. Wsypujemy do blendera lub malaksera wiórki i cukier i włączamy urządzenie na najwyższe obroty, czekamy aż trochę zmieli, wyłączamy
Co na wege obiad?Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały
Kolorowy Przepisownikfasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego
Passions hobbies lifeMamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru
Niezły MłynekKarnawał jeszcze trwa, ale już niebawem czeka nas dzień największego obżarstwa w roku – Tłusty Czwartek! W tym czasie na pewno nie może zabraknąć wśród domowych wypieków pączków. Przepis na kasztanki, czyli bardzo malutkie pączusie znalazłam jakiś czas temu na blogu Mojewypieki.com. Jako, że mój mąż jest wielbicielem tych „maleństw” – po prostu nie mogłam ich nie zrobić :) I wiecie
MyCookBook.plżeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego
Karo in the Kitchenmleka, 150 g masła, II krem: 250 g masła, 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki wody, ¾ szkl. cukru, 1 paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajmy do masy jajeczno- cukrowej. Gotową masę przekładamy
Passion of Cookingkokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku Składniki na masę czekoladową: ½ szklanki cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników szkolnych 1 cukier waniliowy Wykonanie masy kokosowej: Masło utrzeć z margaryną, dodać cukier puder, sok z cytryny do smaku i wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić masę i przenieść do lodówki
Tradycyjna Kuchniatego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki
Kuchnia Łukaszałyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych
talerz przyjemnościOlej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Do oleju wrzucamy gniazdka wraz z papierkiem, który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę. Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać
Karczma Honoriettyzrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku. Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy. Składniki: 3 jajka pół opakowania cukru waniliowego
Poezja Smaków - blog kulinarny