Mamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru
Niezły MłynekKarnawał jeszcze trwa, ale już niebawem czeka nas dzień największego obżarstwa w roku – Tłusty Czwartek! W tym czasie na pewno nie może zabraknąć wśród domowych wypieków pączków. Przepis na kasztanki, czyli bardzo malutkie pączusie znalazłam jakiś czas temu na blogu Mojewypieki.com. Jako, że mój mąż jest wielbicielem tych „maleństw” – po prostu nie mogłam ich nie zrobić :) I wiecie
MyCookBook.plżeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie pączki. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Paski ciasta o długości około 5-10cm wyciskamy z rękawa cukierniczego
Karo in the Kitchenmleka, 150 g masła, II krem: 250 g masła, 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki wody, ¾ szkl. cukru, 1 paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajmy do masy jajeczno- cukrowej. Gotową masę przekładamy
Passion of Cookingkokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku Składniki na masę czekoladową: ½ szklanki cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników szkolnych 1 cukier waniliowy Wykonanie masy kokosowej: Masło utrzeć z margaryną, dodać cukier puder, sok z cytryny do smaku i wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić masę i przenieść do lodówki
Tradycyjna Kuchniatego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki
Kuchnia Łukaszałyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych
talerz przyjemnościOlej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Do oleju wrzucamy gniazdka wraz z papierkiem, który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę. Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać
Karczma Honoriettyzrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku. Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy. Składniki: 3 jajka pół opakowania cukru waniliowego
Poezja Smaków - blog kulinarnyrzeczy Fit ale czasami i nabiału troszkę tłustego trzeba dostarczyć organizmowi. Tym bardziej, że w dom mam trzech mężczyzn i potrzebują zjeść a uwielbiają wszelkiego typu makarony. Zakupy: - paczka makaronu ( ja kupiłam wstążki) - pierś z kurczaka - świeży brokuł - puszka kukurydzy - pieczarki - śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowaie: Kurczaka myję i podsmażam na patelni z odrobinką soli. Brokuł myję, kroję
Tanio smacznie i prostokokos- podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba smakowała nie tylko mi ;) Składniki: Na jedną roladę: 1 płat kwadratowego wafla Masa kakaowa: 1 paczka herbatników kakaowych (ok 150g) 2 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka Masa kokosowa: 125g margaryny (np. Kasia, Palma) 1/2 szklanki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 1 szklanka
Kuchnia w czekoladziewzbogacać to ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, biszkopty namoczyć w amaretto i położyć
Kuchnia Beatyzaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają
Gotowanie...to proste !