gazowanej (zimnej) 3-4 mniejsze gałązki melisy Cytrynki z Kwiatem z Czarnego Bzu Eterno – potrzebujemy 3 cytrynki i 4 łyżki syropu z kwiatu z czarnego bzu opcjonalnie kostki lodu (dziś pominęłam) Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, do soku dodajemy 4 łyżki syropu z kwiatu z czarnego bzu, zalewamy całość gazowaną wodą, lekko mieszamy. Do pucharka/ wysokiej szklanki wkładamy gałązki(...)melisy, cytrynki z syropu, kostki lodu (pominęłam), całość zalewamy naszym pomarańczowym napojem. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiskomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery :) Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki łatwe do zapamiętania. Należy bowiem zważyć jedno białko jaja, a następnie
Moja Delicjasobie, ale może też stanowić świetną bazę dla innych owocowych lemoniad. Lemoniada cytrynowa Składniki: 5 cytryn około 10 listków mięty 3/4 szklanki cukry około 1,5 litra wody kostki lodu Z cytryn wyciskamy sok. Szklankę wody łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny łączymy z syropem i zalewamy resztą wody. Dorzucamy kostki lodu i miętę
PatiGotujedrinki wszak producent poleca zmieszać z tonikiem to my zrobiliśmy właśną kompozycję. Wszystkie udane! Ps. to nie jest żaden wpis sponsorowany ; ) Do przygotowania potrzebujemy: kieliszek / szklankę typu long drink lód (całkiem sporo) martini fiero sprite (schłodziłam przez noc) W kieliszku lub szklance (szklanka jest praktyczniejsza do trzymania) umieszczamy lód (ok. połowę wysokości). Wlewamy martini fiero i sprite w propocji
Szybko Tanio Smacznietwarzy I taki właśnie jest ten, na który dziś Was zapraszam Kto się skusi? Składniki: 125 g schłodzonego mascarpone 2 – 2 i 1/3 łyżki sosu czekoladowego (jak do lodów) 1 ciastko francuskie lub 2-3 małe herbatniki wiórki kokosowe * 5-6 suszonych żurawin * listki świeżej mięty *te i inne dodatki możecie nabyć w eSłoneczko Przygotowanie: Mascarpone przekładamy
Słodkie okruszkiWyrodna matka, która nie kupuje dziecku lodów pełnych cukru , mleka w proszku i innych syfków, uczyniła meeega słodkie batoniki w ramach rekompensaty. Mowa o mnie, a określenie "wyrodna matka" padło z ust innych matek komentujących moje wybory. Sama za taką siebie nie uważam, wręcz przeciwnie. Moje dziecko docenia, a w życiu dorosłym jeszcze bardziej doceni mój trud wkładany
Jeść, by żyć w zdrowiuoraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód: 1,5 szklanki (220 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 2 łyżki (30 g) cukru z wanilią
Fitsweet.mektórego czasy największej popularności już chyba minęły jednakże jest to nadal najpopularniejszy drink na bazie żubrówki. Składniki : 50 ml żubrówki z trawą (Bison Grass) 100 ml 100% soku jabłkowego lód szczypta cynamonu (opcjonalnie) Przygotowanie : Do szklanki z lodem wlewamy żubrówkę, dolewamy sok jabłkowy, mieszamy. Dokładamy słomkę, Na koniec drinka można posypać szczyptą cynamonu. Uwagi : Wypicie kilku drinków
Prosty Drinkrazem z pomarańczą i listkami melisy. 4 pomarańcze 1,5 litra wody lekko gazowanej 2 łyżki miodu 1 szkl. przegotowanej letniej wody garść świeżej melisy kostki lodu Pomarańcze porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Miód rozpuścić w letniej wodzie. Do dzbanka wlać wodę mineralną,wodę z miodem. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok i przecedzony wlać do dzbanka(...)dodać do wody. Na koniec dodać listki melisy i wstawić dzbanek do lodówki do schłodzenia. Jeżeli nie mamy ochoty czekać to należy szklanki napełnić do połowy kostkami lodu,wlać lemoniadę i gotowe do picia
Kolorowa kuchnia Elkimogłam się oprzeć ich urokowi i musiałam je uwiecznić. ok. 1 kg łodyg rabarbaru 2,5 litra wody 3/4 szkl. cukru garść świeżej mięty 1/2 średniego arbuza kostki lodu Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić i przecedzić(...)arbuza usunąć skórę i pestki,miąższ zmiksować i przecedzić przez sito. Połączyć z zimnym kompotem. Do dzbanka wrzucić kostki lodu,listki świeżej mięty i wlać lemoniadę. Nalewać do szklanek i pić dla ochłody
Kolorowa kuchnia Elkidnie miski nie będzie suchej mąki. Wsypujemy pokrojony rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Nakładamy masę po równo do 12 standardowych papilotek (podstawa 5,5cm)– ja pomagam sobie łyżką do lodów, ciasto jest bardzo gęste. Posypujemy muffinki szybką kruszonką i od razu wstawiamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie przez 25-30 minut – do czasu, aż wbity w najwyższy
Karo in the KitchenCiasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów (maczaną w oleju) nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (u mnie mieściło się po 6 – 7 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej
mojewypiekiinietylkoskładniki: 1 i 1/2 łyżki kakao 300 g lodów kakaowych 370 ml mleka ok. 20 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Przelewamy do buteleczek lub szklaneczek. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniastać! :) A co najlepiej pić w gorące dni? Meksykańską lemoniadę z chia! :) U mnie w wersji z cytryną, miętą i nektarynką. Do tego kostki lodu i napój idealny gotowy! :) Pyszne będzie również z truskawkami, malinami, ananasem, pomarańczą, arbuzem czy mango, można miksować smaki dowoli :) SKŁADNIKI 1 l wody mineralnej 1 cytryna 1 gałązka świeżej mięty(...)wrzucamy do dzbanka. Dodajemy miętę i nasiona chia, zalewamy wodą mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po kilku minutach ponownie mieszamy i przelewamy do szklanek, podajemy z kostkami lodu. Smacznego
DefinicjaSmakuklasyczną, grubą kruszonką z masła, cukru i mąki (w tym wypadku użyta została jasna mąka orkiszowa) o waniliowym aromacie, to idealny deser na rozpoczęcie pysznego sezonu rabarbarowego! Z gałką lodów, z bitą śmietaną czy płynną kremówką, mmmm... pycha! 😋 👍 4 porcje: * rabarbar- 800 g * mąka jasna orkiszowa- 150 g (lub pszenna) * miękkie masło- 100 g (+ do wysmarowania formy) * cukier puder
Kraina Miodem Płynąca