irlandzki oryginał. Jest kremowy, gęsty, słodki i rozgrzewający ;) Czyż można chcieć czegoś więcej? Idealny na zimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego
Rozpustne gotowanieoliwą i wysypanych mąką keksówek, przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godziny do tzw garowania 7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, ja na dno nagrzanego piekarnika wrzucam kilka kostek lodu, ewentualnie należy spryskać wnętrze piekarnika wodą, choć uważam, że lód jest lepszy, wstawiamy keksówki z ciastem i pieczemy ok 40 minut, studzimy na kratce
Słodki Kompromisbutelek należy go zagotować, można wtedy przechowywać go w chłodnej spiżarce. Jednak syrop po otwarciu zawsze przechowujemy w lodówce 7. Syrop doskonale nadaje się do lemoniady, aromatyzowania koktajli, lodów, do jesiennej herbaty i wielu innych potraw gdzie chcemy uzyskać kwiatowy aromat
Słodki Kompromispodrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy - Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy(...)pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy
Słodki Kompromiskawa mrożona. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 6 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka z Błonnikiem 500 ml gorącej wody ok 300 ml zimnego mleka kostki lodu Syrop miętowo-waniliowy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru duży pęczek świeżej mięty strąk wanilii Przygotowanie: 1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem(...)słoiku 2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również 3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione mleko, a na koniec wąskim strumyczkiem zimną kawę, ozdabiamy świeżą miętą i podajemy
Słodki Kompromiswłasnych preferencji. Polecam! 1 część wódki (np. 50 ml) 2-3 części napoju jabłkowo-miętowego (polecam Victoria Cymes ) Dodatkowo: plaster jabłka (kwaśnego; najlepiej ze skórką) lód (pominęłam) Do schłodzonej szklanki z lodem należy wlać wódkę, a następnie napój jabłkowo-miętowy. Całość wymieszać i udekorować plastrem jabłka. (Plaster jabłka można przekroić na kilka części.) Podawać bezpośrednio
Di gotujeIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy
Domowe Tortyrobieniu lodów zostaje bardzo dużo białek więc żeby się nie zmarnowały trzeba coś z nimi zrobić. Więc dodatkowo kwitnie produkcja bezów w różnych smakach. Polecam pyszne bezy czekoladowe. Składniki: 4 białka 2 łyżki kakao 200 g cukru pudru cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na pianę dosypując cztery łyżki cukru pudru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać resztę cukru
Pysznie & Piękniedodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki lub gałązką koperku. Smacznego! The post Tatar ze śledzia na pumperniklu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięburaków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać. Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Artykuł Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSylwestrowej przygotuję całą masę tych drinków i czuję, że zabawa będzie trwała do rana. Porcja 2 drinki Składniki: 250 ml soku świeżo wyciśniętego z mandarynek 200 g kruszonego lodu 1 łyżka miodu (najlepiej faceliowy) 90 ml Tequili do dekoracji szklanki: sok mandarynkowy do nasmarowania brzegów kieliszka i sól lub cukier Przygotowanie: Lód, sok z mandarynek
Niezły Młynekpropozycję na szybkiego drinka. Można go zrobić w wersji dla dorosłych z alkoholem lub dla dzieci bez alkoholu. Składniki: sok bananowy wódka * syrop barmański Grenadina Victoria's kostki lodu Przygotowanie: Do kieliszka włożyć 3 kostki lodu, wlać do 3/4 wysokości kieliszka soku bananowego, trochę wódki i na końcu wolnym strumieniem wlać syrop z grenadiny. Przed spożyciem polecam
Ala piecze i gotujegryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy
Blendmansłodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja
Wielopokoleniowomasz pomysłu na świąteczny prezent? Oto 30 najciekawszych kuchennych propozycji :) 1. Sprężynowy dziadek do orzechów 2. Fartuch szefa 3. Zawieszki do herbaty 4. Foremka do lodów- piłka 5. Kubek ze śrubokrętem 6. Kubek siłacza 7. Sztućce małego mechanika 8. Chochelka łabędź 9. Zakochane kubeczki 10. Kubki PRL-u 11. Kubki 3D 12. Śmieszne foremki na jajka
Tradycyjna Kuchnia