lody - 12901 przepisów (strona:497/861)

Domowy Baileys. 1503

irlandzki oryginał. Jest kremowy, gęsty, słodki i rozgrzewający ;) Czyż można chcieć czegoś więcej? Idealny na zimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego

Rozpustne gotowanie
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 176

oliwą i wysypanych mąką keksówek, przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godziny do tzw garowania 7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, ja na dno nagrzanego piekarnika wrzucam kilka kostek lodu, ewentualnie należy spryskać wnętrze piekarnika wodą, choć uważam, że lód jest lepszy, wstawiamy keksówki z ciastem i pieczemy ok 40 minut, studzimy na kratce

Słodki Kompromis
Syrop z kwiatów czarnego bzu 145

butelek należy go zagotować, można wtedy przechowywać go w chłodnej spiżarce. Jednak syrop po otwarciu zawsze przechowujemy w lodówce 7. Syrop doskonale nadaje się do lemoniady, aromatyzowania koktajli, lodów, do jesiennej herbaty i wielu innych potraw gdzie chcemy uzyskać kwiatowy aromat

Słodki Kompromis
Prosty chleb pszenny 153

podrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy  - Aby uzyskać chrupiącą skórkę konieczne jest zaparowanie piekarnika, należy bardzo dokładnie spryskać go wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy(...)pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy

Słodki Kompromis
Mrożona kawa miętowa 174

kawa mrożona. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 6 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka z Błonnikiem  500 ml gorącej wody ok 300 ml zimnego mleka kostki lodu Syrop miętowo-waniliowy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  duży pęczek świeżej mięty strąk wanilii Przygotowanie: 1. Syrop: w rondelku umieszczamy wodę, cukier i miętę, rdzeń wanilii spłaszczamy nożem(...)słoiku 2. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, schładzamy również 3. Spieniamy dobrze zimne mleko, do szklanek wlewamy na dno po dwie łyżki syropu miętowo-waniliowego, następnie kostki lodu, spienione mleko, a na koniec wąskim strumyczkiem zimną kawę, ozdabiamy świeżą miętą i podajemy

Słodki Kompromis
Drink jabłkowo-miętowy 158

własnych preferencji. Polecam!   1 część wódki (np. 50 ml)  2-3 części napoju jabłkowo-miętowego (polecam Victoria Cymes )  Dodatkowo: plaster jabłka (kwaśnego; najlepiej ze skórką) lód (pominęłam)  Do schłodzonej szklanki z lodem należy wlać wódkę, a następnie napój jabłkowo-miętowy. Całość wymieszać i udekorować plastrem jabłka. (Plaster jabłka można przekroić na kilka części.) Podawać bezpośrednio

Di gotuje
Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone 206

Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy

Domowe Torty
Bezy czekoladowe 148

robieniu lodów zostaje bardzo dużo białek więc żeby się nie zmarnowały trzeba coś z nimi zrobić. Więc dodatkowo kwitnie produkcja bezów w różnych smakach. Polecam pyszne bezy czekoladowe. Składniki: 4 białka 2 łyżki kakao 200 g cukru pudru cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na pianę dosypując cztery łyżki cukru pudru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać resztę cukru

Pysznie & Pięknie
Tatar ze śledzia na pumperniklu 312

dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki lub gałązką koperku. Smacznego! The post Tatar ze śledzia na pumperniklu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 179

buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.   Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Artykuł Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Margarita mandarynkowa 216

Sylwestrowej przygotuję całą masę tych drinków i czuję, że zabawa będzie trwała do rana. Porcja 2 drinki Składniki:  250 ml soku świeżo wyciśniętego z mandarynek 200 g kruszonego lodu 1 łyżka miodu (najlepiej faceliowy) 90 ml Tequili  do dekoracji szklanki:  sok mandarynkowy do nasmarowania brzegów kieliszka i sól lub cukier  Przygotowanie:  Lód, sok z mandarynek

Niezły Młynek
Drink bananowe love 1335

propozycję na szybkiego drinka. Można go zrobić w wersji dla dorosłych z alkoholem lub dla dzieci bez alkoholu.  Składniki: sok bananowy wódka * syrop barmański Grenadina Victoria's kostki lodu Przygotowanie: Do kieliszka włożyć 3 kostki lodu, wlać do 3/4 wysokości kieliszka soku bananowego, trochę wódki  i na końcu wolnym strumieniem wlać syrop z grenadiny.  Przed spożyciem polecam

Ala piecze i gotuje
Mleko kokosowe 243

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy

Blendman
Krucha tarta z budyniową masą i z jagodami 141

słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja

Wielopokoleniowo
30 pomysłów na prezenty pod choinkę 2039

masz pomysłu na świąteczny prezent? Oto 30 najciekawszych kuchennych propozycji :)  1. Sprężynowy dziadek do orzechów 2. Fartuch szefa 3. Zawieszki do herbaty   4. Foremka do lodów- piłka 5. Kubek ze śrubokrętem 6. Kubek siłacza 7. Sztućce małego mechanika 8. Chochelka łabędź 9. Zakochane kubeczki 10. Kubki PRL-u 11. Kubki 3D 12. Śmieszne foremki na jajka

Tradycyjna Kuchnia