wierzchu układamy cząstki owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Upieczone ciasto studzimy. Możemy podać z kulką lodów np waniliowych lub posypane cukrem pudrem. Smacznego ciacha
Szybko Tanio SmacznieNajlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourselfciasto podam Wam również stary jak świat przepis na najlepszą na świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą i niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady
Garniec Magalieodżywki białkowe. I co najważniejsze - SĄ PYSZNE!!! Firma FreeDom zaczyna dopiero swoją karierę na rynku, a już jej portfolio jest bogate - możecie spróbować batoników, kulek czekoladowych, oreo, a nawet lodów :). Zachęcam do śledzenia profilu FreeDom i odwiedzania ich stoiska
Kuchnia Bon Appetitnatki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny sól, pieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki czarnej herbaty sok z 1 cytryny 3 brzoskwinie kilka łyżek miodu lód (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Chutney morelowy Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojoną papryczkę chili, koper włoski, kolendrę i gorczycę. Smaż kilka minut i kolejno wrzuć pokrojone w niedużą kostkę(...)około godziny na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Odcedź owoce i dodaj do herbaty wraz z sokiem z cytryny. Schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami brzoskwini. * * Za udział w sesji pięknie dziękuję wspaniałym modelkom: Agnieszce, Karolinie oraz Marcie
Food Squarenaturalnego (1 szklanka) 4 płaskie łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 2 łyżki syropu klonowego 2 płaskie łyżki nasion chia suszone jagody goji do posypania mięta do dekoracji opcjonalnie: kostki lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W blenderze kielichowym lub malakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia(...)szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo ciepłe dni możemy dodać 3-4 kostki lodu do każdej porcji – koktajl będzie wspaniale orzeźwiał. Wpis zawiera lokowanie produktu Inka Post Koktajl jeżynowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy
BlendmanCiasteczka, obok ciast, lodów i innych deserów są chętnie zjadane przez nas w każdej wolnej chwili. A teraz, kiedy jesień już puka do naszych drzwi, kiedy więcej czasu będziemy spędzać w domu, częściej i chętniej będziemy mieć ochotę na coś słodkiego. Dlatego proponuję Wam pyszne, zdrowe ciasteczka. Pyszne, bo nie żałowałam bakalii a zdrowe, bo... owsiane. Z płatków
Kuchnia u Krysinawet słone – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne maślane naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami w słodkim syropie. Idealne na słodki obiad albo podwieczorek. Z gałką lodów waniliowych smakuje jeszcze lepiej i każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Zróbcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko – 1,5 szkl * masło
Ostra na SłodkoEnglish Mrożona Inka z kardamonem (2 porcje) Składniki: 2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy Inki , schłodzonej 1 szklanka mleka 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu kostki lodu do podania Przygotowanie: W litrowej miarce lub większym pojemniku wymieszaj dokładnie (najlepiej przy pomocy rózgi) kawę z mlekiem skondensowanym. Dodaj mleko i kardamon i ponownie dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek(...)lodem i podawaj. Smacznego! English version Iced chicory coffee with cardamom (2 servings) Ingredients: 2 cups strong chicory coffee, chilled 1 cup of milk 4 tbsp sweetened condensed milk 1/2 tsp cardamom powder ice cubes, to serve Preparation: In a liquid measuring cup, add the coffee and whisk in the condensed milk until smooth. Add the milk and cardamom powder
karmelowyciasta jest wspaniały. Polepsza humor i daje satysfakcję. Pyszne ciasto mamo upiekłaś, pochwaliły mnie dzieci. Ciasto jest puszyste, pachnie imbirem i cynamonem. Winne gruszki rozpływają się w ustach. Porcja lodów do ciasta bardzo wskazana! Ciasto ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody
codojedzeniagarść wiśni bez pestek (mogą być mrożone, trzeba rozmrozić) garść brązowego cukru 2 łyżeczki Inki klasycznej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 3,2% laska wanilii kilka kostek lodu Wykonanie: Wiśnie wraz z cukrem przesmażyć w niedużym rondelku. Wyłożyć na spód szklanek i wstawić do lodówki, by sos zgęstniał. Kawę rozpuścić w 200 ml wody, wychłodzić, wstawić do lodówki(...)minimum jeszcze raz taką jak ilość spienianego mleka). Mleko wlewamy do słoika i energicznie potrząsamy przez około 30 sekund. Teraz łączymy wszystko. Kawę wlewamy na wiśnie, wkładamy kostki lodu i dolewamy do pełności spienione mleko. Czekamy chwilkę by piana odwarstwiła się od kawy i podajemy! Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarnyMalinowe frappe z Inką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki kawy Inki 100 ml wody 100 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru brzozowego do smaku kostki lodu 1/2 szklanki malin Wykonanie: Odkładamy kilka malin do ozdoby, a resztę rozgniatamy widelcem. Przekładamy do szklanki, w której będziemy serwować kawę. Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy wodę, cukier brzozowy i mieszamy(...)wszystko się rozpuści. Następnie wlewamy połowę mleka, mieszamy. Do szklanki z malinami wrzucamy kostki lodu, wlewamy kawę. Pozostałe mleko spieniamy i dopełniamy nim szklankę z mlekiem. Na wierzchu układamy kilka malin. Przed wypiciem zawartość szklanki mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypłatki śniadaniowe. Jeśli chcemy uzyskać mocno schłodzony napój, musimy wcześniej schłodzić owoce w lodówce. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2-3 bardzo dojrzałe brzoskwinie 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 kostki lodu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (można pominąć lub dać mniej jeśli owoce są bardzo słodkie) WYKONANIE Do pojemnika blendera wkładamy oddzielone od pestki brzoskwinie(...)jogurt naturalny, kostki lodu i sok wyciśnięty z pomarańczy. Opcjonalnie dodajemy miód lub syrop klonowy. Miksujemy
cool and mintysiekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako „czekadełko”, czyli ‘amuche buche’ – w bardziej wysublimowanej wersji – pomyślcie o podaniu go na kruszonym lodzie, w kieliszkach do wódki, do szampana lub w innych niewielkich i eleganckich szklankach do drinków. SKŁADNIKI 800g dużych ogórków gruntowych 400g jogurtu greckiego gęstego 150ml wody 2 średnie ząbki
Karo in the Kitchen