Inspiracją do wykonania tej sałatki był Meksykański król imprezy, który krąży po internecie i blogach kulinarnych i tak naprawdę nie wiadomo, kto go wymyślił. Ukradłam tylko wygląd zewnętrzny, bo zawartość jest inna. Sałatka bardzo wszystkim smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 sałaty(...)przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. • Usmażyć na oleju na złoty kolor. • Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony
To co kochamMój świat jest bardzo uporządkowany, dlatego uwielbiam jedzenie, które też jest uporządkowane. W sałatce warstwowej nie dość, że widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 średni por • 2 jabłka • 1 puszka kukurydzy • 200 g szynki konserwowej • 4 jajka • 10 łyżek majonezu • sól, pieprz(...)wodą. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Odcedzić seler i kukurydzę. • Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por • Każdą warstwę posmarować dwiema łyżkami majonezu. • Wierzch sałatki posypać solą
To co kochamSłodkie ziemniaki czyli bataty są bohaterem dzisiejszej sałatki, razem z kukurydzą, czosnkiem i natką pietruszki. Poprzedni przepis na pieczone bataty jest bardzo popularny, cały czas w pierwszej dziesiątce topowych potraw bloga, postanowiłam więc zrobić tym razem sałatkę. Bataty nie mają nic wspólnego ze zwykłymi ziemniakami. Tak naprawdę jedynym elementem, który je łączy, jest(...)witaminy z grupy B. Występują trzy rodzaje batatów: czerwone, białe i żółte w środku. Bataty o żółtym miąższu mają brązową skórkę. Do sałatki użyłam batatów o fioletowej skórce i białym miąższu. Smak mają bardzo podobny. Sałatka pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki • 1 duży słodki ziemniak
To co kochamPonieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D Składniki dla dwóch(...)osób sałatka: 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne 2-3 kiszone buraczki garść orzechów włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj surówka z kapusty pekińskiej. Jak przystało na początek tygodnia, zrobiłam czyszczenie lodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka(...)razem. Kapustę drobno poszatkować. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ananas pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób(...)zagospodarowanie zapasów lub resztek. Wybór dodatków jest dowolny. Poza warzywami i kaszą można dorzucić na przykład ser feta, grzanki, kawałki kurczaka itd. Jak to z każdą sałatką, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula
Smakowity Blog KulinarnyZrobiłam tą sałatkę w 15 minut, musiała tylko trochę poleżeć. Smaki muszą się połączyć. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą pod kranem. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i pokroić drono. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić, chwilkę(...)poczekać żeby się wysuszyła. Do miski wrzucić paprykę, kukurydzę, jajka, porwać plasterki szynki parmeńskiej. Majonez pomieszać razem z keczupem i dodać do sałatki. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Bardzo dobra i prosta, smacznego
Kuchnia Pokoleńrazem trochę inna sałatka, bo makaron nietypowy a i sos różni się znacznie. Szczególnie polecam tym którzy lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka nabiera lekkości. Polecam. Składniki: Małe opakowanie makaronu ryżowego Pieczony kurczak ( najlepiej jak pozostało z dnia poprzedniego, razem z pieczarkami ) Pędy bambusa Marynowana papryka Ogórki konserwowe Natka pietruszki Sos sojowy(...)Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ( zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ). Do namoczonego i odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Paprykę i ogórki kroimy w słupki i również dodajemy do sałatki. W sałatce również umieszczamy odcedzone pędy bambusa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i tabasco. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyKolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy(...)dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku Oliwę
BullioSezon grillowy w pełni, większość z nas co sobotę i niedzielę przygotowuje rodzinnego grilla. To okazja do spotkań z najbliższymi i przegadania całego tygodnia. Dziś chciałabym Wam polecić pyszną sałatkę, która idealnie pasuje właśnie do grillowanych dań, jak również sama, bez kiełbaski :) Zróbcie :) Warto. Udanego grillowania i dzisiejszej niedzieli. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS(...)PORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę czerwoną konserwową. Jabłko trzemy na tarce, dodajemy do miski. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę, także dodajemy do miski. Natkę cebuli szatkujemy
Gotuję TestujęDziś sałatka, pyszna, pożywna i aromatyczna. Do sałatki użyłam świeżej fasolki ale rewelacyjnie nada się też mrożona. Bundz to ser z mleka owczego, kremowy, pyszny i aromatyczny i dzięki niemu sałatka ma jedyny i niepowtarzalny smak. Polecam gorąco. Szpinak, fasolka szparagowa i bundz w pysznej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZnudziły Ci się sałatki z pomidorem i ogórkiem? To propozycja dla Ciebie! Tym razem pyszna jesienna sałatka z brokułami, pieczonym batatem, serem feta, brązowym ryżem, mixem sałat i słodką suszoną żurawiną, a to wszystko polane prostym sosem winegret. Niskokaloryczna i bogata w smaku sałatka z brokułami, która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację. Składniki Ilość porcji(...)Węglowodany: 135,9 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 251,3 kcal Białko: 9,4 g Tłuszcze: 8,9 g Węglowodany: 33,5 g Artykuł Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem pochodzi z serwisu ale Pysznie
ale Pyszniedziś sałatkę jesienną. Tak, znowu mam dla Was sałatkę. Zastanawiałam się nad sałatką, która uzupełni świąteczny obiad, może niekoniecznie myślę już o Bożym Narodzeniu, ale spotkanie rodzinne z okazji 1-go listopada? Czemu nie. I choć nie stanowi dla mnie problemu zrobienie dwóch dań głównych, to chciałam sałatkę, która pasować będzie zarówno ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenjakiegoś czasu (a dokładniej, od wizyty w krakowskim Chederze) chodziła za mną sałatka. Tam nazywała się sałatką superfoods, u mnie to raczej sałatka superresztki. W Chederze zamówiłam fantastyczny hummus z bobem, sałatki bym nie zmieściła. Postanowiłam spróbować odtworzyć ją w domu. W ogóle chcę Wam powiedzieć, że spacery po Kazimierzu to jest przyjemność ... [Read more
Gotuj z Blue RavenSałatka z białej rzepy to jedna z najlepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy(...)łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru czarny mielony pieprz Rzepę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki dodajemy szczypiorek, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszamy. Sałatka od razu gotowa jest do podania. * Przepis udostępniony został przez Koło Gospodyń Wiejskich Siedleczka i znalazłam go w publikacji „Dziedzictwo kulinarne obszaru
Trzeci talerz