sałatki - 52274 przepisów (strona:480/3485)

Sałatka z grillowanym kurczakiem 210

Kolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy(...)dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku Oliwę

Bullio
Sałatka grillowa 149

Sezon grillowy w pełni, większość z nas co sobotę i niedzielę przygotowuje rodzinnego grilla. To okazja do spotkań z najbliższymi i przegadania całego tygodnia. Dziś chciałabym Wam polecić pyszną sałatkę, która idealnie pasuje właśnie do grillowanych dań, jak również sama, bez kiełbaski :) Zróbcie :) Warto. Udanego grillowania i dzisiejszej niedzieli. -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS(...)PORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz   Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę czerwoną konserwową. Jabłko trzemy na tarce, dodajemy do miski. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę, także dodajemy do miski. Natkę cebuli szatkujemy

Gotuję Testuję
Szpinak, fasolka szparagowa i bundz w pysznej sałatce 163

Dziś sałatka, pyszna, pożywna i aromatyczna. Do sałatki użyłam świeżej fasolki ale rewelacyjnie nada się też mrożona. Bundz to ser z mleka owczego, kremowy, pyszny i aromatyczny i dzięki niemu sałatka ma jedyny i niepowtarzalny smak. Polecam gorąco. Szpinak, fasolka szparagowa i bundz w pysznej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem 153

Znudziły Ci się sałatki z pomidorem i ogórkiem? To propozycja dla Ciebie! Tym razem pyszna jesienna sałatka z brokułami, pieczonym batatem, serem feta, brązowym ryżem, mixem sałat i słodką suszoną żurawiną, a to wszystko polane prostym sosem winegret. Niskokaloryczna i bogata w smaku sałatka z brokułami, która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację. Składniki Ilość porcji(...)Węglowodany: 135,9 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 251,3 kcal Białko: 9,4 g Tłuszcze: 8,9 g Węglowodany: 33,5 g   Artykuł Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem pochodzi z serwisu ale Pysznie

ale Pysznie
Sałatka ze smażoną gruszką i pieczonymi burakami 124

dziś sałatkę jesienną. Tak, znowu mam dla Was sałatkę. Zastanawiałam się nad sałatką, która uzupełni świąteczny obiad, może niekoniecznie myślę już o Bożym Narodzeniu, ale spotkanie rodzinne z okazji 1-go listopada? Czemu nie. I choć nie stanowi dla mnie problemu zrobienie dwóch dań głównych, to chciałam sałatkę, która pasować będzie zarówno ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Sałatka superfoods 140

jakiegoś czasu (a dokładniej, od wizyty w krakowskim Chederze) chodziła za mną sałatka. Tam nazywała się sałatką superfoods, u mnie to raczej sałatka superresztki. W Chederze zamówiłam fantastyczny hummus z bobem, sałatki bym nie zmieściła. Postanowiłam spróbować odtworzyć ją w domu. W ogóle chcę Wam powiedzieć, że spacery po Kazimierzu to jest przyjemność ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Sałatka z białej rzepy – kuchnia podkarpacka 148

Sałatka z białej rzepy to jedna z najlepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy(...)łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru czarny mielony pieprz Rzepę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki dodajemy szczypiorek, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszamy. Sałatka od razu gotowa jest do podania. * Przepis udostępniony został przez Koło Gospodyń Wiejskich Siedleczka i znalazłam go w publikacji „Dziedzictwo kulinarne obszaru

Trzeci talerz
Kolorowa sałatka z kabanosem 183

Uwielbiam sałatki. Dziś zapraszam Was na kolorową sałatkę z kabanosem. Cieszy nie tylko smakiem, ale też i barwami. Idealna na przyjęcie lub od tak na śniadanie czy kolację. Przygotowanie tej kolorowej sałatki z kabanosem jest szybkie, właściwie możecie ją przygotować na ostatnią chwilę Spróbujcie. Składniki: 1 puszka mieszanki kukurydzy i groszku 420 g (u mnie Jamar) 4 kabanosy 2 jajka

Słodkie okruszki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO i KOMOSĄ RYŻOWĄ 250

Świeża i lekka sałatka pięknie prezentująca się na talerzu. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Idealna na każdą porę roku i każdą porę dnia. Soczyste mango, miękkie i dojrzałe awokado oraz komosa ryżowa ze szpinakiem i papryczką chili. Do tego perfekcyjnie zgrillowana pierś kurczaka i pokruszona feta lub inny ulubiony biały serek. Warto wcześniej ugotować komosę, ostudzić(...)czasu użycia przechowywać w lodówce. Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę. SKŁADNIKI / 2-3 porcje SAŁATKA ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej 50 g listków szpinaku ¹⁄₂ papryczki chili 1 mała szalotka  ¹⁄₂ mango 1 awokado 25 g fety cząstki cytryny do wyciśnięcia 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren

cool and minty
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 136

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)migdały, pistacje) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek. Na wierzchu rozłożyć sałatkę z rzodkiweki i jabłka. Całość posypać pestkami granatu oraz posiekanym koperkiem. 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji   inspiracja: „Superfood na co dzień” – Jamie Oliver The post

Moja Delicja
Sałatka nicejska z dressingiem pietruszkowo-czosnkowym 126

Sałatka nicejska to niezwykle przyjazne danie dla dzieci, szczególnie tych, które za jedzeniem nie przepadają. Małe niejadki najczęściej nie są w stanie nawet spróbować sałatek. Wymieszana masa warzywna, połączona sosem jest dla nich odpychająca. Co w tej sytuacji można zrobić? Podać wszystkie składniki osobno! Ja w ten sposób podaję w domu sałatkę nicejską, która wygląda bardzo […] Artykuł Sałatka nicejska

Wiszniówka
Sałatka leśna polana 516

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować tortownicy, w której układamy poszczególne warstwy składników. Konieczne jest jej schłodzenie przed podaniem, aby bez problemu wyjąć ją później na talerz. Sałatka smakuje naprawdę pysznie(...)mnie jest ona lepszą wersją tradycyjnej sałatki jarzynowej. Przy krojeniu i obieraniu warzyw pomocne mi były noże, które otrzymałam w paczce niespodziance od  Fiskars . W zestawie znajdował się duży i ostry nóż szefa kuchni oraz mniejszy, uniwersalny do obierania i krojenia warzyw i owoców. Oba noże są ostre, solidnie wykonane

Marta Gotuje
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 165

Sałatka ziemniaczana ma wiele odsłon. Moja ulubiona jej wersja, to taka z wędzoną rybą. Śmiało możecie użyć najpopularniejszą makrelę, ale sprawdzi się też, wędzony dorsz, pstrąg  czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka. Moja wersja sałatki kusi  barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu(...)rozdrobnić, uważając by pozbyć się wszystkich ości. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z płynnym miodem oraz musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem jogurtowo-musztardowym polać sałatkę, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka pieczarkowo-jajeczna ze szczypiorkiem+ film 536

Bardzo prosta i szybka sałatka składająca się z niewielu składników, jajek, pieczarek i szczypiorku oraz majonezu i musztardy, może być pyszną przekąską dla znajomych a także ciekawym pomysłem na śniadanie. Wystarczy ugotować jajka oraz pieczarki i pokroić razem ze szczypiorkiem. Efekt znakomity.     składniki na 3 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 300 g pieczarek pęczek szczypiorku z dymki(...)obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia i dodajemy do pieczarek. Szczypior z cebuli dymki siekamy i wrzucamy do pozostałych składników sałatki. Na końcu dodajemy majonez i musztardę wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.   Artykuł Sałatka pieczarkowo-jajeczna ze szczypiorkiem+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 107

Choć pęczak to zimowa kasza, (poza gryczaną, to jedna z moich ulubionych), świetnie się sprawdza w wiosennych sałatkach - takich pożywnych i konkretnych, które starczają niekiedy za obiad. Teraz, na przedwiośniu bardzo mi brakuje kolorowych dań z warzywami w roli głównej, a taka sałatka, to przedsmak tego, co czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam(...)śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Liście botwinki oddzielić

Posadzone i zjedzone