Galaretka z pigwyPasta z pieczonej paprykiPassata pomidorowaDżem z pomidorów i chilliKiszone cytrynyJak wykorzystać kiszone cytryny?Ajwar
Chilli Czosnek i OliwaKupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremGofry z malinami
Moja smaczna kuchniamoże zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie(...)tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę
Kuchnia Danusiwczorajszy obiad, choć ponoć i na śniadanie być może... fasola w sosie pomidorowym, na słodko ale przede wszystkim na kwaśno... dla mnie niestety, choć może są amatorzy... połowę wyrzuciłam, chętnych nie było, następnym razem dodam po prostu mniej octu, sam w sobie przepis fajny, aromaty ciekawe tylko ten kwas... :) przepis z "Ulubionych warzyw Pana Wilkinsona". 150 ml oliwy
Dzieje kuchennej WiewióryByłam przekonana, że zamieszczałam już na blogu przepis na klopsiki w sosie pomidorowym z mlekiem. Jest to receptura z książki "Nigella gryzie" i robiłam je już nie raz, i nie dwa... tymczasem okazało się, że przepisu nie zamieszczałam! ale tak naprawdę dzisiaj zamieszczam przepis z "Nigella ucztuje". Jest on prawie identyczny z tym poprzednim (przez to m.in. nie zachwyciłam
Dzieje kuchennej Wiewiórywydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć.Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc
Dzieje kuchennej Wiewiórynaczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.Podawać z sosem pomidorowym .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut
Bon Appetit Małgorzatyczubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez
Bon Appetit Małgorzatykostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki. Wszystko mieszamy i gotujemy 2 godziny. składnikidomowy bigos
Bon Appetit Małgorzatyziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi
Bon Appetit MałgorzatyLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi
Bon Appetit Małgorzaty