oczywiście z całego serca życzę.Póki co jednak, chciałabym jeszcze pozostać w temacie jabłek. Ale z cynamonem, żeby przyjemnie rozgrzewał i otulał swoim ostrym ciepłem.Gdy u Pomidorowej Ani zobaczyłam ten deser, od razu się w nim zakochałam. Sami zresztą do niej zajrzyjcie - nie można mu się oprzeć. Miałam jeszcze trochę jabłek, więc czym prędzej przystąpiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoraz jaśniej... Wiosna...?I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u Pomidorowej Ani. Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle interesująca, że warto spróbować. Dwa smaki, które królują w mojej kuchni, a które nie spotykają się ze sobą
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików.Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani, więc zaufałam mu w ciemno. Nie pomyliłam się - choć moje nie wyszły tak zgrabne jak jej, to smakują po prostu wyśmienicie!Gryczane ciasteczka bezglutenoweSkładniki:(na 40 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzewołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka(...)mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu (250 ml).Papryki również delikatnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Gdy mięso będzie już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, przecier pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę
Gospodyni MiejskaMenemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki
Gospodyni Miejskapapryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;300 g białego ryżu;1 płaska łyżka curry;Pieprz;Sól;250 ml + 125 ml zimnej wody;1/4 pęczka natki pietruszki;Olej.Marynata do piersi(...)wszystko razem podsmażyć.Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać
Gospodyni Miejskapapryk;2 średnie, żółte papryki;1 średnia, zielnona papryka;2 czerwone papryczki chili;500 g pieczarek;6 średnich pomidorów;3 duże cebule;2 łyżki oleju;2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;1 łyżka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki ostrej papryki;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Papryczki chili umyć, osuszyć(...)Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskaduże marchewki;2 duże pietruszki;1 średni seler;2 duże cebule;1 duża, czerwona papryka;1 mała, zielona papryka;1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;200 g koncentratu pomidorowego;4 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)podduszonych warzyw dodać startą cukinię, marchewki, pietruszki i seler i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Do miękkich warzyw dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni MiejskaGołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula
Gospodyni Miejskaśrodek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne gołąbki :-).Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C.Filed under: Dania wegetariańskie
kuchcikowniamożliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa
Z Kuchni Do Kuchnirozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy
W kuchennym oknie EwyOstatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu
Przysmaki Karolkikoniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy
Wypisz Wymaluj