zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:512/1190)

Ryba po grecku 237

Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15133

pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy słodką papryką i ostrą oraz solą, czosnek wcieramy.Masujemy nasz obiad do połączenia się przypraw.Odstawiamy.Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule.Rozgrzewamy

Pasje Jolki
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 132

wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku.- 600 g fasoli Jaś- 300 g boczku wędzonego- 300 g karkówki- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka- sos pomidorowy 1 l- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)- majeranek , pieprzWieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić(...)patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę, również pokrojoną w kostkę.Chwilę smażymy, nie solimy.Dodajemy do naszej fasolki.Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.htmlPo czym dodajemy opakowanie majeranku i pieprz  do smaku.SMACZNEGO

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 143

obiady.Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Du(...)następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu.Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej 7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie.Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas gotowania się skraca.Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso.NIE SÓL. Podsmaż

Pasje Jolki
Tosty na kolację 251

zmiksuj.Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut.Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki.Włącz piekarnik na 200°.Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić.SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Leczo z wędzoną kiełbaską sojową 180

szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Cannelloni 203

się rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i wlożyłam do brytfanny.Teraz zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny!Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej

Z Kuchni Do Kuchni
Salsa fresca 242

Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej.Składniki:4 dojrzałe pomidory1 cebulka1/2 papryczki chillisok z limonkigarść świeżej kolendrysólPrzygotowanie:Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i usuwamy

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 185

wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem

Oryginalny smak
Bucatini all’Amatriciana 254

Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera pecorino

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 328

ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2 ząbki czosnku2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)100g kukurydzy z puszki1 średnia czerwona papryka1 papryczka chilli1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/3 łyżeczki cynamonu1/2 szklanki bulionu1/2 pęczka natki pietruszki3 łyżki startego cheddaraokoło 3-4 łyżek oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso(...)pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 176

filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki 30%1/4 szklanki białego wytrawnego wina1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 szklanki bulionu warzywnego1 łyżka olejuszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe bakłażany przekładamy

Oryginalny smak
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 194

szklanka ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara)1 cebula2 ząbki czosnku5 suszonych pomidorów w oleju60g niebieskiego sera pleśniowego1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1 puszka pomidorów (400g)1,5 szklanki bulionu mięsnego1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina1 mała lub 1/2 papryczki chilli1 łyżeczka oregano4 ziarenka jałowca1/2 łyżeczki kminu rzymskiegookoło 3 łyżek(...)dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można

Oryginalny smak
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 338

Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego6 pieczarek1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupuPrzyprawy :oreganobazyliapieprz czosnkowynatka pietruszkipapryka słodka majeranekpieprz czarnyPieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy(...)pomysł wpadło w tym samym czasie sporo osób. Wróciłem do domu na 3 minuty przed końcem parowania. Na szybko go zrobiłem jednak :) Dałem 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 50ml wody, majeranek, oregano, bazylie, pieprz czarny, wymieszałem wszystko i sos gotowy.Cannelloni skończyło się parować, wyjąłem delikatnie na talerz, żeby ze środka nic nie uciekło :) położyłem plasterki sera light, żeby

Parowar Faceta
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 260

pomyślałem i wziąłem się do pracy :)Składniki : 180g mięsa mielonego 4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego1/2 cebuli4 suszone pomidory150g startej mozzarelli 5 łyżek przecieru pomidorowego Przyprawy : bazyliaoreganopieprz czarnyczosnek w płatkachCebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła

Parowar Faceta