zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:512/1190)

Gulasz Wołowy alla strogonof 276

smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę w proszku.Wymieszaj. Podduś 2 minuty i wlej litr wody.Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dolewaj po szklance wody, gdy odparuje

Pasje Jolki
Śledź w pomidorach z cebulą 335

Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2 łyżki maggi1. Płaty śledziowe moczymy(...)wyłożyć spód przygotowanej formy lub misy o szerokim dnie.2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.3. Wystudzoną masę pomidorowo - cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną

Apetyczna babeczka
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 177

najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego

Kolizje Smaków
RAQUE WIEPRZOWE 165

mielony Kamisolej do smażeniaWykonanie:Szynke kroimy w kosteczkę obtaczamy w mące, smażymy na rumiano razem z drobno posiekaną cebulką. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone pomidory, pieczarki przekrojone na połowę, koncentrat pomidorowy przyprawy. Dusimy pod przykryciem do miękkości

Z Majeczką w kuchni
LECZO Z KIEŁBASKĄ 145

podsmażamy do zrumienienia. Cukinię kroimy w wiekszą kostkę, dokładamy na patelnię, wrzucamy też mieszanke Iglotex. Mieszamy, całość doprawiamy oprószamy solą, pieprzem i kolendrą. Po ok 5 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy, dodajemy też odrobinę chili. Dusimy ok 15 minut.Świetna mieszanka do przyrządzenia na szybko pysznego lecza. Idealne proporcje, idealne składniki, warzywa nie rozwalają

Z Majeczką w kuchni
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 154

Pamiętacie na pewno, że już kilka razy pojawiały się u mnie przepisy w akcji Wypiekanie na śniadanie. To taka akcja wspólnego, wirtualnego pieczenia chleba albo bułek

Smaczna Pyza
Quesadillas meksykańskie 195

fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Na patelni(...)całość delikatnie podsmażyłem, dokładnie rozdzielając kawałki mięsa, tak aby nie powstały z niego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem

Wyprawy kulinarne
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 136

Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek(...)dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują

Magiczne Życie Marty
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 163

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na soku pomidorowym. Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany

Grahamka, weka i kajzerka
20 najlepszych przepisów z serami! 540

czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankamiFrittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego seraGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką

Moja smaczna kuchnia
Lasagne 204

Składniki / Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek(...)Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka

Projekty ze smakiem
Ryba po grecku 232

Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15129

pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy słodką papryką i ostrą oraz solą, czosnek wcieramy.Masujemy nasz obiad do połączenia się przypraw.Odstawiamy.Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule.Rozgrzewamy

Pasje Jolki
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 128

wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku.- 600 g fasoli Jaś- 300 g boczku wędzonego- 300 g karkówki- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka- sos pomidorowy 1 l- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)- majeranek , pieprzWieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić(...)patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę, również pokrojoną w kostkę.Chwilę smażymy, nie solimy.Dodajemy do naszej fasolki.Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.htmlPo czym dodajemy opakowanie majeranku i pieprz  do smaku.SMACZNEGO

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 138

obiady.Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Du(...)następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu.Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej 7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie.Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas gotowania się skraca.Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso.NIE SÓL. Podsmaż

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania