zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:509/1190)

Śledziki Beatki 136

Dziękujemy za pomysł.Pozdrawiamy serdecznie.Śledzik jest na jutro.Musi się przegryźć.Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy też:-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki octu-1/4 szklanki cukru-3 dkg rodzynek   Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie.Cebulę kroimy w piórka.   Odsączone(...)wody śledzie kroimy na kawałki.   Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamydo zeszklenia.   Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy.   Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.   Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterkilub słoika.Gotowe.Smacznego życzymy

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 144

dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs   Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy(...)oleju i zdejmujemy je z patelni.   Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs.Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw.   Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut.   Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.   Całość

Maminek kulinarny
Parowce 110

gotujemy na parze przez 10 minut.   Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 173

szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Gotowe.   Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.Smacznego

Maminek kulinarny
Ryba w warzywach po mazursku 202

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.Składniki:-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula-4 marchewki-słoiczek koncentratu pomidorowego-przyprawa do ryb-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-przyprawa warzywna-cukier-olej-woda   Filety kroimy na mniejsze porcje.Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Marchewk(...)przyprawą warzywną.   Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.   Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.Smażymy do zeszklenia warzyw.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem.Zagotowujemy na patelni.   Część

Maminek kulinarny
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 108

naszym wydaniu.Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku   Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości.   Ugotowane(...)warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu.   Do musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.   Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę.Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.   Mus przelewamy do ugotowanej fasoli.   Dodajemy podsmażoną wędzonkę.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.W razie potrzeby dolewamy wodę.Gotujemy

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 337

   Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 150

kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.Zaczynamy od bigosiku.Składniki:-główka kapusty-kawałek wędzonki-2 kiełbaski-2 marchewki-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego-przyprawa warzywna-pieprz-zielony koperek-olej do smażenia   Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki.Gotujemy.Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka(...)marchewkę kroimy w kostkę.   Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.   Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasęi obrane mięso z wędzonki.   Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniudo zredukowania wody.   Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam.Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka z włoską kapustą 171

mięso i przykrywamy pozostałymi liśćmi.   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C na 45 minut.   Zapiekanka jest gotowa.   Wystarczy skropić sosem pomidorowym, do tego ogóreczki kiszone z cebulką i mniam, mniam !Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo 160

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy(...)obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.   Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.   Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywkai zagotowujemy.   Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.   Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 193

Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.   Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 137

smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy(...)Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą

Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 190

piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 20 minut.   Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut.   Zapiekanka gotowa.Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Chili con carne 139

garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło z kukurydzianymi nachosami

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 201

kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania