zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:509/1190)

Leczo 167

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy(...)obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.   Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.   Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywkai zagotowujemy.   Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.   Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 199

Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.   Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 141

smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy(...)Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą

Maminek kulinarny
Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą 196

piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 20 minut.   Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut.   Zapiekanka gotowa.Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Chili con carne 145

garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Podajemy na ciepło z kukurydzianymi nachosami

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 142

tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 205

dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Rybne curry/ryba 181

filetów z dorsza1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ziarenek kolendry1 łyżka czerwonej pasty curry5 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę(...)curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 184

postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi(...)nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą

Smakowity Blog Kulinarny
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 392

makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 50 g tartego parmezanuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie po podlasku 726

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy(...)kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami

Kolizje Smaków
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 203

serduszka i gwiazdki w białej czekoladzie. Na razie grzeję ręce gorącym kubkiem z jeszcze cieplejszą zawartością i pochrupuję gotowe już ciasteczka. Te słodkości znalazłam na  blogu Pomidorowej Ani - zachwyciły mnie nie od pierwszego wejrzenia (choć są urocze), ale od chwili kiedy wyczytałam, że w składzie znajdują się... Zmielone suszone morele! No tego to się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 187

dobrze. Po blondynce w czerwieni wiedziałam, że połączenie żurawiny i białej czekolady jest naprawdę genialne, dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je wykorzystać jeszcze gdzie indziej. Znów natchnęła mnie Pomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady, gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przełamywanie barier - makaroniki 189

smaczne ciasteczka... Żeby wyrobić własny pogląd, musicie ich jednak spróbować.Przygotowując się do pieczenia makaroników, kupiłam trzy książki im poświęcone. A w końcu i tak skorzystałam z przepisu Pomidorowej Ani. Uwielbiam jej bloga, wszystkie przepisy zawsze mi wychodzą, no i jej makaroniki są takie piękne... Zaufałam jej, i nie żałuję. Bezy przygotowałam bez większych problemów, i gdybym tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze