zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:507/1190)

Pizza (Ciasto na Pizzę) z Kaszą Manną 211

ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem.Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.Moje posty

Słodka Strona
Gulasz z kopytkami 154

Składniki:0.5 kg mięsa (np. biodrówki)1 duża cebula1 czerwona papryka2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej100 g śmietany 12 %szczypta koperku do posypania dania na talerzuolej rzepakowy, sól i pieprzSposób przyrządzenia:Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę

upichcic
Spaghetti 137

kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy

upichcic
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 165

które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu

upichcic
Ślimaczki z ciasta francuskiego 150

ciasta francuskiego3 łyżki przecieru pomidorowegoser żółty do starcia według uznaniazioła też według uznania, np. bazylia, oreganoSposób przyrządzenia:Rozmrażamy ciasto francuskie, a następnie je rozwijamy. Ciasto smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy posmarujemy go za dużo, przecier wypłynie po zwinięciu ciasta. Posypujemy ziołami, a na wierzchu ścieramy żółty ser. Ciasto zwijamy dość ściśle, a potem kroimy około centymetrowe krążki, które układamy

upichcic
Zapiekanka z mięsem mielonym 198

wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni.Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g0,5 kg mięsa mielonegomarchew + groszek ze słoikapuszka kukurydzy1 cebula1-2 ząbki czosnkusos pomidorowy 500 gser do starciasól, pieprz, bazylia, słodka zmielona paprykaSkładniki na sos czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkułyżeczka cukrusól, pieprzSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Mięso z sosem mamy gotowe. Teraz zabieramy się za sos czosnkowy.Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól

upichcic
Chili con carne 103

poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe

upichcic
Naleśniki - krokiety z mięsem 142

jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :)Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze przygotowuję większą ich ilość i zamrażam. Proporcje, które podałam są orientacyjne, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 272

Valk, u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;)Składniki na pastę:1 puszka czerwonej fasoli,1 duża cebula,5 ząbków czosnku,200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,5 łyżek oliwy,ostra papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie(...)Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebulaNa placku rozsmarowujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 158

dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :)Składniki:około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),1 większa cebula,2 łyżeczki sambal oelek,około 3/4 szklanki soku pomidorowego,sól.Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy.Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek(...)dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek. Na wierzch wylewamy sok pomidorowy. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche.  Dzisiaj podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 331

dobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)trochę płynu i zagotowujemy, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały - wszystko potem wlewamy do garnka.)Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, dołożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą. Pogotować jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.(Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna skruszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 90

cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco.Składniki na 1 osobę:puszka ciecierzycy,2 duże ząbki czosnku,100-150 ml gęstego soku pomidorowego,1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczka  ziół prowansalskich,pieprz, sól,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1 łyżka oliwy.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć ją przez(...)minuty.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wsypać przyprawy - poddusić przez 1-2 minuty.(Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.)Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z gotowanego indyka i marchewki, czyli kolejny pomysł na wykorzystanie pozostałości z rosołu 199

zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić do wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 311

kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku.Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 222

takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna