zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:511/1190)

Menemen - turecka jajecznica 182

Menemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki

Gospodyni Miejska
Paprykowy kurczak na ryżu 2105

papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;300 g białego ryżu;1 płaska łyżka curry;Pieprz;Sól;250 ml + 125 ml zimnej wody;1/4 pęczka natki pietruszki;Olej.Marynata do piersi(...)wszystko razem podsmażyć.Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

papryk;2 średnie, żółte papryki;1 średnia, zielnona papryka;2 czerwone papryczki chili;500 g pieczarek;6 średnich pomidorów;3 duże cebule;2 łyżki oleju;2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;1 łyżka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki ostrej papryki;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Papryczki chili umyć, osuszyć(...)Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 201

duże marchewki;2 duże pietruszki;1 średni seler;2 duże cebule;1 duża, czerwona papryka;1 mała, zielona papryka;1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;200 g koncentratu pomidorowego;4 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)podduszonych warzyw dodać startą cukinię, marchewki, pietruszki i seler i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Do miękkich warzyw dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 245

Gołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 219

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula

Gospodyni Miejska
Gołąbki wegetariańskie 384

środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne gołąbki :-).Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C.Filed under: Dania wegetariańskie

kuchcikownia
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 195

możliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie po żydowsku 161

rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy

W kuchennym oknie Ewy
Twaróg. Suszone pomidory. Pasta. 158

Ostatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu

Przysmaki Karolki
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 202

koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy

Wypisz Wymaluj
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 180

suszone pomidory PONTI-krojone pomidory Valfrutta-ser rycki CEZAR – to długodojrzewający ser o niepowtarzalnym, łagodnym smaku z lekką nutą pikantności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania.-koncentrat pomidorowy DWORSKI- pieprz ziołowy Skworcu-bazylia, sól-ser Grana Padano-śmietana-czosnekNajpierw zagotuj posoloną wodę , dodaj muszle makaronowe i gotuj,ale nie do końca. Nie mają być ugotowane, ale takie(...)zawiodła. Rozgrzałam ją i roztopiłam w niej łyżkę masła, którą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie.Ułożyłam delikatnie muszle na dnie.Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy!Zalej nim muszle makaronowe.I do piekarnika. Aż muszle się zapieką i napęcznieją w sosiku.Po upieczeniu zostaw je jeszcze

Z Kuchni Do Kuchni
593. Pomidorowo-ziołowo--serowe gofry. 132

pomidorowo-ziołowo-serowe gofry z almette/keczupem i pomidoremPodobno dzisiaj dzień czekolady, nadrobię później.Składniki:55g mąki20g startego sera żółtegojajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia60-70ml soku pomidorowego(dałam domowy + trochę mleka bo miałam za mało)płaska łyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, ziołaMieszamy wszystkie składniki ze sobą i pieczemy w rozgrzanej gofrownicy

More food, love and dreams
G... Gulasz! 297

czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu).Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu.Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz

Kitchens Alphabet
Boeuf Strogonow 3051

polędwicy wołowej,25 - 30 dag pieczarek,2 cebule,2 łyżki oliwy z oliwek u mnie  OLITALIA3 - 4 ogórki konserwowe,mały słoiczek papryki konserwowej,1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie DWORSKIpuszka krojonych pomidorów, u mnie Valfrutta VALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól(...)wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą .Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy Dworski , puszkę pomidorów Valfrutta.Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania