Zrobimy ponownie makaron . FUSILLI MALMA . Po zbójnicku, do kufla z piwem... do dzbana z winem... Składniki rzecz najpotrzebniejsza – FUSILLI MALMA sok pomidorowy 100 % od Tymbark kiełbasa mocno wędzona , najlepiej z dzika ( nie masz dzika pod ręką? Nie szkodzi- może być dobra wiejska wędzona kiełbaska) papryka czerwona i papryka żółta czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek(...)sól, masło około łyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje. Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu
Z Kuchni Do Kuchniwięc co? Fusilli, które lubi ze szpinakiem, którego nie lubi i czosnkiem , którego nie darzy sympatią..Jak uczynić by to zjadła? Da się ? Spróbujemy.... Składniki -fusilli od MALMA -sok pomidorowy z kartonu -kabanosy z zielonym pieprzem i czosnkiem Tarczyński -czosnek najlepiej różowy bo jest słodki i niezbyt wyczuwalny -masło -szpinak-najlepiej świeży * miałam akurat zamrożony -sól, pieprz Gotujemy wodę(...)pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek, ja dałam pół dużej główki. Następnie dokładamy łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie. Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz
Z Kuchni Do Kuchnimożna na nich pracować, można je odgrzewać kilkakrotnie , można je przewracać i mieszać...a one i tak pozostaną sprężyste i al dente. przyprawa suszony pomidor z czosnkiem niedzwiedzim koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki mniej więcej olio extravergine d'oliva tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy(...)koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy. Wrzucamy na dużą patelnie z odrobiną masła. Wlewamy bardziej wodnistą część sosu, mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy
Z Kuchni Do Kuchniinny. Moja salsa wymagala 2 łyżeczek soli i pół łyżki cukru. Doprawia się ją tak dopiero po ugotowaniu, dolewa też oliwy z oliwek. I tak powstaje sobie orginalna salsa pomidorowa. Jako ciekawostke powiem Wam, że ja się jej orobiłam po nocach, z pomidorów na skrzynki, mroziłam, bądz butelkowałam na zimę. Jedna butelka na dzień. Policzcie. Dlatego na Sycylii ludzie
Z Kuchni Do Kuchnimąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż(...)zamrażarki na10 minut. Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz
Z Kuchni Do Kuchniragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką(...)dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekladamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej. Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu
Z Kuchni Do Kuchnibezmięsna współpraca ! -ketchup bez cukru dla dzieci -masło sezamowe słodzone agawą -masło orzechowe z kokosem -buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz Niektóre nazwy sugeruja produkt mięsny! Ale nic bardziej mylnego! Wszystkie produkty
Z Kuchni Do Kuchnisałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam. Najlepsze Roladki z kurczaka faszerowane pietruszką i radicchio 2 piersi z kurczaka liście sałaty radicchio natka pietruszki sól czarny pieprz pasta paprykowa Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli makarony. Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej: * TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada
kolorowotorcikowososem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z małżami, pomidorami koktajlowymi, szparagami
Pasja Smakuwiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink(...)document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia
Poezja smakuzmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem
SMYKWKUCHNIŹródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
Blondynka Gotujewarzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykimięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra papryka, łyżka mąki, olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić(...)farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny
Z miłości do słodkości