zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:526/1190)

Weekendowy omlet śniadaniowy 142

kawałki sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam kawałek fety.  Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony

Grunt to przepis!
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 197

obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula, masło, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie :)  Następnie kapustę(...)Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, na warstwie liści zbyt małych do zwinięcia i zalewamy sosem: Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a po chwili bulion. Zagotowujemy i zabielamy. Oczywiście przyprawiamy do smaku.  Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i przykrywamy je pozostałymi liśćmi.  Dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Co w głowie piszczy
25 dań z pomidorami! 344

dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo

Moja smaczna kuchnia
22 dania z cukinią! 435

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami

Moja smaczna kuchnia
Lasagne ze szpinakiem 419

temperatury 190C i pieczemy ok. 45 min. aż ser na wierzchu się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut i kroimy porcje. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym (jak do pizzy).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pomidory 198

się ich objętość, ale zdecydowanie pomidory zyskują na smaku. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w lodówce, ale ja polecam je zalać gorącą oliwą, która dodatkowo wzbogaci się o pomidorowe aromaty, które potem można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić. Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 210

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 310

ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 243

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz ze śledzia 197

Paprykarz rybny to wspomnienie okresu PRL, to była puszka rybna z ryżem w pomidorowym sosie. Pamiętam, że jako dziecko zajadałam z paprykarzem kanapki. Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki mielone ze szczypiorkiem 167

wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kulki mięsne , każdą obtaczamy w mieszance obu mąk. Smażymy kulki z każdej strony na oleju ryżowym. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem podajemy np. z sosem pomidorowym Winiary przygotowanym wg przepisu na opakowaniu..   The post Kotleciki mielone ze szczypiorkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos do pizzy 188

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pomidorowy sos do pizzy :) Sos do pizzy ? Nic prostszego ! Oto najłatwiejszy przepis jaki może być ! Potrzebujemy: 1 puszkę całych pomidorów 2 ząbki czosnku ½ cebuli Oregano i bazylię Keczup Koncentrat pomidorowy Wykonanie: Pomidory

Bonapetit2xM
Leczo 196

skórki 2 cebule 1 średnia cukinia 1/2 kg kiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka ziela angielskiego  Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać(...)przełożyc do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól, ziele angielskie. Po ok. 10 minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną

Słodkości i nie tylko
Boeuf Bourguignon 162

duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 listki laurowe - 20 g natki pietruszki - 250 g małych pieczarek (większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek(...)momentu aż lekko się zbrązowi. Wyjmujemy wołowinę a do garnka wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.  Dodajemy do warzyw przecier pomidorowy i gotujemy przez około 2-3 minuty.  W międzyczasie sznurkiem kuchennym obwiązujemy pietruszkę, tymianek oraz listki laurowe tworzącym tym samym tzw.  bouquet garni. Do warzyw dodajemy mięso, usmażony

W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne 173

oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage - około 12 płatów makaronu możecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj ) Sos beszamelowy: - 40 g masła - 60 g mąki pszennej(...)być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło pokrojone w kosteczkę, wsypujemy

W mojej holenderskiej kuchni