Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch(...)cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły. 5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy. 6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę
Kulinarny Pamiętniktrzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej do zagęszczenia Przygotowanie: Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami(...)patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą
Kulinarny Pamiętnikjakże smaczne. Idealne na kolację bądź małą domówkę. Dzięki zawartości ziół łamie ona konwencję "kolejnej zapiekanki z pieczarkami". Składniki - 40 dag makaronu rurki - 30 dag pieczarek - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 10 dag tartego żółtego sera - ½ łyżeczki tymianku - ½ łyżeczki estragonu - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron ugotować al dente , odcedzić, przelać wodą. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać makaron z pieczarkami i wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wyrównać powierzchnię i posypać tartym serem. Zapiekać ok. 20 minut
Świat SmakuJamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca. Na rozgrzanej oliwie usmażyć
wyzwania kuchennesosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć
wyzwania kuchenneSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać
wyzwania kuchennemięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około
wyzwania kuchennebyły podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. O to mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone
bastalenamoja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam w plasterki. Marchew, jabłko i cebulę starłam na dużych oczkach tarki. Na oliwie podsmażyłam w kolejności pora, cebulę, jabłko i marchew. Całość ok. 20min(...)międzyczasie podlewając nieco wodą. Na koniec dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy. Po mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia. Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam z obu stron. Na talerzu rozłożyłam plastikowe obręcze
bastalenachwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą. Zapiekłam pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30min. w 180st. Po tym czasie zdjęłam folię, oprószyłam wiórkami żółtego
bastalenachorizo bardziej swojską kiełbaską. Czyszczenie lodówki przed wyjazdem też się przyda. Dzisiaj jemy... Potatoes Hash 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 2-3 kabanosy puszka białej fasoli w zalewie pomidorowej 3 jajka przyprawy (wedle uznania) oliwa do smażenia Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Wystudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Pokrojoną cebulę i kabanosa podsmażyłam na łyżce oliwy. Po mniej więcej
bastalenajajeem?!? Zdrowo, pożywnie, a przede wszystkim szybko. Na blogu były już propozycje jajka sadzonego. Dzisiaj kolejna. Tym razem wsadzone. I z pesto. Ciekawi? Jajko (w)sadzone z pomidorowym pesto 2 kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem
bastalenanagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka. Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość zapiekłam ponownie przez 15min. (150st.). Na koniec jajo Do wrzącej wody dodałam łyżkę octu oraz barwnik
bastalenaTymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało
bastalenanawilżenie potrawy.. Szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw... Naczynie żaroodporne ..wykorzystane .. Do gotowania: Na sam początek eksperymentów z naczyniem był szybki obiad...biała kiełbasa gotowana ..w sosie pomidorowym.. Do pieczenia: Następnie był chlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki
Moje domowe kucharzenie