zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:523/1190)

Rosti- placek z serem i cebulą 198

oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem

NaKońcuJęzyka
Ognisty gulasz 211

zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki 2 łyżki masła Na rozgrzaną(...)czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około 5 min. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Fasolka po bretońsku 229

miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki:  200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól  przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko(...)patelni podsmażamy kiełbasę dolewamy sos pomidorowy i odsączoną z wody fasolkę. Smażymy około 15 min pod przykryciem na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 294

jakiś czas będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy... Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku

NaKońcuJęzyka
Paprykarz z tuńczykiem 326

świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie:  Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć(...)przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem.  Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody

Ala piecze i gotuje
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 143

ząbki czosnku 300g pieczarek 300-400g obranej dyni 1 łyżeczka majeranku  1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Patisona obieram ze skórki i kroję w kostkę, jak również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę(...)pieprz ziarnisty. po czym dodaję paprykę. Podduszam kilka minut, na samym końcu wrzucając dynię i patisona. Mieszam, podgrzewam około 3-4 minuty, po czym dodaję  majeranek i koncentrat pomidorowy. Duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub z ziemniakami z wody bądź w postaci puree SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 222

Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym  (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem  (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym  (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami  (Jemy Pijemy) Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej  (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami  (Czarna

bastalena
Sos barbecue 180

cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy(...)chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy jeszcze odrobinę rozdrobnionego wędzonego dorsza, który nada sosowi słynny "dymny posmak". Sos miksujemy blenderem na gładka masę i dalej na wolniutkim ogniu pyrtolimy do zgęstnienia

Delicious Titbits
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 229

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne

Kolizje Smaków
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 302

placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Makarony 182

pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach 174

Składniki:  pojedynczy filet z kurczaka  1/4 zielonej papryki  średnia cukinia  2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  oliwa  szklanka passaty pomidorowej  sól morska, pieprz kolorowy w młynku  Przygotowanie:  Obrany czosnek kroimy na plasterki, filet z kurczaka i cukinię w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek razem z kurczakiem, pokrojoną w kostkę

Moja smaczna kuchnia
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 185

Całość mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz zabieramy się za przygotowanie słoików do przechowywania powideł. Z 3 kg śliwek wyszły mi cztery słoiczki. Trzy malutkie - 200 g (takie po koncentracie pomidorowym) i jeden większy - ok. 300 g. Słoiki wraz z nakrętkami należy wygotować. Ja swoje gotowałam przez ok. 15 min. W tym czasie musimy podgrzać powidła, które osiągną już wtedy

Ratunku obiad
Kurczak z patelni z warzywami 316

cała rodzina;)  Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem(...)kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Z mojego kuchennego okna 112

chciałabym prowadzić ten blog. Odkrywać nowe przepisy, dzielić się nimi, by stały się poezją dnia codziennego. Wkrótce ciekawe przepisy Na początek odsyłam do wypróbowanych: Pulpety w sosie pomidorowym Szarlotka

W kuchennym oknie Ewy