Składniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchewka 1 pęczek, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki cukinie umyć, pokroić na małe kawałki(...)podsmażać z 5 minut następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku przyprawami dusić mieszając z 5 minut aby trochę płynu odparowało
W Mojej Kuchni Lubięmłode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować(...)kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić do miękkości karkówki około 30 minut, co jakiś zamieszać aby nadmiar wody odparował i nie przypalił mięsa obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięłyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki o średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso(...)usmażone odkładam na papierowy ręcznik, po usmażeniu olej wylać wlać świeży olej na patelnię i dodać pokrojoną w talarki cebulę, posypać ją cukrem i zeszklić na złocisto dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut(...)kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu pod koniec gotowania doprawić kucharkiem, papryką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 70 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć(...)mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić
W Mojej Kuchni Lubięwoda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę(...)potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia fasolka jest najlepsza
W Mojej Kuchni Lubiękółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnischabu, to polecam oto takie roladki Roladki schabowe z piekarnika SKŁADNIKI: schab b/k- 1 kg pieczarki- 0,5 kg papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej sól i pieprz koncentrat pomidorowy- 1 łyżka cebula -1 szt tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko. Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. FARSZ Paprykę umyć, osączyć(...)Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano. Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem. Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut
Kuchnia Danusisposoby. Składniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku
Kitchens AlphabetZapraszam do mojej kuchni na pomidorowe szaleństwo...LISEK Pomidory na zimę Składniki: 3 kg pomidorów 2 łyżki soli Przygotowanie: Pomidory należy umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Obrane warzywa mieszamy z solą i wkładamy do czystych słojów, zakręcamy-nie dolewamy wody . Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słojów przez 25 minut od zagotowania się wody. Smacznego
Anioły w kuchniDzisiaj zapraszam na mój Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso(...)wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody
Anioły w kuchnimasę według uznania. Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty, zawijać farsz w liście i układać ciasno w garnku. Zalać bulionem i gotować ok. 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym
Anioły w kuchnizamiast kanapek. Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy SKWORCU Wykonanie; Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy(...)oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem
Anioły w kuchniprzepisem... Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko(...)dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy i papryke w proszku.Wszystko teraz jeszcze raz gotujemy około 3 minut. Oczywiście w trakcie gotowania w miarę potrzeby uzupełniamy schab gorącą wodą. My podaliśmy z ryżem już gotowy schab
Anioły w kuchniimbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej(...)pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym
karmelowy