zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:517/1190)

Współpraca z Primavika 168

bezmięsna  współpraca ! -ketchup bez cukru dla dzieci -masło sezamowe słodzone agawą -masło orzechowe z kokosem -buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz Niektóre nazwy sugeruja produkt mięsny! Ale nic bardziej mylnego! Wszystkie produkty

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z kurczaka 464

sałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam. Najlepsze Roladki z kurczaka faszerowane pietruszką i radicchio 2 piersi z kurczaka liście sałaty radicchio natka pietruszki sól czarny pieprz pasta paprykowa Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 211

czyli makarony. Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej: * TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada

kolorowotorcikowo
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 177

sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz.  Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z małżami, pomidorami koktajlowymi, szparagami

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 315

wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink(...)document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia

Poezja smaku
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 175

zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem

SMYKWKUCHNI
Muszelki z Sosem Burrito! 260

Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu  muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw  Mieszanka meksykańska  Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka  czerwonej słodkiej papryki

Blondynka Gotuje
Łososiowa piramida 167

warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 226

mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora,  cebula,  2 ząbki czosnku,  jajko,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  sól, pieprz,  ostra papryka,  łyżka mąki, olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić(...)farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia  tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny

Z miłości do słodkości
Gołąbki z rzymskiego garnka 153

wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedyńczo zdejmujemy górne liście, starając się(...)wstawiam do zimnego piekarnika i piekę  1,5 godziny od momentu osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 184

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł(...)mówiąc, to przy okazji muszę się dopytać przyjaciółki skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie: Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały ser z jogurtem

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 150

każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 288

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego

Czerwień i błękit
Burrito 234

tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu

Blondynka Gotuje
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 129

wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina cukru 2 ząbki czosnku bazylia świeża, oregano makaron spaghetti WYKONANIE Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew(...)często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania