zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:504/1190)

Pęczotto z ekologicznym pęczakiem jęczmiennym Symbio 145

odżywczych. Polecam wprowadzić go i do Waszego menu, na pewno wyjdzie to na zdrowie. :-)200g ekologicznej kaszy jęczmiennej pęczak Symbio1 średnia cebula1/3 szklanki białego, wytrawnego wina3 łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio1/2 pęczka pietruszki sól, pieprzolej, woda1. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.2. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino i mieszając

Szefowa kuchni
Ryba po grecku 171

Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia(...)warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw

Zainspirowana w kuchni
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 160

olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek – 1 szczypta* majeranek

Ostra na Słodko
Ryba po grecku 194

się i jako danie obiadowe i na kolację.   Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej  Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące.  Smażyć na oleju.  Marchewkę, pietruszkę(...)garnku podgrzać olej.  Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa.  Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans.  Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje.  W naczyniu wykładać na przemian podduszone warzywa i rybę

Sto kolorów kuchni
Pizza z pieczarkami i boczkiem 315

przykryj ściereczką (na około 15-25 minut).Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, albo blendujemy, dodajemy olej (lub oliwę) i redukujemy sos. Gdy powstanie gęsta papka pomidorowa to wyłączamy ogień, dodajemy pieprz, sól, suszoną bazylię i oregano. Mieszamy i odstawiamy.Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w piórka a boczek w kosteczkę i wszystko wrzucamy na drugą patelnię

Anielska Kuchnia Ani
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 142

mieszance. Może wywołać radość.Co mają w sobie? - Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek Kupisz je tutaj: ziarenkowoMIESZANKI POMIDOROWE:/Z CHILLI I OREGANO:Ostro i aromatycznie czyli uwodzicielsko! :) Bo co to za kuchnia, która pazura w sobie nie ma? I co to za danie, które nie zachęca zapachem? Tak więc

Wypisz Wymaluj
pizza na cienkim spodzie 173

Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około(...)układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano

Stare Gary
Pizza z tuńczykiem 148

Dodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszłaskładniki :1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )puszka tuńczyka w oliwiekilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążkicebula pokrojona w piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie(...)Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec

Stare Gary
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 208

ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu, do czasu az ciasto podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości ok 1 cm. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, mozzarelli, posypać bazylią i parmezanem, zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 220

Kolejny przepis z  z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 233

samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso

Stare Gary
Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese 194

Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem  - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą  być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje.składniki4 duże, dojrzałe pomidory1 - 2 kulki mozzarelli

Stare Gary
Krokiety z wędzonej makreli 179

potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie  się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego

Stare Gary
Domowy paprykarz 156

niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej(...)tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać marchewkę, dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości warzyw.Jeżeli warzywa już będą miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować.Zostawić do ostygnięcia.W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka Caprese w nowej odsłonie 1439

Zachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest zmiksowana mozzarella, kolejno pomidorowa warstwa oraz bazyliowy mus zwieńczający górę.Mimo, że w złej kolejności, to jednak kolory włoskiej flagi są :)I tylko nie zapomnijcie o chrupiącej bagietce! ;)Przepis podpatrzony z programu 'Blog

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania