zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:492/1190)

Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 323

batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku(...)Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami

karmelowy
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 355

Powiem Wam, że jej zawartość zmieniła się nie do poznania! Kiedyś nie wyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego

Kitchens Alphabet
Bavette z owocami morza zapiekane w folii 149

Przepis nadesłany przez czytelnika bloga. Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu Bavette Barilla 200 g kalmarów 100 g krewetek 200 g oczyszczonych małży 125 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania w 4 krokach: 1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia(...)dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki. 2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie

e-PrzepisyKulinarne
Fasola po bretońsku 217

dużego nakładu pracy, a jest pyszna. Dość często się jej nie gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób(...)patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość wrzucamy do garnka już na samym końcu. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, wrzucamy mięso z żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dopiero doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz dużą ilością majeranku (jeśli ktoś lubi). Jeśli uznacie, że danie mogłoby być troszkę bardziej gęste

upichcic
Fasolka po bretońsku. 183

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem
Bigos bezmięsny 217

ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej(...)godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego

Moniki Smakołyki
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 210

płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem

Chocolate Stop Tempting
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 139

łyżki mąki ziemniaczanej sól      2.   Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek  litr bulionu  100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego  oliwa peperoncino  mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania(...)zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy mięso (dodając w tym czasie 100 g przecieru pomidorowego) pod przykryciem.  Jeżeli ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko mąki

Wspólne smaki
Makaron po neapolitańsku (Pasta alla Napoletana) 227

Jedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan

wyzwania kuchenne
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 281

czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana 18% (330 g) około 400 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskie oliwa do smażenia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą(...)poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko.  Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i ziołami prowansalskimi (najwięcej dać soli, pieprzu i oregano). Zagotować i zostawić na wolnym ogniu na jakiś czas. W dużym garnku zagotować wodę, dodać

Passions hobbies life
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 194

razu :)  Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku - super sprawdza się w sosie pomidorowym, grzybowym, itd.) i ... spożycie słonecznika rośnie :)  A o błonnik w diecie nie musicie się martwić na pewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PASTA DO PIECZYWA - Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z ... 153

dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe. Z dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 194

czasie dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka.  Następnie  dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu

Życie na widelcu
Konfitura cytrynowa 119

przepis na konfiturę cytrynową do herbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi ze strony  niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy

KasiekGotuje
Faszerowane bakłażany 161

bakłażany SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany  0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów 4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz  3/4 łyżeczki kminu rzymskiego Pół łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii PRZYGOTOWANIE: Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy(...)miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez

Zainspiruj się kuchnią